Distant Mantra

Solitude Republic

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: https://www.facebook.com/distantmantra/
Tracklist
Maniac (5:51)
A Girl (4:41)
So Jealous (5:16)
Emptiness (5:09)
Do You Look For Me (4:14)
The Worst Thing (4:03)
Släpp Mig Fri (4:13)
I Still Belong (3:48)
Bajka (4:42)
In My Bed (4:15)
Krzysztof Jaglinski: gitaren, toetsen, programming
Małgorzata Maleszak: zang
Przemysław Piotrowski: basgitaar
Solitude Republic (2022)

Het Poolse label Lynx Music staat met name bekend om zijn neoprog releases. Ik vind dan ook verfrissend om een keer wat anders uit deze stal te horen. De band Distant Mantra brengt een interessante mix van prog alternatieve rock en elektronica. Het doet me wel wat denken aan de debuut-cd van Envy of None dat ik in het begin van dit jaar recenseerde. Ook deze band van Alex Lifeson heeft alternatieve invloeden en ook vrouwelijke vocalen. Stel je met Distant Mantra een blend voor van de vroegere Porcupine Tree, Riverside, The Smashing Pumpkins en This Mortal Coil. De muziek is songgericht en behoorlijk toegankelijk. De verschillende lagen in de muziek zorgen ervoor dat Distant Mantra aangenaam is om naar te luisteren.

“Solitude Republic” is het debuut van Distant Mantra. Deze band bestaat uit ervaren muzikanten die in 2020 hun krachten hebben gebundeld. Krzysztof Jaglinski (gitaren,toetsen) en Przemysław Piotrowski (basgitaar) zijn verantwoordelijk voor de muziek. Zangeres Małgorzata Maleszak schreef de teksten die vaak over hartzeer gaan.

Het eerste nummer Maniac laat goed horen waar Distant Mantra voor staat: galmende gitaren en etherische toetsen, behoorlijk prominent basgeluid, en een songgerichte aanpak. Zangeres Małgorzata Maleszak zingt prima. Een goede song is Do You Look For Me. Behoorlijk toegankelijk, maar mij bevalt het wel.

In een aantal nummers laat Distant Mantra zich meer van een donkere dreampop/eclectische kant zien. Het nummer Emptiness behoort tot de betere van deze plaat en laat This Mortal Coil invloeden horen. Nummers als The Worst Thing en Släpp Mig Fri hebben een bepaalde spanning en zijn wat broeierig. Een nummer waar eigenlijk alles samenkomt is Bajka, en dat vind ik eerlijk gezegd ook het beste liedje van deze cd. Bajka is in het Pools gezongen en het komt overtuigender en krachtiger over ook. Het klinkt als het dichterbij staat.

Na de plaat een aantal keren te hebben beluisterd, bekruipt me steeds het gevoel dat er meer in had gezeten voor Distant Mantra. Songs schrijven kan deze band wel. Met een meer sprankelendere productie zal het geluid aan kracht winnen. Ook zijn de drums geprogrammeerd. Een echte drummer zal, uiteraard, veel toevoegen. Het idee van een soort van mix van Riverside, This Mortal Coil en The Smashing Pumpkins is op zich veelbelovend. De volgende stap is meer een eigen geluid. Kortom, er is potentie. Ik ben benieuwd hoe Distant Mantra dit verder uit kan bouwen.

Send this to a friend