Dimension Act

Manifestation of Progress

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Progrock Records
Website: www.dimensionact.com
Luistermogelijkheid: Klik hier
Tracklist
Cosmic Chaos (5.10)
Industrial Evilution (9.51)
Uncharted Waters (8.19)
Perspectives Chapter 1: Drawing the Lines of Mortal Existence (31.38)
I: Pre-spective (8.12)
II: Transparent Reality (2.37)
III: Illusion (3.34)
IV: Counterparts (4.47)
a: Solitude
b: Lifeline
V: The Battle Within (3.48)
VI: A different Perspective (8.39)
Kristian Berg: toetsen
Tommy Granli: basgitaar
Marius Nilsen: gitaar, toetsen
Frank Nordeng Røe: drums
Tom-Vidar Salangli: zang
Met medewerking van:
Live Foyn Friis: zang op Cosmic Chaos, Transparent Reality en A different Perspective
Øyvind Lionheart Larsen: gitaar solo op Illusion
Stig Pettersen: percussie op Pre-spective
Ketil Ronold: toetsen op Uncharted Waters
Manifestation of Progress (2012)

Dimension Act is een Noorse progressieve metalband opgericht door Marius Nilsen en Tom Vidar Salangli medio 2008. Na een jaar samen nummers geschreven te hebben als nevenactiviteit naast hun toenmalige bands Framework resp. Ascana, besluiten ze om de band te completeren voor een albumrelease. Vier jaar later is “Manifestation Of Progress” het resultaat van deze samenwerking.

Dimension Act brengt progressieve metal terug naar de oorspronkelijke vorm waarmee het eind 80’er jaren is begonnen. Agressieve gitaargedreven muziek vermengd met dubbele bassdrums, snelle tempowisselingen en natuurlijk een epic song. Nilsen speelt op een Yngwie Malmsteen type Fender Stratocaster, wat dit specifieke 80’er jaren progmetalgeluid nog eens versterkt. Ik wil ze nog net geen Dream Theaterkloon noemen, maar ze doen wel erg hun best om de oudere versie van deze Amerikaanse band na te doen. Als ik verder de invloeden van Evergrey, Pagan’s Mind en Symphony X noem, dan weten jullie waarom deze band typische progmetal speelt.

Tom Vidar Salangli geeft zelf als belangrijkste invloeden David Coverdale, Ronnie James Dio, Joe Lynn Turner en Jeff Scott Soto op. Alhoewel hij zeker niet kan tippen aan deze grootheden kenmerkt dit wel zijn stembereik. Een krachtige metalstem met een melodisch tintje, waarbij de AOR invloeden duidelijk aanwezig zijn. Op het epic nummer Drawing The Lines Of Mortal Existence wordt Salangli bijgestaan door de zangeres Live Foyn Friis hetgeen dat extra sentimentele gevoel nog eens onderstreept.

Het album kent eigenlijk maar vier nummers, onderverdeeld in drie nummers van ‘normale’ lengte (max. 10 minuten) en een nummer van ruim 30 minuten. De eerste drie nummers zijn leuk om het album mee te beginnen, maar meestal skip ik meteen door naar het langere nummer. Drawing The Lines Of Mortal Existence of Perspectives Chapter 1bestaat uit zes stukken, waarvan twee instrumentaal. Met name deze instrumentale stukken zijn erg indrukwekkend. De vergelijking met het nummer A Change Of Seasons van een hiervoor genoemde band is heel snel gemaakt en zelfs de opbouw van het nummer is vergelijkbaar. Het belangrijkste verschil met eerder genoemd nummer is, dat Dream Theater nooit een tweede deel heeft willen schrijven. Dimension Act geeft met de titel van dit nummer aan deze ambitie wel te hebben.

Noorwegen is weer een progressieve metalband rijker. Dimension Act heeft met zijn debuutalbum laten horen dat ze zeker de potentie hebben om binnen dit genre hun mannetje te staan. Indien ze bij hun volgende album meer aan hun eigen identiteit werken en minder op hun muzikale voorbeelden letten, dan zou deze band uit het hoge noorden het kunnen gaan maken.

Mario van Os

Send this to a friend