Det Skandalose Orkester

Lokkemann

Info

Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Apollon
Website: http://skandalose.no/

Tracklist
Lokkemann (radio-edit) (2:56)
Lokkeann- En lokkeopera i 4 deler (10:46)
Mats Erik Zen: (hoofd)zang, toetsen
Sondre Jørgensen: zang, toetsen
Øystein Bech-Eriksen: gitaar, zang
Morten Norheim: saxofoon, basgitaar, klarinet
Søster Pling: zang
Sivert Karlsen: drums
Tord Andreassen: basgitaar
Davide Bertolini: basgitaar
Nataniel Hjønnevăg: marimba en percussie
Iver Sandoy: percussie; zang
William Grøv Skramsett: trompet
Lars Egenes Flemstrom: trombone
Claudia Cox: viool
Rushana Brandanger: viool, zang
Carmen Boveda: cello
Arne Snadvoll: zingende zaag
Trygve Knudsen: zang
Teodor Vieyra Jørgensen: stem
Ottorpedo: stem
Lokkemann (2019)
Tenk Om Noen Ser Deg (2018)
No Har De Laget Skandale Igjen! (2014)

Een groot artiest wierp eens de vraag op of humor binnen muziek behoort; menig artiest heeft die vraag instemmend beantwoord. Det Skandaløse Orkester maakt prog met een knipoog. Dat doen ze heel eigenzinnig, getuige deze single.

Lokkemann is een tien minuten lange operette die op “Tenk Om Noen Ser Deg” al bijzonder sterk bleek. Het staat vol met passages die kippenvel opwekken. Zo bevat de compositie onder meer mooie, draaiende blazers die het nummer rond drie minuten laten aanvoelen als een Tim Burton’esque jazzcafé waarin verscheidene groteske figuren de deur plat lopen. De muziek van deze band heeft door de humor iets weg van het jazz-werk van Frank Zappa, of de sardonische pestprog van een band als Half Past Four. Ook een band als Devil Doll komt in het geheugen door de uitbundige praatzang en filmische, lugubere sfeer.

De compositie op deze single beslaat de eerste vier nummers van het reguliere album. De mix verschilt ietwat van de albumversie, zo lijken de blazers iets scherper te klinken, maar de arrangementen lijken verder niet te verschillen. Bovendien bevat deze single nog een radio-edit, waarin deze compositie is teruggebracht tot drie minuten. Hierin wordt vooral gefocust op het jazzy hoofdthema. Deze is inderdaad erg aanstekelijk, maar wel weer tegendraads genoeg dat deze muziek nauwelijks gedraaid zal worden op de radio. Verder zie ik niet wat de single toevoegt aan het reguliere album.

De muziek op “Lokkemann” vormt een goede introductie voor de kwaliteiten van deze band. Het blijft een grandioze compositie! Deze Noren maken dan ook intrigerende muziek die de moeite van het uitproberen waard is. Niettemin voelt deze single nutteloos aan.

Luke Peerdeman

Send this to a friend