Discipline.

This One's For England

Info
Uitgekomen in 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Website en label: Strung Out Records
Tracklist
Circuitry (6:43)
Before The Storm (15:24)
Blueprint (4:58)
Dead City (5:36)
When She Dreams She Dreams In Color (12:11)
Canto IV (Limbo) (15:17)
The Reasoning Wall (8:00)
Rogue (23:35)
Jon Preston Bouda: gitaar
Paul Dzendzel: drums
Mathew Kennedy: basgitaar
Matthew Parmenter: toetsen, zang
This One's For England (2014)
Chaos Out Of Order (2013)
To Shatter All Accord (2011)
Live Days (2010)
Live 1995 dvd (2005)
Into The Dream... Discipline. Live (1999)
Unfolded Like Staircase (1997)
Push & Profit (1994)

Juich, beste lezer, juich! Want ook in 2014 verrast het legendarische Discipline. ons weer met een nieuwe release. En vanzelfsprekend is dit net als het in 2013 verschenen “Chaos Out Of Order” ook weer geen nieuw album. Nee, dit keer worden we verblijd met een live album wat toch alweer de derde live plaat is die Discipline. uitbrengt. Erg leuk natuurlijk maar ergens zit je wel op een echt nieuw album te wachten.

En ja, met drie live albums tegenover 3 studio albums zou je kunnen zeggen dat het evenwicht binnen de discografie van Discipline. ietwat zoek lijkt. Of zelfs dat het aanbod aan materiaal wat klein is om boeiend te blijven bij al die live platen. Zeker gezien we eigenlijk moeten bedenken dat er naast de voornoemde kleinoden ook nog een live dvd is. Maar de vraag die we ons dan moeten stellen, is of dit erg is. Want het materiaal voor handen mag dan wel niet talrijk zijn, het is toch nog steeds van een zeer hoge kwaliteit.

In tegenstelling tot hun vorige live album is er op “This One’s For England” voor gekozen om een heel optreden op plaat te zetten in plaats van verschillende nummers te kiezen van verschillende optredens. Het gaat hier om het optreden dat Discipline. gaf op vijf mei 2012 in Gettysburg, Pennsylvania in het kader van RoSfest. Persoonlijk prefereer ik deze aanpak tegenover verschillende optredens. Dit geeft naar mijn aanvoelen toch telkens weer een meer samenhangende live plaat.

Met een concert dat plaatsvond een jaar na het verschijnen van hun laatste album “To Shatter All Accord” zal het niemand verbazen dat de meeste nummers op de setlist van dit album komen. De andere twee werken van Discipline. zijn hier door telkens twee tracks vertegenwoordigd. Zo krijgen we van hun legendarische album “Unfolded Like Staircase” Before The Storm en Canto IV (Limbo) wat niet toevallig mijn favoriete nummers van Discipline. zijn. Als liefhebber ben ik dus absoluut zeer tevreden met de setlist.

Wat dit album eigenlijk ook bijzonder maakt, is dat dit het eerste live album is van een optreden na hun comeback. We weten ondertussen al dat Discipline. met “To Shatter All Accord” meer dan voldoende heeft bewezen dat ze er nog steeds staan na al die jaren. Maar staan ze daar dan ook nog live? En dit kleinood is daar dan ook meteen het perfecte bewijs van. Discipline. speelt alsof ze nooit weggeweest zijn terwijl je echt de chemie tussen de bandleden bijna kan voelen. Deze mannen zijn perfect op elkaar ingespeeld en hebben nog steeds plezier in hun spel. Dat kan je bijna merken aan de perfectie waarmee de nummers gebracht worden.

Hoewel, perfectie… Denk niet dat ik hiermee bedoel dat Discipline. bijna letterlijk de studio albums naspeelt. Nee, wat je hoort op “This One’s For England” is een Discipline. dat een stuk agressiever lijkt te spelen live dan in de studio. Meer en meer krijg ik hierdoor een Van Der Graaf Generator gevoel bij dit album. Dit was natuurlijk een band die zelfs op hun studio albums erg agressief klinkt. En op zich is deze vergelijking niet zo vreemd natuurlijk wanneer je bedenkt dat deze band duidelijk een grote invloed heeft op Discipline..

Met andere woorden: iedere liefhebber van Discipline. zal weer smullen van het optreden dat vereeuwigd werd op dit schijfje. Een absolute aanrader dus en daar zijn eigenlijk niet veel meer woorden voor nodig zou ik denken.

Peter Van Haerenborgh

Send this to a friend