Maalstroom, De

Kluizenaar

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Nederland
Label:  Eigen Beheer
Website: https://www.facebook.com/demaalstroom
Tracklist
A.U.B. (3:25)
Slaapkamer (3:07)
Voetstuk (4:09)
Kluizenaar (4:48)
Zondvloed (3:26)
Ananda Besemboen: drums
Jasper van den Bovenkamp/Qube: zang
Jip van Es: gitaar
Michiel Steenhoven: basgitaar
Kluizenaar (2021)

Ik heb mij vaak afgevraagd waarom Nederlandse bands het niet aandurven om in hun moerstaal te zingen. Bands die Pools, Italiaans of Noors zingen vinden we toch ook geweldig? Daarom was direct mijn interesse gewekt toen ik door de jongens van De Maalstroom werd benaderd of ik hun ep “Kluizenaar” wilde bespreken.

De Maalstroom bestaat uit vier vrienden die elkaar kennen van de Tilburgse Rockacademie. Zanger/rapper Jasper van den Bovenkamp is ook bekend onder de naam Qube en bracht onder die naam al singles uit.

“Kluizenaar” bevat vijf nummers van radiovriendelijke speelduur. De stijl van dit viertal is bijzonder interessant. Zo mag je een mix van metal, math, pop en progmetal verwachten. Het gitaarwerk van Jip van Es is erg sterk. Zijn zware riffs doen denken aan bands als Symphony X, Threshold en Vola. Maar ook in de rustige passages komt hij goed uit de verf. Zijn korte solo in Voetstuk is eveneens prachtig.

Muzikaal gezien barst dit viertal van creativiteit. De nummers zijn stuk voor stuk goed doordacht en goed uitgewerkt. De refreinen zijn pakkend, je zingt ze zo mee, en instrumentaal is het afwisselend en fris. Jasper van den Bovenkamp is echt een woordkunstenaar, zijn teksten doen denken aan Typhoon en Spinvis. De teksten zijn persoonlijk, diepgaand en verrassend doorleeft. Zijn gevoel voor taal, timing en emotie is kunst met hoofdletters.

Het nummer Kluizenaar is exemplarisch voor wat je mag verwachten. Zware gitaarriffs, een pakkend refrein en een sterke tekst. De persoonlijke tekst raakt me en bezorgt mij kippenvel.
Dit viertal laat zich niet in een muzikaal hokje stoppen en dat moeten ze vooral zo houden. Wat dat betreft is deze band letterlijk progressiever dan vele bands uit ons genre. Avontuurlijk ingestelde progliefhebbers moeten deze ep zeker checken. Ik wens ze een grootse toekomst toe.

Send this to a friend