Diverse Artiesten

Breaking The Layers

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Layered Reality Productions

Informatie:
Het live-event: https://www.layered-reality.com/b-t-l/

De bands:
Insolitvs: http://www.facebook.com/Insolitvs
Mind:Soul: http://www.mindsoul.nl/
Insidiæ: http://www.insidiaemetal.blogspot.nl/
Dimæon: http://www.dimaeon.com/
Tracklist
Insolitvs:
Yellow 5
Red 6
Blue 5.30
Green 4
Grey 4.15
Black 2
Indigo 3
Purple 1
White 5.15
interview with Insolitvs

Mind:Soul:
Breakpoint Hour
Caught (In The Pressure Cooker)
Selling Lies
Novae
For You (Small Version)
Forever
Patterns
Circus Of Fear
interview with Mind:Soul

Insidiæ:
Mercenary
Through The Eyes Of The Blind
I Won't Be Buried With You
Folie Á Pleusieurs
All For None
Where Demons Dare
Major Arcana
interview with Insidiae

Dimæon:
Blood Of Millions
Terra
Regolith
The Black Century
Subterraneous
Aeon
Cascade
Black Dawn
interview with Dimaeon
Insolitvs:
Petar Babic: drums
Ivan Breslauer: gitaar
Ivan Milkovic: basgitaar (fretless bass)
Gordan Vrbanec: gitaar

Mind:Soul:
Roland Le Fèvre: toetsen
Jim Ilden: gitaar
Joey Klerkx: basgitaar, zang
Raul Tamas: drums
Tom de Wit: zang

Insidiæ:
Harm-Jan Broekema: zang
Jelle Hamstra: drums
Siegfried Kramer: gitaar
Jeroen Nauta: gitaar
Janneke Smids: toetsen
Met medewerking van:
Philippus Yntema: basgitaar

Dimæon:
Rembert Breidenbach: gitaar
Danny Boonstra: drums
Sybren Boonstra: gitaar
Ferdinand Wanders: zang
Philippus Yntema: basgitaar
Breaking The Layers (2012)

Layered Reality Productions (LRP) is een muziekcollectief gericht op het bevorderen van alternatieve, progressieve en symfonische metal. In de nacht van 7 op 8 april 2012 werd het eerste event georganiseerd in De IJsbreker te Leusden. Vier LRP-bands traden daar op met een volledige set. Het resultaat daarvan werd met meerdere camera’s opgenomen voor deze dubbel-dvd. Ieder optreden begint op de dvd heel mooi met een introductie van de bandleden. Daarnaast zijn van alle bands interviews toegevoegd. Met vragen als “introduceer jezelf” en “het ontstaan van de band” levert dit een goede kennismaking op met de bands.

De bands op deze dubbele live-dvd zitten allemaal duidelijk aan de stevige kant van de progressieve rock, waarbij een aantal de soms dunne scheidslijn met death metal zelfs overschrijdt. Ten eerste hebben we de Kroatische band Insolitvs, die instrumentale technische progressieve death metal speelt. De vier heren speelde hun eerste show in Nederland en mochten circa 35 minuten op het podium staan. Het tempo van de muziek ligt direct heel hoog. De band speelt instrumentaal, waardoor het de enige band op het festival was, die geen grunts nodig had bij hun muziek. Twee gitaristen, een bassist en een drummer zetten een ondoordringbare muur van geluid neer. Maar het bevat ook mooie instrumentale stukken, zoals het begin van Green 4, waarbij progressieve gitaarmelodieën worden gecombineerd met basloopjes. Jammer dat daarna het drumgeroffel nogal blikkerig klinkt.

De tweede band op de dvd is Mind:Soul. Mijn Progwereld-collega David Nummerdor beschreef in zijn recensie van het mini-album “Patterns” hun muziek al als “een enorm enthousiaste cd, die vol zit met ideeën en af en toe alle kanten op vliegt”. Zelf hebben ze het over het recept voor totale chaos: “technische metal, met invloeden van Ska en Metalcore, snelle heftige stukken afgewisseld met atmosferische delen en melodieuze zang”. Met name het slotnummer Circus Of Fear laat deze vele stijlen samenkomen in één nummer; agressievere hardcore, veel improvisatie en chaotische gitaarlijnen, afgewisseld met zachtere melodieuze zanglijnen. De tempowisselingen zijn gewoonweg niet bij te houden. De nummers op deze dvd omvatten de gehele ep “Patterns” en worden aangevuld met nummers die op hun – in 2013 uit te komen – debuutalbum gaan verschijnen.

Op de tweede dvd zijn twee Friese bands opgenomen. Deze bands zijn beide ook te vinden op het compilatiealbum “Frisian Metal Massacre Volume 1”. Het betreft de bands Insidiae en Dimaeon. Beide bands hebben een goede – bijna incestueuze – relatie met elkaar. Dat blijkt wel uit het feit dat Jelle Hamstra en Janneke Smids van Insidiae hun medewerking hebben verleend aan het album “Exit Reality” van Dimaeon en op deze avond de bassist van Dimaeon, Philippus Yntema, de band Insidiae mocht versterken.

Insidiæ maakt Progressieve Moderne Metal, een genre dat ik in mijn recensie van hun album “Where Demons Dare” heb proberen toe te lichten. Tijdens hun 40 minuten durende show worden  zeven nummers van hun debuutalbum vertolkt. De show wordt gestart met een korte drumroffel, waarna Mercenary in alle hevigheid losbarst. Het geluid van deze live-opname is duidelijk beter dan die van het debuutalbum, waardoor de nummers beter tot hun recht komen. Ook Harm-Jan Broekema lijkt beter bij stem, zijn grunts laten nog steeds te wensen over, maar de cleane zang is in ieder geval verstaanbaar.

Ten slotte mag Dimæon de dvd-set afsluiten met een optreden van bijna een uur. Dimaeon maakt volgens eigen zeggen Progressieve Death Doom Metal. Maar ik kan die eerste term daarvan echt niet verklaren. Het nummer Terra start nog best aardig met een vette baslijn en afwijkende gitaarsolo. Totdat de zang begint of eigenlijk tot Ferdinand Wanders zijn death metal growls ten gehore brengt. Dit epic nummer van hun ep “Exit Reality” uit 2010 heeft overigens ook een prachtig middenstuk, waarbij de drie gitaren een mooi stukje metal neerzetten. Met name de solo’s van Sybren Boonstra overtuigen daarbij. Voor de rest kan ik niet echt enthousiast worden van deze doom metal muziek.

De doe-het-zelf productiemaatschappij Layered Reality Productions is goed bezig met dit soort initiatieven. De vier bands hebben erg veel tijd, energie en moeite in dit project gestopt, waardoor het product alleen al aanbevelingswaardig is. Het product is misschien niet van de hoogste kwaliteit, maar de lol, vreugde en het enthousiasme spat gewoon van je scherm. Als je van stevige experimentele progmetal houdt, die over de grenzen van het genre durft te gaan, dan moet je deze dubbel-dvd zeker eens uitproberen.

Mario van Os

Send this to a friend