Diverse Artiesten

Envelopes Of Yesterday

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk, Italië, Verenigde Staten
Label: Esoteric Recordings
Website: -
MySpace: -
Tracklist
CD 1
Emerson, Lake & Palmer: Jerusalem (2:44)
P.F.M.: River Of Life (7:01)
Keith Christmas: Foothills (3:55)
Pete Sinfield: The Night People (7:56)
Hanson: Mister Music Maker: 4:24)
Stray Dog: Tramp (How It Is) (6:53)
Emerson, Lake & Palmer: Karn Evil 9 2nd Impression Part Two (4:49)
Keith Christmas: Brighter Day (6:10)
Pete Sinfield: Still (4:48)
P.F.M.: The Mountain (10:46)
Stray Dog: Rocky Mountain Suite (Bad Road) (8:30)
Emerson, Lake & Palmer: When The Apple Blooms In The Windmills Of Your Mind, I'll Be Your Valentine (3:56)
Thee Image: Show Your Love (6:41)

CD 2
Hanson: Smokin' To The Big “M” (9:52)
Emerson, Lake & Palmer: Hoedown (Live) (4:02)
P.F.M.: The World Became The World (6:22)
Keith Christmas: Tomorrow Never Ends (4:03)
Thee Image: Fly Away (6:42)
Banco Outside (7:45)
Emerson, Lake & Palmer: Take A Pebble/Still You Turn Me On/Lucky Man (Live) (11:07)
Stray Dog: Worldwinds (7:16)
Hanson: Rocking Horse Man (3:36)
Keith Christmas: The Astronaut (Who Wouldn't Come Down) (3:16)
Greg Lake: I Believe In Father Christmas (3:36)
P.F.M.: Harlequin (7:59)
Keith Emerson: Honky Tonk Train Blues (3:12)
Zie diverse bands

In de hoogtijdagen van Emerson, Lake & Palmer hadden de heren alles, inclusief een eigen platenlabel, Manticore. Hoewel het label marginaal beter gerund werd dan Apple, het label dat The Beatles hielp ten gronde richten, was het ook geen lang leven beschoren. Desondanks slaagden de mannen er in om een aantal grote namen te verzamelen, waaronder een aantal opvallende Italiaanse bands, progkampioenen P.F.M. en Banco. Daarnaast waren er ook mindere goden, zoals Hanson, Thee Image, Keith Christmas, Pete Sinfield en Stray Dog, die met deze uitgave een nieuw leven krijgen.

Dit is een verzamelaar die uitkomt in het kader van de algehele herontdekking van oud materiaal die is opgestart door het inmiddels heus wel eens voldoende geprezen Esoteric. Twee schijfjes bomvol prachtig en minder prachtig oud materiaal, in de meeste gevallen ook elders verkrijgbaar, maar daarom niet minder fijn. In ieder geval schets de verzamelaar een tijdbeeld en – maar dat lijkt me een stelling voor nader onderzoek – een afdeling van de prog die op de golven van het succes van E.L.P. opleefde en weer verdween. Het bijhorende boekje bevat in elk geval al een paar interessante essays en mooie foto’s.

Opvallend is dat de samenstellers ervoor gekozen hebben álles te laten horen, ook als er geen master meer van was. Zo hoor ik bij Tramp (How It Is) van Stray Dog de tikjes van een langspeelplaat. Of dat nummer een dergelijke behandeling waard is, is een tweede.

Ondertussen kun je weinig fout doen met een collectie die stukken als River Of Live en Harlequin van P.F.M. en Outside van Banco bevat. Ook leuk dat het beperkte maar fijne werk van Keith Christmas een plekje krijgt. Samen met de uitgave van zijn verzameld werk “Tomorrow Never Ends”, ook bij Esoteric, kun je bijna spreken van een herwaardering. Zowel zijn lyrische stuk Foothills als het funky Brighter Day tonen zijn veelzijdigheid. (Grappig in dat verband: Greg Lake’s tranentrekker I Believe In Father Christmas staat er ook tussen!) Daarnaast zijn er ook voor mij nog echte vondsten, zoals een deel van het werk van Hanson, wiens softe symfo ik wel eerder had willen ontdekken.

Natuurlijk is niet alles even briljant. De al te zeer afgekeken pomprock van Thee Image had ik kunnen missen en die dikke 10 minuten van The Mountain van P.F.M. vind ik zonde van de ruimte. Het weemakende Still van Pete Sinfield had maar beter vergeten kunnen blijven en de herontdekking van Stray Dog komt wat mij betreft te vroeg, al is Worldwinds wel aardig. Ook vraag ik me af waarom uit het werk van Hanson (niet die nare broertjes, maar de band van de Jamaicaanse gitarist Junior Hanson) gekozen is voor een jam van ruim 9 minuten, Smokin’ To The Big “M”, die nou juist helemaal niks toevoegt.

Er is uiteraard ook genoeg ruimte voor Emerson, Lake & Palmer zelf, maar in de stukken die uit dat gigantische oeuvre zijn gekozen zie ik weinig avontuur terug. Natuurlijk mag Jerusalem niet ontbreken, maar spannend is het niet. Karn Evil 9, Hoedown, Take A Pebble, Lucky Man, alle hoogtepunten komen langs, soms in live uitvoering. Wel grappig dat de samenstellers voor het funky When The Apple Blossoms Bloom… hebben gekozen. Echt een topper uit de E.L.P. catalogus kan dat B-kantje toch niet zijn.

Dat dit een buitengewoon gedateerde collectie muziek is, zal niemand verbazen. De meest recente plaat stamt immers uit 976 (Hoewel P.F.M. in 1977 nog “Jet Lag” onder de Maticore vlag uitbracht) en dat hoor je er aan af. In dat opzicht had ik wel wat minder Stray Dogs willen horen in ruil voor het meer symfonische werk van Hanson of een extra verrassing uit de catacomben vol onuitgebrachte E.L.P. muziek. Desalniettemin bieden de samenstellers een redelijk eerlijk overzicht, dat niet alleen laat horen waarom Manticore er moest zijn, maar ook waarom het er maar zo kort was.

Drie jaar na oprichting constateerden Emerson, Lake en Palmer dat het label meer kostte dan het opleverde en draaiden ze de kraan dicht. Ondertussen was de band ook het doelwit geworden van de punk-generatie en dat zal er ook wel iets mee te maken hebben gehad. Mooi onderwerp voor een spreekbeurt: Terwijl de punk en new wave bands met hun ‘do it yourself’ mentaliteit hun eigen labeltjes oprichtten, sloten de prog-dino’s dat van hun. Toeval?

Al met al dus meer dan twee en een half uur muziek die voor nieuwelingen een mooie kennismaking en voor kenners een feest van herkenning kan zijn, een fraai boekje en een zacht prijsje. Er zijn ergere dingen.

Erik Groeneweg

Send this to a friend