Diverse Artiesten

Talents That's What We're All About

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: diverse
Label: Mystic Productions
Website: Mystic Productions
MySpace: http://www.myspace.com/mysticpl
Tracklist
Cd 1
Gaba Kulka – Hat, Meet Rabbit (2:22)
Gaba Kulka – Heard The Light (3:06)
Czeslaw/Tesco – Catchy Kathy (3:08)
Czeslaw/Tesco – The Tournus (4:23)
Mademoiselle Karen – Regarde Moi (3:02)
Mademoiselle Karen – Madame Lente... (4:08)
Dick4dick – Cannonade (3:22)
Dick4dick – Gina (2:06)
Lachowicz – Anticipate (4:23)
Lachowicz – Like A Pig (2:33)
Camero Cat – My Very Own Tomb (3:40)
Camero Cat – Rainy (3:28)
Digit All Love – Be Close (4:53)
Digit All Love – Flesh Mix (4:26)
The Complainer – Jillionhead (2:48)
Mitch & Mitch – A Little Scratch (4:10)

Cd 2
Black River – Isabel (3:26)
Black River – Black'n Roll (2:07)
Proghma-C – Kana (9:07)
Proghma-C –So Be-live (5:50)
Jelonek – Barock (3:10)
Jelonek – Mosquito Flight (4:03)
Virgin Snatch – Act Of Grace (4:43)
Virgin Snatch – Slap In The Face (3:26)
Votum – Home (6:33)
Votum – Stranger Then Fiction (4:25)
Rootwater – Living In The Cage (4:27)
Rootwater – Visionism (6:04)
Mouga – Don's Look Down (3:45)
Titus Tommy Gunn – Big Brutal Swings (3:45)
Thy Disease – Moral Supremacy (3:28)
Armagedon – Death Then Nothing (3:35)
Niet van toepassing
Niet van toepassing

Wat moet ik ervan zeggen wanneer een Poolse leverancier/platenlabel, dat ons regelmatig leuke promo’s toestuurt, met een sampler op de proppen komt van Poolse en Tsjechische artiesten? Helemaal niets natuurlijk! Maar wanneer datzelfde label vraagt om deze dubbele (lees: dub-be-le) sampler te bespreken, wordt het een heel ander verhaal. En dus was ondergetekende – die doorgaans niet vies is van Pools materiaal – het haasje om dit andere verhaal op papier te zetten.

Gelukkig heeft elk nadeel ook zijn voordeel, want de bespreking van deze samplers vergt nu eenmaal niet zo veel luisterbeurten als doorgaans met een ‘gewoon’ album wel noodzakelijk is. Exact anderhalf keer had ik nodig om tot onderstaand oordeel te komen. Deze anderhalve keer was desondanks toch goed voor anderhalf keer 125 minuten, verdeeld over twee keer 16 nummers, ofwel een flinke drie uur die geen vier uur luisterplezier opleverden, kan ik je verzekeren. Wanneer je deze rekensom niet meer begrijpt hoor ik dat graag natuurlijk.

Eigenlijk ging mijn interesse alleen uit naar cd 2, die het predicaat ‘Rock Metal’ heeft meegekregen. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ook jouw interesse alleen uit moet gaan naar cd 2. Cd 1, getiteld ‘Pop Alternative’, geeft in 55 minuten weer hoe het staat met de muziekscène in Polen en Tsjechië op het gebied van genoemde genres. Als zichzelf respecterende website en zeker zichzelf respecterend recensent ga ik daar geen (waarde)oordeel over geven. Klein lichtpuntje is misschien ene Gaba Kulka, zeg maar de Poolse Kate Bush. Deze dame is met 40.000 verkochte albums in Polen niet alleen een ster, maar zou met haar progressieve popmuziek over haar landsgrenzen best eens succes kunnen boeken. Voor de rest zou ik zeggen: trek zelf je conclusies wanneer je durft en wanneer je de nieuwsgierigheid niet kunt beteugelen.

Resteert het tweede schijfje waar we een paar bekende namen op tegenkomen. Want de groepen Votum, Jelonek, Rootwater en Proghma-C kunnen zich immers verheugen op bespreekbeurten op jouw favoriete website van progressieve rockmuziek. Omdat ik niet in herhaling wil vallen en ik het oordeel van mijn collega-recensenten al helemaal geen geweld wil aandoen, verwijs ik je naar deze besprekingen.

Daarmee is het kaf wel van het koren gescheiden, wat zoveel wil zeggen dat groepen met illustere namen als Black River, Virgin Snatch, Mouga, Thy Disease, Titus Tommy Gunn en Armagedon als het kaf op deze sampler beschouwd mogen worden. Meer dan wat hak- en breekwerk onder de noemer ‘blackmetal’ en ‘doommetal’ van een inferieure kwaliteit weten deze Oost-Europeanen niet te produceren. Waarvan akte.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend