Gilmour, David

Remember That Night (Live At The Royal A

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Groot Britannië
Label: EMI Records
Website: www.davidgilmour.com
MySpace: www.myspace.com/davidgilmour

Beeld: 1.78:1 anamorfisch breedbeeld (PAL)
Geluid:
· Dolby Digital 2.0 Stereo
· Dolby Digital 5.1 Surround
Regio: 0
Tracklist
Speak To Me
Breathe (In The Air)
Time
Breathe (Reprise)
Castellorizon
On An Island
The Blue
Red Sky At Night
This Heaven
Then I Close My Eyes
Smile
Take A Breath
A Pocketful Of Stones
Where We Start
Shine On You Crazy Diamond
Fat Old Sun
Coming Back To Life
High Hopes
Echoes
Wish You Were Here
Find The Cost Of Freedom
Arnold Layne
Comfortably Numb

Extra's:
bonustracks, documentaires, muziekvideo's, fotogalerie en -boekje
David Gilmour: gitaar, cümbüs, saxofoon, zang

Met medewerking van:

Jon Carin: toetsen, lapsteelgitaar, achtergrondzang
Steve DiStanislao: drums, percussie, achtergrondzang
Phil Manzanera: gitaar, achtergrondzang
Dick Parry: saxofoon, toetsen
Guy Pratt: basgitaar, gitaar, achtergrondzang
Richard Wright: toetsen, (achtergrond)zang
en:
David Bowie: zang
David Crosby: zang
Graham Nash: zang
Robert Wyatt: cornet
Remember That Night [Live At The Royal Albert Hall] dvd (2007)
Arnold Layne cd-single (2006)
On An Island (2006)
In Concert dvd (2002)
About Face (1984)
David Gilmour (1978)

Op 29, 30 en 31 mei 2006 geeft David Gilmour een drietal optredens in de Royal Albert Hall te Londen, Engeland. Voorzien van de voor de hand liggende subtitel “Live At The Royal Albert Hall” is “Remember That Night” de registratie van deze drie gedenkwaardige optredens van de – naar eigen zeggen – voormalig Pink Floyd-gitarist/zanger die de apotheose vormen van het eerste deel van de tournee naar aanleiding van het verschijnen van “On An Island”.

Tijdens deze tournee wordt ’the voice and guitar of Pink Floyd’, zoals de grijze eminentie vanwege promotiedoeleinden ook wel in alle bescheidenheid wordt genoemd, bijgestaan door ervaren muzikanten als Jon Carin, Steve DiStanislao, Phil Manzanera, Dick Parry, Guy Pratt en Richard Wright. Omdat deze drie concerten de laatste van het eerste deel van de tour zijn, heeft Gilmour echter ook enkele prominente gasten uitgenodigd, waaronder David Bowie, David Crosby, Nick Mason, Graham Nash, Mica Paris en Robert Wyatt. De (gast)bijdragen van Nick Mason (Wish You Were Here en Comfortably Numb op 31 mei) en Mica Paris (The Great Gig In The Sky op 30 en 31 mei) zijn echter niet op deze dvd terecht gekomen. Omdat zowel Mason als Paris herhaaldelijk een steekje heeft laten vallen, ben ik daar persoonlijk niet zo rouwig om.

Met dit gemêleerde gezelschap brengt de gitarist/zanger een bloemlezing uit zijn rijke repertoire ten gehore, waarbij de nadruk uiteraard op zijn pas verschenen derde soloplaat ligt. In tegenstelling tot de eerste concerten van deze tournee opent Gilmour de optredens dit keer met Speak To Me, Breathe (In The Air), Time, Breathe (Reprise) van “The Dark Side Of The Moon”. Na deze beknopte selectie uit Pink Floyds grootste klassieker volgt een intieme vertolking van “On An Island”, waarbij opvalt dat de nummers van dit rustieke album op het podium herhaaldelijk beter tot hun recht komen. Weliswaar is deze opvoering integraal, maar de volgorde van het originele album wordt gelukkig niet helemaal gerespecteerd. Tijdens de opvoering wordt Gilmour en zijn begeleidingsband bijgestaan door David Crosby en Graham Nash en ook voormalig Soft Machine-drummer/zanger Robert Wyatt komt het podium oprollen.

