DGM

Passing Stages

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Italië
Label: Frontiers Records
Website: http://www.dgmsite.com/
Tracklist
CD1: Live In Milan
The Secret Pt.1 (8:33)
The Secret Pt.2 (7:28)
Animal (5:01)
The Passage (4:54)
Reason (5:00)
Daydreamer (5:51)
Disguise (2:06)
Fallen (6:13)

Ghosts Of Insanity (6:09)
Hereafter (5:00)

CD2: Live In Atlanta
Void (6:03)
Reason (5:12)
No Looking Back (6:01)
Universe (4:15)
Numb (4:55)
In A Movie (5:52)
Repay (5:10)
Heartache (5:18)
Enhancement (4:37)
Chaos (4:50)
Trust (7:07)
Brand New Blood (5:17)
Hereafter (alleen op dvd)
Andrea Arcangeli: basgitaar
Mark Basile: zang
Emanuele Casali: toetsen en achtergrondzang
Fabio Constantino: drums
Simone Mularoni: gitaar en achtergrondzang
Passing Stages: Live In Milan And Atlanta (2017)
The Passage (2016)
Momentum (2013)
Frame (2009)
Different Shapes (2007)
Misplaced (2004)
Hidden Place (2003)
Dreamland (2002)
Wings Of Time (1999)
Change Direction (1997)

Prima live document van een groeiende Italiaanse prog metal band.

Het gaat lekker met het Italiaanse DGM. De band draait al twintig jaar mee en bereikt mede door de laatste paar prima platen een steeds groter publiek. Er is een stabiele bezetting, wat de muziek ook alleen maar ten goede komt. Om te illustreren dat het goed gaat brengt de band nu een dubbel live album uit, waar dan ook nog eens een dvd bij gevoegd is.

Het album bevat live optredens die de band de afgelopen jaren op een tweetal festivals gaf. De eerste cd bevat een optreden van 30 oktober 2016 op het Frontiers Metal Festival in Milaan. De tweede schijf gaat iets verder terug in de tijd, naar 11 september 2014, waar de band op het podium van Prog Power USA te Altlanta te vinden was. Op beide shows staat het – op dat  moment – meest recente album van de band centraal. Dat betekent dat we op cd1 grote delen van “The Passage” voorgeschoteld krijgen, op de tweede cd komt een groot deel van het toen recente “Momentum” voorbij. De dvd bevat beide shows.

Wat we te horen (en te zien) krijgen is een superstrakke band die de toch wel complexe nummers uitstekend live kan reproduceren. De band geniet tweemaal in een volle zaal en zanger Mark Basile blijkt een sympathieke voorman met ook live een goede en krachtige strot. Op het podium weet hij de aandacht goed naar zich toe te trekken. De grote blikvanger op het muzikale vlak in deze band blijft echter toch gitarist Simone Mularoni die op het podium ook in staat blijkt om zijn vingervlugheid te etaleren. Vooral op de dvd is het een genot om zijn vingers over de hals van zijn gitaar te zien vliegen. Dit wordt hem wel mogelijk gemaakt door de uiterst strakke ritmesectie die alles uitstekend in goede banen leidt.

Het geluid is erg goed en dat geldt ook voor de beeldkwaliteit op de dvd. En hoewel de band (met uitzondering van zanger Basile) wat statisch oogt, is het toch allemaal prima in beeld gebracht. Naast de twee optredens bevat de dvd helaas geen extra’s.

Omdat er twee jaar tijdspanne tussen de twee optredens zit en er zoals gezegd twee verschillende albums centraal staan tijdens de shows, is er nagenoeg geen overlap in de setlists. Dat is wel prettig als je getrakteerd wordt op twee uur stevige prog metal. Hierdoor is het gemakkelijker om de hele rit de aandacht erbij te houden omdat elk nummer wel valt in de categorie ‘van dik hout zaagt men planken’. Dat maakt deze plaat een must voor de prog metal liefhebber, maar als het niet helemaal je ding is, zou ik deze niet nemen als instapper in het genre.

Na twintig jaar is het prettig om ook eens een live document in de catalogus van DGM te zien verschijnen. Een document met kwaliteit ook. De band blijkt inmiddels goed gesetteld te zijn binnen de prog(metal) gemeenschap en laat hier zien dat ze live ook zeker een band zijn om rekening mee te houden. De schijf met de beelden is zowel op dvd als op blu-ray verkrijgbaar.

Ralph Uffing
2 cd/dvd:
Koop bij bol.com
2 cd/Blu-Ray:
Koop bij bol.com

Send this to a friend