Diversen Artiesten

ProgResiste 2005

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Diversen
Label: ProgResiste
Tracklist
Deelnemende bands:
Madelgaire
Ex-Vagus
Quidam
Focus
Knight Area
La Maschera Di Cera
Riverside
Zie diverse bands
ProgResiste Convention 2006 DVD
ProgResiste Convention 2005 DVD
ProgResiste Convention 2004 DVD
ProgResiste Convention 2003 DVD

Een jaar na het derde Prog-resiste Festival 2005, gehouden In de befaamde Spirit of 66 van de sympathieke Francis Geron, is nu het resultaat van dit altijd gezellige en goed bezochte 2-daagse festival te bewonderen op dvd. Een uitstekend initiatief van het Franstalige Waalse magazine ‘Prog-resiste’ om aanstormend en gevestigd progtalent hun kunsten te laten vertonen op het podium van de progtempel in het Belgische Verviers. Op deze dvd is elke band met een track vertegenwoordigd.

Zaterdagmiddag mocht de fideel ogende Belgische band Madelgaire het spits afbijten… en hoe! Sfeervolle klanken met Jacques Brel-achtige vocalen laten een typisch Franse, maar zeker eigen stijl horen. De synth solo’s doen aan die van Peter Bardens (Camel) denken. Gelardeerd met Änglagårdeske uitbarstingen zorgen de heren voor een afwisselend edoch coherent geheel, prima gedaan!

De tweede act is van Franse afkomst. Met groot theatraal vertoon introduceert de zanger van het uit Grenoble afkomstige Ex-Vagus het te spelen nummer en opzwepende klanken komen uit de speakers, later gevolgd door brede toetsenpartijen in een slepende begeleiding, waarna de intro weer terugkeert. Persoonlijk vind ik het timbre van de zanger niet bij deze muziek passen, hij klinkt als een volkszanger met een operastijl, hetgeen naar mijn idee in deze muziek minder tot zijn recht komt.

En dan het Poolse Quidam. Veel bezoekers zullen uitgekeken hebben naar dit fantastische gezelschap. De band heeft nu een zanger in de gelederen die me qua stemgeluid sterk doet denken aan Gary Chandler van Jadis. Dit is bedoeld als groot compliment. De muziek heeft veel weg van ons Nederlandse For Absent Friends en ligt goed in het gehoor met een hoog meezinggehalte. Tevens petje af voor de fluitist! Jammer dat men een cover nodig heeft om een eigen nummer kracht bij te zetten. Maar goed, zo te zien vond het publiek het allemaal best. Naar mijn bescheiden mening kan een dergelijke band als Quidam heel goed zonder covers; kwalitatief materiaal zat.

Ons eigen legendarische Focus kreeg de eer de eerste festivaldag af te sluiten. En nu compleet met originele drummer Pierre van der Linden, die Bert Smaak heeft vervangen. Het gekozen nummer is Hocus Pocus (hoe kan het ook anders…) en wordt ingeluid met de mooiste fluitsolo die ik tot nog toe heb gehoord van Thijs van Leer. Tjonge jonge, wat een fluitist! Het einde van H.P. wordt verzorgd door Pierre met een drumsolo. Hij kan het nog steeds, al maakt hij op mij een wat uitgebluste indruk (die man moet ook al zestig zijn…). Desalniettemin, nog steeds een band om trots op te zijn!

Naar aanleiding van een eerder optreden in Verviers, was ook de Nederlandse formatie Knight Area uitgenodigd om op deze conventie acte de présence te geven. Deze neo-progband speelt als opener van de tweede conventiedag een extented version van het nummer Mortal Brow met in de hoofdrol Rinie Huigen in een meeslepende en expressieve gitaarsolo. Ach, wat zullen hier nu over zeggen. In deze rest uw scribent enige bescheidenheid… Ga maar kijken en oordeel zelf.

Na Knight Area stapt de Italiaanse band La Maschera Di Cera op het podium. Evenals voornoemde band dit in 2005 al deed, zal ook deze groep op het vermaarde NEARfest USA gaan spelen. Men maakt veel sfeer door middel van grote kandelaars en uitheemse fluitklanken. Na een lange ingetogen intro komt de muziek los met Pendragonachtige akkoorden, lekker spetterend. Helaas worden er nogal wat fouten gemaakt en zijn de dwars- en blokfluiten niet gestemd, waardoor de band totaal niet uit de verf komt, jammer…

Als afsluiter van de tweede dag: Riverside. Deze steeds populairder wordende progband uit Polen heeft gekozen voor een ballade. Een zeer verrassend en mooi opgebouwde song met een hoog Camel gehalte (prima gitarist!). Voorwaar een gerechtvaardigde afsluiter van deze conventie en dvd!

De beeldkwaliteit is niet altijd even helder, maar geeft wel een goed sfeerbeeld van deze twee dagen. Het geluid is redelijk tot goed, maar dat kun je wel overlaten aan de man achter de knoppen Francis Geron.

Je kunt de dvd bestellen bij de mensen van Prog-resiste en wel via de website van ProgResiste. Voor de centen hoef je het niet te laten, want de zeven euro die dit kleinood van je vraagt, is het zeker waard. En voor een paar euro meer krijg je gelijk de dvd’s van de conventies van 2003 en 2004 erbij.

Joop Klazinga

Send this to a friend