Discipline.

Chaos Out Of Order

Info
Uitgekomen in 2013
Land van herkomst: Verenigde Staten
Website en label: Strung Out Records
Tracklist
Man & The Locusts Parts 1 and 2 (8:40)
Still Night (3:32)
Trying To Catch My Senses (1:56)
Uphill Climb (4:41)
Man In Transition (4:03)
The Conscious Slumber (1:43)
Mickey Mouse Man (4:24)
Interlude (4:43)
Wrists (9:30)
Peacemaker (1987) (9:56)
Jon Preston Bouda: gitaar
Matthew Parmenter: zang, toetsen, basgitaar, gitaar, viool, drums
Woody Saunders: drums
This One's For England (2014)
Chaos Out Of Order (2013)
To Shatter All Accord (2011)
Live Days (2010)
Live 1995 dvd (2005)
Into The Dream... Discipline. Live (1999)
Unfolded Like Staircase (1997)
Push & Profit (1994)

Nee, beste lezer, u hoeft niet meteen de superlatieven uit de kast te halen: dit is namelijk geen nieuw album van Discipline.. Maar wat is het dan wel? De langere titel van het album geeft het al enigszins weg, maar toch zou ik eerst even willen teruggrijpen naar het rijke verleden van Progwereld, meer bepaalt naar de dvd van Discipline. zelf, “Live 1995”. In de recensie schrijft ex-collega Frans Schmidt naar aanleiding van de aanwezige extra’s het volgende:

“Het spreekt voor zich dat de beeld- en geluidskwaliteit wederom sterk te wensen overlaten, waarbij de opnamen uit 1988 veruit de minste kwaliteit hebben. Dat geeft natuurlijk niets, want ook nu is het materiaal van een dusdanige zeldzaamheid, dat ik deze mindere kwaliteit graag voor lief neem. Het merendeel van de hier aanwezige nummers is namelijk jammer genoeg nog nooit eerder op cd verschenen. Alleen al om die reden kan ik het besluit om deze nummers aan deze dvd toe te voegen enkel toejuichen.”

En jawel, met de in 2013 verschenen “Chaos Out Of Order” is dan eindelijk een antwoord gekomen op deze mijmering van Frans Schmidt. Veel, niet alle, van die nummers hebben dan ook na lange tijd hun plaats teruggevonden in de discografie van Discipline.. Ja, dit is dan ook de heruitgaven van Discipline.’s allereerste album uit 1988, nooit op schijf verschenen of commercieel uitgebracht. Verschenen toen Discipline. slechts een driemanbezetting had en er van latere leden Paul Dzendzel of Mathew Kennedy nog geen sprake was. Van de bezetting die ons “Unfolded Like Staircase” en “To Shatter All Accord” schonk, zijn dus enkel Paul Preston Bouda en uiteraard Matthew Parmenter aanwezig.

Dat gegeven en het feit dat dit album zes jaar ouder is dan hun professionele debuut “Push & Profit” maakt dat eventueel hooggespannen verwachting toch ietwat bijgesteld moeten worden. Natuurlijk is dit Discipline. maar dit is vooral een band die nog maar aan het begin van zijn carrière stond. Bandleider Matthew Parmenter was zelfs nog niet eens meerderjarig. Dus ja, temper die verwachting maar. Hoewel, dit is natuurlijk wel Discipline.! Een band die op drie albums maar liefst twee meesterwerken wist af te leveren en zich door middel van “Unfolded Like Staircase” regelrecht de legende ingespeeld heeft. Toch hooggespannen verwachtingen dan? Ja, tegen beter weten in val ik er toch voor.

Maar na de eerste nummers weet je het al weer en sta je met je beide voeten toch weer op de grond. Natuurlijk is dit niet geweldig. Meer zelfs: mocht dit een debuut geweest zijn van een onbekende band lijkt de kans groot dat dit album met niet meer dan het adjectief ‘interessant’ zou beoordeeld worden mocht het verschijnen op deze site. Met andere woorden, niet bepaald een overweldigend debuut. En ik sta hier niet eens alleen in, want uit de liner notes blijkt duidelijk dat Matthew Parmenter nog steeds erg gemengde gevoelens heeft over het uitbrengen van dit materiaal.

En daar valt voldoende over te zeggen, hoewel qua productie dit album eigenlijk erg goed is gezien het bronmateriaal slechts een demo tape is. Maar dat merk je dus absoluut nergens, wat het luisteren natuurlijk een stuk aangenamer maakt. De muziek zelf die je hier vindt, kan je binnen de discografie van Discipline. nog het beste vergelijken met wat je op “Push & Profit” vindt. Hoewel het over het algemeen niet meer dan een aanzet is tot wat later zal komen. Je hoort dat er potentieel aanwezig is, maar ook dat het voornamelijk nog aan het begin staat.

Wat overigens ook leuk is, is dat Discipline. ondanks Matthew Parmenters eerder negatieve gevoelens tegenover dit materiaal wel degelijk af en toe nummers uit die periode brengt. Zo stonden Mickey Mouse Man en Wrists nog op hun in 2010 verschenen live-album “Live Days”. Niet geheel ontoevallig zijn dit ook de nummers waar je het meest de huidige Discipline. in terug hoort.

Al met al kan ik niet zeggen dat deze “Chaos Out Of Order” een geweldig album is. Dat hoef je eigenlijk ook niet te verwachten. Zeker niet gezien niemand van de bandleden ouder was dan zeventien. Het is daarentegen wel een zeer interessant tijdsdocument van een legendarische progband. Maar hierdoor is dit niet voor iedereen geschikt. Fans van Discipline. zullen dit ongetwijfeld geweldig vinden, maar progliefhebbers die niet van Discipline. houden, kunnen hier niet al te veel mee.

Peter Van Haerenborgh


Send this to a friend