Downes Braide Association

Live In England

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Cherry Red Records
Website: www.downesbraide.com
Tracklist
CD1
Skyscraper Souls (23:31)
Machinery of Fate (5:40)
Live Twice (5:01)
Vanity (4:20)
Suburban Ghosts (6:33)
Bolero / Video Killed the Radio Star (6:35)
Glacier Girl (3:02)
Angel on Your Shoulder (6:53)


CD2
Tomorrow (4:56)
Lighthouse (6:01)
Skin Deep (4:56)
Darker Times (7:45)
Finale (2:08)
Heat of the Moment (4:42)
The Smile Has Left Your Eyes (4:14)
Dreaming of England (7:41)
Chris Braide: zang
Geoff Downes: toetsen
Met medewerking van
Dave Colquhoun: gitaar
Andy Hodge: basgitaar
David Longdon: zang, fluit
Live In England (2019)
Syscraper Souls (2017)
Suburban Ghosts (2015)
Pictures Of You (2012)

Ik hoop dat liefhebbers van de betere symfonische pop zoals Blackfield, Asia en The Moody Blues inmiddels ook de muziek van Downes Braide Association (DBA) hebben ontdekt. Het duo bestaande uit producer Christopher Braide (zang) en toetsenist Geoff Downess (onder andere Yes, Asia, The Buggles) maakte samen drie uitstekende albums. Hun gezamenlijke liefde voor symfonische pop en new-wave komt er uitstekend op uit de verf.

Mocht je hun muziek nog niet ontdekt hebben, dan is dit live-album uitermate geschikt om daarmee te gaan beginnen. Het bevat een mooie dwarsdoorsnede van hun werk en daarbij klinkt het allemaal geweldig. Het optreden vond plaats in muziekbar Trading Boundaries in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk in september 2018. De setting is gemoedelijk. In de zaal staan lange gedekte tafels met kaarslicht waar het publiek aan zit. Op een minipodium staan Chris Braide en Geoff Downes samen met een gitarist en bassist op een kluitje. De drums komen uit een kastje, maar dat stoort nergens.

De muziek van DBA is een fijne kruising tussen Asia, The Buggles en Yes (met name “Drama” en “Fly From Here”). Nummers met een sterke melodie, een prettig, poppy refrein en goed gedoseerde instrumentale passages. Er wordt afgetrapt met het nummer Skyscraper Souls. Een zalig nummer met een sterke opbouw. Het nummer duurt dik 23 minuten, maar dat heb je eigenlijk niet door.

Wat direct opvalt is de geweldige live-stem van Chris Braide. Op cd klinkt hij al erg goed, maar dat maakt hij ook live volledig waar. Geoff Downes heeft het er maar druk mee, want de helft van de muziek komt uit zijn arsenaal. Met zijn staat van dienst is dat natuurlijk geen probleem. Wel jammer dat hij weinig charisma uitstraalt op het podium.

Gitarist Dave Colquhoun doet wellicht niet direct een bel rinkelen bij je, maar hij werkte samen met Rick Wakeman, Procol Harum en Ozzy Osbourne. Hij werkte ook als gitaarcoach achter de schermen mee aan de film Bohemian Rhapsody. En dat de man kan spelen wordt al snel duidelijk. Luister maar naar Live Twice waarin hij een geweldige solo laat horen.

Hoogtepunt is wat mij betreft Tomorrow. Als speciale gast is David Longdon (Big Big Train) uitgenodigd. In dit nummer speelt hij de dwarsfluit en verzorgt hij de achtergrondzang. De stemmen van de mannen passen perfect bij elkaar en bezorgen me golven kippenvel. Ook op Skin Deep verzorgt David Longdon het prachtige fluitspel.

Er is ook nog ruimte voor een paar bekende oudjes. Zo speelt Geoff Downes een medley van Bolero (Asia) en Video Killed The Radio Star. Het klinkt wat mager zo alleen op toetsen, maar zeker leuk om weer eens voorbij te horen komen. Veel gaver is Heat Of The Moment dat met de zang van Chris Braide volledig weet te overtuigen, evenals die andere Asia klassieker, The Smile Has Left Your Eyes (van het album “Alpha”).

Met deze release, gestoken in prachtig artwork van Roger Dean, krijg je veel waar voor je centen: twee cd’s en een dvd in een mooie klaphoes. Ik ben benieuwd hoe dit duo zich verder gaat ontwikkelen.

Send this to a friend