Day Shift

Imaginary Menagerie

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: Day Shift
Website: http://www.dayshift.co.uk/
Tracklist
The Clothes Horse (6:41)
The Happy Elephant (6:11)
The Alternative Magpie (8:05)
The Abstracted Sloth (7:08)
The Unwashed Platypus (14:06)
Archie: drums
Nick Beere: gitaar
Henry Crud: teksten, theremin
Bob Leek: zang, toetsen
Jason Tilbrook: basgitaar
Of Whispers (2006)
Imaginary Menagerie (2005)

Sympathiek debuut van een Engelse spacerock band die haar mosterd haalt bij Porcupine Tree, XTC, The Beatles, King’s X en Britpop. Vijf stukken met in de titel denkbeeldige dieren, een aardig thema dat er in een aantal gevallen wat met de haren bijgesleept lijkt, maar in combinatie met de fraaie hoes ontstaat een aardig, licht psychedelisch sfeertje. ‘Aardig’, dat is het sleutelwoord van deze recensie.Zanger Bob Leek schreef de muziek en in twee gevallen de teksten. Die twee stukken (The Clothes Horse en The Unwashed Platypus) zijn de beste stukken van de plaat, misschien wel omdat hij in de andere gevallen zijn muziek moest plooien rond de verzen van Henry Crud, die wel als schrijver en cabaretier wordt opgevoerd, maar wiens rijmen wel een erg strak schema volgen. Leek schrijft stevige muziek, licht hypnotiserend als het werk van Steve Wilson, maar (nog) niet zo creatief. Lekkere groovende rock, zeer vakkundig gespeeld en gezongen, maar niet heel bijzonder. De geluidskwaliteit verraadt de eigen beheer status van de plaat: vooral de drums klinken net iets minder hifi, ondanks het niet misselijke slagwerk van Archie, wiens achternaam kennelijk van geen betekenis is.

Zanger Leek heeft een stem die doet denken aan Dave Gilmour, maar hij zingt een beetje eentonig en schreeuwerig. Dat is niet erg als de zanglijnen interessant zijn, maar dat zijn ze niet altijd. The Alternative Magpie bijvoorbeeld zeurt een beetje door en daar had een wat karakteristiekere stem zeker kunnen helpen.

The Unwashed Platypus is het opus van de plaat, met een fraaie, langzame intro, waarin de zang ook wat meer ruimte krijgt en beter uit de verf komt. De band neemt hier rustig de tijd voor een trippy tussenstuk dat het dichtst bij de spacerock komt. Leek laat hier de synthesizers bubbelen en borrelen dat het een lieve lust is. Helaas is het nummer net wat minuten te lang om te blijven boeien. Dan is opener The Clothes Horse absoluut een sterker, want puntiger nummer.

Samengevat: zeker een goed begin voor Day Shift met tenminste twee sterke composities en drie nummers die niet slecht zijn, maar ook niet heel bijzonder. Je zult mijn recensie-exemplaar niet in de tweedehands bakken terug vinden, maar of ik ‘m veel uit de kast haal is een tweede. Aardige belofte voor de toekomst, dat wel.

Erik Groeneweg

Send this to a friend