Dodds, Davey

Kernowcopia

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Angel Air Records
Tracklist
Storm Cat Song (5:47)
Kernowcopia  (3:45)
Contented Man  (3:02)
Jean’s Tune (4:51)
Ship On The Sea (5:38)
The Magpie (2:39)
Merlin’s Isle Of Gramarye (8:57)
Titchmarsh Trauma (3:16)
The Shaman’s Song (5:17)
Shoot The Gruffalo (4:19)
Kick Off Your Shoes (3:33)
Davey Dodds – zang, mandoline, tin whistle, achtergrondzang, tribal drum
Martin Solomon – viool, Keltische harp
Robin Harrison – elektrische gitaar, basgitaar
David Clifford – drums
Bradders Bluesinger – Bodhran, bones, bel, shaker
Keven Taylor – mondharmonica
Stephi Underdown – achtergrondzang
Kernowcopia (2017)

De naam Davey Dodds zal bij een aantal bezoekers van deze site wel een belletje doen rinkelen. In de jaren ’90 is hij namelijk het zingende boegbeeld van de prog/folkband Red Jasper waar hij ook mandoline en tin whistle speelt. Het gezelschap maakt vier behoorlijk gewaardeerde albums en een live cd. Uiteindelijk verlaat Dodds de band nog voordat het decennium ten einde is. Jarenlang is het stil rondom zowel Davey Dodds als Red Jasper. Een kleine twintig jaar later bespeuren we weer wat leven. Eerst brengt Red Jasper weer twee albums uit, zij het zonder Dodds en vervolgens is het de beurt aan de man himself. Kernowcopia is de titel van zijn nieuwe album en dat is eigenlijk een taalgrapje. Enige uitleg: De Keltische benaming van iemand uit Cornwall is Kernowyon en het woord cornucopia betekent hoorn des overvloeds. Dit album bevat elf composities van de vele muziek die de uit Cornwall afkomstige Dodds in de loop der jaren geschreven heeft.

De luisteraar van dit album zal moeten dealen met het feit dat het hier om pur sang folk gaat. Het prog gehalte is zo goed als nul en er heeft slechts één nummer een rockinsteek. Omdat ik de charismatische man een warm hart toe draag (ooit zag ik hem live bezig met Red Jasper) zal ik hier maar niet te hard over miepen. Oké, het gebruikte instrumentarium is behoorlijk klein, toch heeft dat zijn charme. De klank van de Keltische harp, welke bespeeld wordt door Martin Solomon, is geen straf voor het oor, evenals de fraaie melodieën die Dodds aan z’n tin whistle ontlokt. Steeds maar weer is er die warme, diepe stem van Dodds met zijn spitsvondige teksten en ondertussen ratelt de mandoline lekker voort en snerpt de viool net zo hard. Echt nummers noemen is wat dat betreft niet nodig, dit geluidsbeeld komt bijna constant naar voren. Het gebeuren vindt plaats op een ondergrond van bodhran, shakers, tribal drums of niets van dit alles.

Harken dus. The Magpie is een opvallend nummer omdat het geheel á capella is. Een volle bandversie kun je trouwens terug vinden op het debuutalbum van Red Jasper uit 1990. The Shaman’s Song heeft mondharmonica in het arrangement en dat maakt een positief verschil met de andere nummers van de plaat. Ook opmerkelijk is Merlin’s Isle Of Gramarye, het enige nummer met kracht. De gitaar en basgitaar zijn er in handen van Robin Harrison, terwijl zijn Red Jasper-maatje David Clifford de drums beroert. Jammer dat er niet meer van dit soort materiaal op het album staat.

Tot slot: ondanks de goede bedoelingen is het geheel van “Kernowcopia” slechts mondjesmaat aardig waardoor het wel zo handig is dat je je tuingereedschap bij de hand hebt.

Dick van der Heijde
Koop bij bol.com

Send this to a friend