Na een korte pauze vervolgt het gezelschap met een ruime schifting uit het oeuvre van Gilmours voormalige werkgever, te beginnen met Shine On You Crazy Diamond, gevolgd door Fat Old Sun, Coming Back To Life, High Hopes en Echoes. Het tweeënhalf uur durende optreden wordt afgesloten met Wish You Were Here, Find The Cost Of Freedom (van David Crosby en Graham Nash), Arnold Layne en Comfortably Numb. Ook dit deel van het optreden wordt opgeleukt door enkele gasten. Zo komen Crosby en Nash opdraven tijdens Shine On You Crazy Diamond en, uiteraard, Find The Cost Of Freedom, maar de echte uitsmijter is natuurlijk David Bowie, die Arnold Layne en Comfortably Numb (mee)zingt.

Het is natuurlijk alleraardigst dat David Gilmour het dolenthousiaste, overwegend Engelse publiek trakteert op enkele grote klassiekers uit het overbekende Pink Floyd-repertoire. Niettemin ben ik van mening dat hij sommige nummers, vanwege diezelfde overbekendheid, best achterwege had kunnen laten. Bovendien is het mij een raadsel waarom een gedrocht als Coming Back To Life op deze dvd terecht is gekomen, maar ik ben dan ook niet echt een liefhebber van het latere werk van Pink Floyd en dat kan gerust als een eufemisme gezien worden. Aan de andere kant ben ik zeer gelukkig met Fat Old Sun en, uiteraard, Echoes. Hoewel beide nummers in een (ver) verleden door zijn oude band aanzienlijk fraaier op de planken zijn uitgevoerd, vormen deze twee oudjes voor mij onmiskenbaar de muzikale hoogtepunten van de eerste disc.

In vergelijking met zijn laatste Pink Floyd-tournees opteert Gilmour nu voor een beduidend sobere aanpak met veel nadruk op licht- en rookeffecten. In plaats van allerlei showelementen die we van Pink Floyd gewoon zijn, wordt de ambiance dit keer in het bijzonder gemaakt door de schoonheid van de prachtige Royal Albert Hall zelf. Het is dan ook niet verrassend dat het – ondanks alle gasten – toch vooral het sublieme gitaarspel van David Gilmour is dat, letterlijk, de hoofdrol opeist. Zelfs de (ietwat te) rustige tracks van zijn meest recente soloplaat profiteren hiervan en worden vaak opgekleurd door het fabuleuze spel van de gewezen Pink Floyd-gitarist die hiermee zijn positie als mijn favoriete gitarist aller tijden andermaal bevestigt.

De regie tijdens deze optredens is in handen van David Mallet, die we onder meer kennen van zijn werk voor Pink Floyd (“Pulse”) en David Gilmour (“Live In Concert”). Mallet weet het concert op zijn bekende, ingetogen wijze vast te leggen met ruim twintig verschillende camera’s. Mede door een kalme, rustieke beeldwisseling is hij evenwel in staat een sfeervolle registratie af te leveren die geen afbreuk doet aan de vaak ingetogen sfeer van het concert en die bovendien zeer plezierig is om te bekijken. Hij wisselt vrijwel continu beelden van de afzonderlijke bandleden (met uiteraard een hoofdrol voor Gilmour) af met impressies van de Royal Albert Hall. Kortom, zijn regiewerk is wederom zeer geslaagd te noemen.

