Devin Townsend Project

Epicloud

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Canada
Label: Hevy Devy Records
Website: www.devintownsend.com
Luistermogelijkheid: www.myspace.com/devintownsenddtb
Tracklist
Effervescent! (0:44)
True North (3:53)
Lucky Animals (3:21)
Liberation (3:21)
Where We Belong (4:27)
Save Our Now (4:08)
Kingdom (5:29)
Divine (3:17)
Grace (6:09)
More! (4:05)
Lessons (5:54)
Hold On (3:57)
Angel (6:07)
Devin Townsend: gitaar, zang, toetsen

Met medewerking van:
Anneke van Giersbergen: zang
Ryan Van Poederooyen: drums
Dave Young: gitaar
Mike Young: basgitaar
Epicloud (2012)
By A Thread – Live in London (dvd) (2012)
Ghost (2011)
Deconstruction (2011)
Addicted (2009)
Ki (2009)
Ziltoid The Omniscient (2007)
Synchestra (2006)
Accelerated Evolution (2003)
Terria (2001)
The Physicist (2000)
Infinity (1998)
Ocean Machine (1997)

Eigenlijk weet ik niet waarom ik mezelf elke keer weer opwerp als vrijwilliger wanneer er opnieuw een release van Devin Townsend te recenseren valt. Het komt er namelijk niet alleen op neer dat ik zelden rust heb, maar ook dat ik telkens weer genoodzaakt ben een vrijwel identieke recensie te schrijven: “Met [vul albumtitel in] heeft Townsend wederom een fraai en veelzijdig album afgeleverd dat vertrouwd klinkt, maar toch nieuwe paden verkent.” Toe te voegen: een paar bespiegelingen op humor, een paar complimenten over zang- en gitaarwerk, een opmerking over de ‘wall of sound’-productie. Even schudden en voilà, de recensie is weer klaar. Surprise, surprise: dit geldt ook weer voor “Epicloud”, het meest recente album van het Devin Townsend Project.

Tot zover deze recensie. Denkt u bij het verlaten van de site aan uw persoonlijke eigendommen.

Volgens Townsend was “Epicloud” een min of meer ongepland album. De Canadees was al geruime tijd voornemens om een album getiteld “Z2” op te nemen, het vervolg op “Ziltoid the Omniscient”, maar besefte tijdens het componeren dat hij telkens poppy progmetalsongs schreef die niet direct in het Ziltoid-concept pasten. In plaats van “Z2” kwam toen “Epicloud” van de band gerold, een album dat grotendeels verder gaat waar “Addicted!” ophoudt, met zeer catchy nummers, poppy hooks, en zeer fraaie gitaarriffs. Wat “Epicloud” onderscheidt van “Addicted!” echter, is dat het album nog grootser en operatischer is opgezet. Het bevat – evenals “Deconstruction” – zelfs een koor, dat veelvuldig bijspringt in de wildere en extatischere passages, zoals op Hold On, of meedoet als achtergrondkleur, zoals op Lucky Animals.

Zoals veel werk van Townsend beweegt ook “Epicloud” zich tussen flauwe (doch doorgaans geslaagde) humor en serieuzere muziek en boodschappen, vaak binnen een en hetzelfde nummer. Het meest vermakelijke voorbeeld hiervan (hoewel velen het hier vast niet mee eens zullen zijn) is Lucky Animals, een zeer catchy en komisch nummer met de Darwinistisch-realistische boodschap dat ook mensen allemaal maar beestjes zijn – en meer moeten we ook niet willen. (Het refrein: “Animals, animals, and we’re lucky!”) Ook het grootse en luide Liberation verhult zijn boodschap niet in vergezochte metaforen: “Rock! Let’s rock! The time has come to forget all the bullshit and rock!”.

Een van de sterkste nummers in de ‘overwegend serieus’-categorie is de nieuwe versie van Kingdom, dat oorspronkelijk van Townsend’s soloalbum “Ocean Machine” komt. Deze nieuwe uitvoering is nog gevoeliger en krachtiger dan het origineel (met nog meer lagen in de ‘wall of sound’), en de manier waarop Townsend het opnieuw heeft ingezongen is indrukwekkend. Ook afsluiter Angel, met prachtige zang van Anneke van Giersbergen (met wie Townsend ook samenwerkte op “Addicted!”), is zeer fraai. De atmosfeer van het nummer is gelaten en toch optimistisch, en de manier waarop het einde het begin van het album hervat is interessant. Dit soort nummers laat horen dat “Epicloud” niet zomaar een lollig tussendoortje is. Integendeel, het album is misschien wel een van Townsend’s meest doordachte en samenhangende albums.

Dus, even recapituleren. Fraai: check. Veelzijdig: check. Vertrouwd: check. Vernieuwend: check. Humor: check. Mooie zang, mooi gitaarwerk: check. Wall of sound: check. Conclusie? Devin Townsend comme toujours – ‘nuff said. En nu alsnog op naar “Z2”.

Christopher Cusack
Koop bij bol.com

Send this to a friend