Delight

Eternity

Info
Uitgekomen in: 2002
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind
Tracklist
The Hand (5:39)
Stained Glass (4:01)
Requiem (4:35)
Spring Day (5:04)
Whale's Lungs (4:56)
I Promise (4:48)
The Sun (5:51)
Outherness (5:13)
Wieczny Final (5:30)
Jaroslaw Baran: gitaar
Tomasz Baran: drums
Barbara Lasek: toetsen
Paulina Maslanka: zang
Piotr Szymanski: bas
Sebastian Wojtowicz: gitaar
Eternity (2002)
The Fading Tale (2001)
Last Temptation (2000)

 

Turkish Delight (turks fruit) kende ik al wel, ‘Polish’ Delight is nieuw voor mij. Hun derde cd “Eternity” is mijn eerste kennismaking met dit Poolse zestal. Voorafgaand aan dit album heeft de band al vijf jaren aan de weg getimmerd en dit alles niet zonder succes.

De wortels van Delight liggen in de gotische metal. Echter, op dit nieuwe album slaat de band haar muzikale vleugels verder uit. De stijl is behoorlijk richting progressieve metal opgeschoven, zonder evenwel de gotische ambiance vaarwel te zeggen. De productie van deze schijf, die in handen was van gitarist Jaroslaw Baran, mag gerust goed genoemd worden. Helder, krachtig en vooral lekker vet, met name het gitaar- en basgeluid.

Over de composities op “Eternity” ben ik een stuk minder te spreken. Het gros van de nummers is redelijk simpel van opzet, mist de broodnodige variatie en is vooral weinig origineel. Ondanks deze kritische noten staat deze plaat, gek genoeg, toch garant voor ruim drie kwartier ongecompliceerd luisterplezier. Vooral zangeres Paulina komt met haar spannende en breekbare stemgeluid sterk uit de hoek. Ze doet regelmatig denken aan Anneke van Giersbergen van The Gathering. Een groep die overigens ook in diverse songs terug te horen is. Ook flarden Nightwish passeren frequent de revue. Goede voorbeelden hiervan zijn het loodzware Outherness, het pakkende Spring Day en het trage, sfeervolle Whale’s Lungs. Dit zijn dan ook meteen de uitschieters in positieve zin. De rest van het materiaal blijft slechts met veel moeite aan de goede kant van de streep.

Het finale oordeel moet dan ook zijn; professioneel gedaan, strak spel maar weinig opzienbarende liedjes. De originaliteitprijs gaan onze Poolse vrienden in elk geval zeker niet in de wacht slepen met Eternity.

Joost Boley

Send this to a friend