Video
Het beeldformaat van “Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall” is 1.78:1, waarbij de transfer anamorfisch breedbeeld is vastgelegd, dat met het oog op Blu-Ray en HD-DVD tevens is opgenomen in High Definition. De kwaliteit van het beeld is dan ook in het algemeen dik in orde. Het beeld oogt in de regel zeer helder, maar ook gedetailleerd met amper enige sporen van noemenswaardige ruis.

Toch heeft ook hier de lichtshow een negatieve uitwerking op de beeldkwaliteit. De overwegend blauwe, groene of rode belichting gekoppeld aan de rookeffecten doen immers helaas veelvuldig de beeldruis toenemen en de beeldscherpte verminderen.

Audio
“Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall” bevat twee audiosporen: een Dolby Digital 5.1 surround en 2.0 stereo, beide met een bitrate van 448 kb/s. Vreemd genoeg ontbreekt een LPCM-spoor en dat zal vooral de audiofielen onder ons teleurstellen.

Ik richt me gemakshalve op het 5.1 spoor en de nadruk van deze surroundtrack ligt zeer duidelijk op de twee voorluidsprekers, zodat er een fraai stereobeeld ontstaat. De overige luidsprekers worden gebruikt voor de geluidseffecten en omgevingsgeluiden (zoals het publiek). Ondanks het ontbreken van een mijns inziens vaak superieur klinkend LPCM-spoor klinken beide Dolby Digital-sporen zeer behoorlijk met een fraaie dynamiek en een warme klank.

Extra’s
Het bonusmateriaal van “Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall” staat uitsluitend op de tweede disc. Op deze schijf staat dan ook een mengelmoes van interessant en minder interessant materiaal.

Wat mij betreft opent de disc met het meest interessante bonusmateriaal. Dit is te vinden onder het kopje ‘Music Tracks’. Hier vinden we vijf bonusnummers van de andere optredens in The Royal Albert Hall, te weten Wot’s… Uh The Deal, Dominoes (van Syd Barrett), Wearing The Inside Out, Arnold Layne en Comfortably Numb en eveneens vijf nummers van het optreden in het Mermaid Theatre; Castellorizon, On An Island, The Blue, Take A Breath en High Hopes. Daarnaast bevat deze sectie ook liveversies van Dark Globe (van Syd Barrett), Astronomy Domine en This Heaven. Vervolgens komen we twee muziekvideo’s van “On An Island”, het titelnummer en Smile, tegen en een opnieuw opgenomen versie van Island Jam, getiteld Island Jam 2007.

Verder biedt de dvd een aantal documentaires, waarvan ‘Breaking Bread, Drinking Wine’ veruit de meest interessante is. Dit is een ruim driekwartier durende impressie van de tournee naar aanleiding van “On An Island”, met veel beelden achter de schermen, waaruit meer dan eens blijkt dat de tournee iedereen goed bevalt. Naast wat privéopnamen zien we ook een korte ontmoeting met Roger Waters, die toevalligerwijs in hetzelfde gebouwencomplex voor zijn eigen tournee repeteert. De tweede documentaire, toepasselijk ‘The Making Of On An Island’ getiteld, is een boeiend verslag over de totstandkoming van “On An Island” met uitgebreide toelichting van David Gilmour zelf. ‘The West Coast’ is de laatste documentaire. Dit is een korte impressie van de Amerikaanse tournee, maar door de geringe speelduur is deze helaas veel minder interessant dan de eerste documentaire.

Ten slotte staat er op deze bonusdisc ook nog een fotogalerie (met allerlei foto’s die tijdens de tournee gemaakt zijn) en een overzicht met alle mensen die aan de tournee hebben meegewerkt.

Conclusie
“Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall” is een zeer geslaagde registratie van de concerten van David Gilmour in de Royal Albert Hall in Londen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn zeer behoorlijk te noemen en ook de extra’s op de tweede dvd zijn meer dan de moeite waard. Mede om die reden kan ik – ondanks het wat mindere eerste deel van het concert – deze nieuwe dvd van David Gilmour zonder enige aarzeling van harte aanbevelen.

Frans Schmidt

Send this to a friend