Derev

Leap Of Faith

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Canada
Label: Eigen Beheer
Weblink: www.derevmusic.com
Website: www.derevmusic.com
Tracklist
Tunnel Vision (1:04)
Turab (5:15)
Futile (8:22)
Delayed (7:07)
Slipping Down Again (5:59)
Ghost Of Guilt (8:35)
Armando Bablanian: gitaar
Liam Horrigan: basgitaar
Michel Karakach: drums

met:
Adel Saflou: zang
Leap Of Faith (2021)

De bijsluiter van deze ep van de Canadese band Derev leest als een lesje aardrijkskunde: gitarist Armando is van Italiaans/Armeense afkomst, drummer Michel is Syrisch/Armeens, bassist Liam is gewoon Canadees en de band laat het zangwerk over aan de Syrische rocker Adel Saflou, die in Nederland woont.

De basis voor de band werd gelegd in Koeweit, waar Armando en Michel elkaar ontmoetten op de middelbare school. Het verhaal kreeg pas een vervolg toen Michel, inmiddels afgestudeerd tandarts, acht jaar later naar Canada vluchtte. Muziek is een mondiaal fenomeen vrienden, dat blijkt maar weer.

“Leap Of Faith” is de debuut ep van deze heren en het baart mij grote zorgen dat een plaat van 37 minuten, toch een respectabele lengte voor een lp, nog een ep genoemd wordt. Als Derev ooit een “langspeler” uitbrengt, wordt het devies: brood mee!
De band maakt op deze uitstekende introductie toegankelijke progmetal die meer naar metal neigt dan naar prog. Ik moet zelf veelvuldig aan OSI en King’s X denken, qua sfeer, beetje somber en dreigend. Volgens de begeleidende tekst probeert Derev de energie van metal te mengen met ouderwetse prog, maar daarvoor hebben ze de verhoudingen niet helemaal goed gemixt: veel echte prog hoor ik niet terug. Dat geldt helaas ook voor de beloofde elementen uit de Arabische en Armeense muziek. Die klinken nog het meeste in afsluiter Ghost Of Guilt en de licht jazzy gitaarsolo in Delayed, dat toch al een beetje het buitenbeentje van de plaat is, door het minder heavy arrangement en de meerstemmige zang. Wel valt me op dat de plaat, naarmate hij vordert, minder stevig wordt. Slipping Down Again is potdorie gewoon een ballad met fraaie strijk-arrangementen, een gevoelige gitaarsolo en emotionele zang.

Sowieso vind ik gastzanger Adel de held van de plaat. Hij heeft een prettige stem en kan er mooi mee zingen maar ook flink mee rocken. Dat wil niet zeggen dat de rest van de band wat staat te rommelen. In tegendeel: deze mannen, inclusief de drummende tandarts, zijn geweldige muzikanten. De muziek is ontstaan uit jams en dat is ook heel knap, want de stukken zijn intelligent in elkaar gezet en klinken fantastisch.

Met “Leap Of Faith” presenteert Derev zich als een volwassen band met sterke nummers en steengoeie muzikanten. Alle reden om reikhalzend uit te kijken naar het eerste volwaardige album. Nou maar hopen dat ze zich een beetje inhouden; 50 minuten is ook al mooi, hoor!

Send this to a friend