Diverse Artiesten

Embrace The Sun

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: meerdere landen
Label: Lion Music
Website: www.lionmusic.com/cd/embracethesun.htm
MySpace: www.myspace.com/lionmusiclabel
Facebook: www.facebook.com/lionmusicjapanbenefit
Tracklist
Cd1
Mattsson – Mother (4:43)
Milan Polak – End Of Time (4:58)
Anthriel – Circle Of Life (4:34)
Airless – Second Chance (4:52)
Dreyelands – Life Is Worth The Pain (4:49)
Ashent – Disappearance (4:13)
Mastercastle – Sakura (4:04)
Locomotive Breath - Rise Up (Perspective of The Common Man) (3:31)
Grönholm – Believe (3:24)
Marco Sfogli - Stand Alone (4:50)
Mindsplit - Guardian Angel (3:54)
Missing Tide – Falling (4:15)
Infinity Overture - Do You Care? (4:45)
Jennifer Batten - Sakura Season (3:26)
Cd2
Overdrive - New Beginning (Arata Na Staato) (3:44)
Emir Hot - Fear of the Storm (4:13)
Venturia - On the Brink (4:13)
Mistheria – Kibou (4:45)
Section A – Survive (4:48)
Status Minor – Drama (4:14)
Mastermind - Time Stands Still (4:59)
Tomorrow's Eve - Black Barren Lands (3:58)
Iron Mask - Sons of the Sun (4:32)
Astra - Voice from Within (5:12)
Benny Jansson- Savior (3:00)
Early Cross – Cairn (5:38)
Winterlong - Failed Connection (4:56)
The Lions - Embrace the Sun (5:32)
Meerdere bands en artiesten, zie tracklist
Embrace the Sun – The Lion Music Japan Benefit Project (2011)

Sinds Band Aid in 1984 het nummer Do They Know it’s Christmas opnam is het een gewoonte aan het worden om bij een grote (natuur)ramp een cd op te nemen voor het goede doel. Ook voor de vreselijk aardbeving en tsunami die Japan in maart 2011 trof zijn al meerdere albums uitgebracht. Ook het platenlabel Lion Music wil hieraan een bijdrage leveren. Alle winst van dit album, zowel van de artiesten, het label als van de distributiebedrijven, komt ten goede aan het Japanse Rode Kruis.

“Embrace The Sun – The Lion Music Japan Benefit Project” bevat 28 nieuwe nummers verdeeld over twee cd’s, door bands en artiesten van het Lion Music label, met hier en daar een speciale gastmuzikant. Dat dit album met veel zorg is samengesteld en opgenomen blijkt wel uit het kwalitatief hoge aanbod. Het is geen verzamelaar van bijeen geraapte oudere nummers, maar alle nummers zijn speciaal geschreven voor dit goede doel en bevatten vaak een persoonlijke noot aan de beleving bij deze ramp. Voor sommige bands is het een eerste release sinds langere tijd of in een nieuwe bezetting.

Eigenaar van Lion Music, Lars Eric Mattsson, mag het eerste album openen met het nummer Mother. Met dit nummer grijpt Mattsson terug naar de albums “Tango” en “Dream Child”, waarover Govert Krul in zijn recensie schreef “Verrassend sterke female-fronted prog-goth!”

Daarna is het de beurt aan Milan Polak. Milan Polak is een gitarist die samen met onder anderen
Steve Vai en Marty Friedman op de Mike Varney’s “Guitar On The Edge – The World’s Hottest Guitarists” heeft gestaan. Milan Polak wordt bijgestaand door diverse gasten, zoals Peter Lesperance (Harem Scarem) and Ron “Bumblefoot” Thal (Guns N’ Roses).

De volgende band is Anthriel, die in 2010 met hun Progmetal album “The Pathway” https://www.progwereld.org/recensies/album/anthriel-%e2%80%93-the-pathway/ opviel. Voor dit nummer heeft J. Ahola the teksten geschreven en tevens neemt hij de zang voor zijn rekening.

Uit alle landen van de wereld zijn bijdragen verzameld. Airless is een hardrockband uit Spanje en Dreyelands is een van de laatste aanwinsten van Lion Music uit Hongarije. Ashent uit Italië, die “het meest spetterende progmetal-debuut” <https://www.progwereld.org/recensies/album/ashent-deconstructive/> brachten en Venturia uit Frankrijk. Verder is er zelfs de Japanse band Early Cross. Het zou mij niet verbazen als deze band alleen al door dit album een contract heeft gekregen bij Lion Music.

Opvallend is de bijdrage van het Italiaanse Mastercastle. Ruard Veltmaat was over hun albums The Phoenix en Last Desire erg te spreken. Het explosieve gitaarwerk van Pier Gonella aangevuld met de stem van Giorgia Gueglio is prachtig of om te spreken met Ruard: “Je kunt genieten van wat gierend gitaarwerk en in de basis een mooie vrouwelijke stem.” Opvallend aan dit nummer is de speciale gesproken tekst over de tsunami, die in het kader van dit album toch een extra gevoel geeft.

Infinity Overture komt met het nummer Do You Care? Een nummer dat zo op hun meest recente album “The Infinity Overture” had kunnen staan.

Het tweede album wordt geopend door het Zweedse Overdrive. Overdrive maakt onvervalste heavy metal. Voor degenen die hier van houden is het ruim drie minuten headbangen. Vervolgens is daar heel verrassend de band Emir Hot uit Bosnië en Herzegovina. Emir Hot speelt een zeer technische en veeleisende stijl van epic powermetal vol met progressieve elementen. Dit is zeker een band die ik nader wil onderzoeken.

Op het slotnummer is een speciaal voor dit album bijeen gebrachte band The Lions te horen. De verzamelde band met diverse artiesten van Lion Music geven hier acte de presence. Het zijn met name de gitaarvirtuosen – natuurlijk sterk vertegenwoordigd zijn bij dit label – die hier de overhand hebben. Milan Polak, Francesco Fareri, Daniel Palmqvist (ex The Murder Of My Sweet), Simone Fiorletta (No Gravity), Dave Martone, Borislav Mitic, Franck Ribiere (Double Heart Project) en Lars Eric Mattsson geven op dit slotnummer afwisselend een solo: voor de gitaarliefhebber een lust voor het oor.

Dit album is in meerdere opzichten meer dan de som der delen. Ten eerste geeft het een kwalitatieve inkijk in de stal van Lion Music. Hun beste artiesten laten zich van hun beste kant horen. Ik heb al een paar muzikanten uitgezocht, waarvan ik meer wil horen. Daarnaast is dit album vooral een must voor de gitaarminnende muziekliefhebber. Op dit album zijn dé gitaarvirtuosen van dit moment bij elkaar verzameld. En ten slotte is er natuurlijk het goede doel. Alle winst gaat naar de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van Japan. Daarom alleen al is dit dubbelalbum een aanbeveling waard.

Mario van Os

Send this to a friend