Domain

Last Days Of Utopia

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Duitsland
Label: Limb Music
Website: www.domainband.de
Tracklist
Harbour Of Hope (1:10)
A New Beginning (4:49)
On Stormy Seas (9:09)
The Shores Of Utopia (1:21)
Ocean Paradise (5:34)
The Beauty Of Love (4:35)
The Great Rebellion (5:36)
Endless Rain (5:29)
Last Days Of Utopia (6:32)
Underneath The Blue (1:12)
Left Alone (6:10)
Stefan Köllner: drums
Erdmann Lange: toetsen
Jochen Mayer: basgitaar
Axel 'Ironfinger' Ritt: gitaar, achtergrondzang
Carsten 'Lizard' Schulz: zang

Last Days Of Utopia (2005)
The Sixth Dimension (2003)
The Artefact (2002)
One Million Lightyears From Home (2001)
Collection 1986-92 (1992)
Crack In The Wall (1991)
Before The Storm (1989)
Our Kingdom (1988)
Lost In The City (1987)

 Welkom in Utopia!

Het woord Utopia stamt uit het Grieks en betekent ‘geen plaats’ ofwel ‘nergens’. Het is de titel van de bekende politieke satire uit 1516 van Thomas More, een Engelse humanist en staatsman. Evenals het verzonnen land in het boek van More, verwijst Utopia naar een droomland, een aards paradijs, een volmaakte wereld door mensen gecreëerd.

Zanger Carsten Schulz van het Duitse Domain heeft wellicht deze kennis gebruikt toen hij het conceptverhaal voor “The Last Days In Utopia” bedacht. We volgen de hoofdpersoon op zijn zoektocht naar het perfecte bestaan. De nummers van het album vertellen chronologisch van zijn belevenissen en bevindingen. De reis start met A New Beginning en brengt onze held On Stormy Seas. Hij komt na veel ontberingen aan op The Shores Of Utopia en in dit Ocean Paradise ontdekt hij The Beauty Of Love. Zijn menselijke tekortkomingen en slechte gedachten ontketenen echter The Great Rebellion en dat zorgt ervoor dat de goden het paradijs verwoesten met Endless Rain. Als enige overlevende van deze zondvloed, die hem Underneath The Blue heeft gebracht, dobbert hij Left Alone rond op een immense zee. Tot zover dit melodramatische verhaal – een ideale voedingsbodem voor een prachtige plaat zou je denken. Maar dat blijkt een utopie te zijn, want muzikaal gezien kan Domain het pretentieuze concept niet die extra glans meegeven die het verdient. Daarvoor is het songmateriaal te doorsnee en ontbeert de cd echte uitschieters.

Misschien is het goed om even aan te geven hoe de lange historie van Domain er uitziet. Eind jaren tachtig zat deze band in de hoek van de melodieuze hardrock. In 2001, na een lange break van zo’n tien jaar, maakte de groep zijn comeback. De stijl is dan al geëvolueerd richting melodieuze metal. Op “Last Days Of Utopia” wordt die ingezette lijn doorgetrokken en is er zelfs sprake van enige voorzichtige progressieve impulsen. Dat zit hem met name in de aangedikte keyboards, de symfonische arrangementen en het gebruik van koortjes.

Liefhebbers van plectrumversplinterende gitaarsolo’s kunnen hun lol op met Domain. Snarenbeul Axel Ritt haalt vele gitaarhalsbrekende toeren uit op zijn geliefde instrument. Best leuk, maar echt veel afwisseling zit er niet in zijn solo’s. Ze zijn moordend snel en ontberen het nodige gevoel. Ritt heeft er als producer wel eigenhandig voor gezorgd dat zijn aandeel prominent in de mix vertegenwoordigd is. Niet dat de toetsen compleet ondergesneeuwd raken, want die worden met name ingezet voor het plaatsen van bombastische accenten. Ook als ondertapijt bewijzen ze hun diensten.

Hoe interessant en aardig de inbreng van alle muzikanten van Domain ook is, de kwaliteit van de composities blijft een heikel punt. Het is teveel eenheidsworst, teveel hetzelfde. De variatie ontbreekt. De nummers beklijven niet. Het is het ene oor in en net zo snel weer het andere oor uit. Het gemis aan memorabele momenten maakt “Last Days Of Utopia” tot een onbevredigende muzikale reis zonder hoogte- en dieptepunten.

Joost Boley

Send this to a friend