Diverse artiesten

The Dutch Woodstock

Info
Uitgekomen in: 2013
Label: Gonzo Multimedia
Tracklist
CD 1:

Cuby & The Blizzards - Dust My Blues
Canned Heat - Human Condition
Canned Heat - So Sad
Livin' Blues - Big Road Blues
Al Stewart - Zero She Flies
Quintessence – Giants
East Of Eden - The Sun Of East
East Of Eden - Irish Theme
Country Joe McDonald – Freedom
Dr. John - Mardi Gras Day
Family - Drowned In Wine

CD 2:

Santana – Gumbo
Santana – Savor
Santana – Jingo
Jefferson Airplane - White Rabbit
Jefferson Airplane - Ballad Of You And Me And Pooneil
It's A Beautiful Day - Wasted Union Blues
It's A Beautiful Day - Bulgaria
T. Rex – By The Light Of The Magical Moon
The Byrds - Old Blue
The Flock - Big Bird
Soft Machine - Esther's Nose Job
Pink Floyd - Set The Controls To The Heart Of The Sun
Pink Floyd - A Saucerful Of Secrets

DVD:

Santana – Gumbo
Canned Heat – Human Condition/The World's In A Tango/So Sad
Quintessence – Giants
Jefferson Airplane – Won't You Try/Saturday Afternoon
It's A Beautiful Day - Wasted Union Blues
Pink Floyd - Set The Controls To The Heart Of The Sun
Country Joe McDonald – Freedom
Dr. John - Mardi Gras Day
Family - Drowned In Wine
It's A Beautiful Day – Bulgaria
T. Rex – By The Light Of The Magical Moon

The Byrds – Old Blue
The Flock – Big Bird
Jefferson Airplane - White Rabbit
Jefferson Airplane - Ballad Of You And Me And Pooneil
Santana – Savor
Santana – Jingo
Pink Floyd - A Saucerful Of Secrets
-
-

Het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos was op 26, 27 en 28 juni 1970 het eerste grote meerdaagse popfestival in ons land. Drie dagen lang traden in de sfeer van Woodstock en het Isle of Wight Festival veel bekende bands en artiesten op, maar het festival in Rotterdam kende – in de goede traditie van festivals in die tijd – ook veel zakelijke en organisatorische problemen.

Binnen een jaar na ‘Kralingen’ ging de film ‘Stamping Ground’ in première. Die kreeg wereldwijd bijna net zo’n status als de film over Woodstock, met camerawerk van onder meer een jonge Jan de Bont. De beelden die hij schoot van een bij zonsopgang spelend Pink Floyd zijn inmiddels legendarisch. De film is inmiddels aan een nieuwe generatie toe, getuige de uitgave van “The Dutch Woodstock”, een nogal opportunistisch getiteld boxje met daarin een dvd van ‘Stamping Ground’ en twee cd’s met opnamen gemaakt tijdens het festival.

Bij de aankondiging van deze release gingen de haren al enigszins overeind staan. Zou er dan toch een soort definitieve collectie mogelijk zijn met professionele opnames? Een prachtig opgepoetste ‘Stamping Ground’, wellicht verrijkt met interessant bonus materiaal van Soft Machine, Santana, Pink Floyd en East of Eden?

Tweemaal is het antwoord simpelweg nee.

Wat deze Engelse maatschappij heeft gedaan, is een uit 1990 stammende dubbel-cd bootleg ‘Stamping Ground Festival’ (op het Italiaanse Aulica label) opnieuw door de mastering halen. En die middelmatige opnames zijn op hun beurt al eerder verschenen op de legendarische ‘Kralingen’ vinyl bootleg (‘drie platen die samen vijftien gulden kosten’) met opnames uit de film en aanvullende publieksopnamen. Ook het Italiaanse Akarma label heeft het een paar jaar geleden al aangedurfd om deze set op semi-legale wijze op de markt te brengen.

Wat er ooit al verkrijgbaar was van de Kralingen-opnames is niet uitgebreid door Gonzo. En niet alles is technisch in orde: de reden waarvoor velen deze set zullen aanschaffen zijn de nummers van Pink Floyd en die zijn bijna niet te beluisteren, omdat er veel ‘extraction clicks’ in te horen zijn. Het gevolg van een slechte rip van de genoemde bootleg cd’s. Zelfs daar is geen bovengemiddelde aandacht aan besteed. Een enorme teleurstelling voor wie hoge verwachtingen had van deze set…

Wel dik in orde zijn de dvd en de verpakking. De originele festivalposter siert op aangepaste wijze de hoes en het boekje bevat veel memorabilia van het festival en de filmrelease van “Stamping Ground”. Die film staat haarscherp integraal op de dvd en is, voor wie hem nog niet heeft gezien, de aanschaf van deze set (rond de 15 euro) meer dan waard. Een prachtig tijdsbeeld met veel zon, gras, rook, bloot en doorzichtige piramides. Zorgvuldig opgepoetst, waarbij de kleuren goed zijn verbeterd en verscherpt, terwijl de donkere beelden niet kunstmatig zijn ‘verhelderd’.

De beelden van Country Joe, Dr. John, Santana, een goed op dreef zijnde The Byrds en het ruige spel van It’s A Beautiful Day (ondergewaardeerde Westcoast psychedelica!) maken de film nog steeds tot een fascinerend tijdsdocument, in combinatie met de beelden van het publiek en het festivalterrein. En dan Pink Floyd: tien minuten lang de afsluiter van de film en ook van het festival (om vier uur ’s ochtends), vertegenwoordigd met fragmenten van Set The Controls For The Heart Of The Sun en A Saucerful Of Secrets.

“The Dutch Woodstock” is een uitgave die misschien wel typerend voor deze tijd is. Alles kan op het gebied van semi-legale (her)uitgaves, de mastering en research van de gebruikte opnames stijgen niet boven de middelmatigheid uit en het oog wil ook wat. Juist dus als spreekwoordelijke blikvanger is dit een leuk setje met de beste dvd-versie van “Stamping Ground” die er wellicht mogelijk is. De twee cd’s steken in alle opzichten daarbij pijnlijk af, dus schaf de set niet daarvoor aan. Derhalve een wat bedenkelijke release, waarbij de producenten veel beter alle troeven konden inzetten op een mooi verpakte dvd, in plaats van het afgeraffeld documenteren van een stukje Nederlandse festivalhistorie.

Wouter Bessels

Send this to a friend