Downes Braide Association

Skyscraper Souls

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Magical Thinker
Website artiest: www.downesbraide.com
Tracklist
Prelude (2:14)
Skyscraper Souls (18:08)
Glacier Girl (2:38)
Angel on Your Shoulder (6:48)
Tomorrow (4:20)
Lighthouse (5:40)
Skin Deep (4:32)
Darker Times (7:19)
Finale (1:15)
Chris Braide: zang, toetsen, piano, programmering
Geoff Downes: toetsen, piano, programmering
Met medewerking van:
Marc Almond: zang op Skin Deep
Matt Bourne Jones: trompet
Tim Bowness: achtergrondzang op Lighthouse
Elijah en Sascha Braide: zang op Tomorrow, Glacier Girl, Skyscraper Souls en Lighthouse
Barney Ashton Bullock: verteller
Dave Colquhoun: gitaar
Andy Hodge: basgitaar
Patrick Howley: gitaarsolo op Angel On Your Shoulder
Matthew Koma: zang op Angel On Your Shoulder
David Longdon: zang en fluit op Tomorrow
Andy Partridge: achtergrond zang, gitaar, akoestische gitaar, mandoline en sleebellen
Kate Pierson: zang op Skyscraper Souls
Syscraper Souls
Suburban Ghosts (2015)
Pictures Of You (2012)

Geoffrey Downes en Christopher Braide vormen een mooi stel. De één een ras symfomaan die met bands als Yes, The Buggles en Asia tot grote successen kwam. Die ander een groot schrijver/producent die werkte met onder anderen Beyoncé, Britney Spears, Marc Almond, Kylie Minogue en Lisa Stansfield en met een grote voorliefde voor pop en new-wave. Op hun eerdere albums bewees dit duo al dat hun samenwerking leidt tot perfecte symfonische pop.

Ook op dit album mag je weer symfonische pop van het hoogste niveau verwachten. Tel daar de sterke teksten en vele uitstekende gastmuzikanten bij op en je komt tot een heerlijk geheel. Bij symfonische pop draait alles om sterke liedjes. Zonder een pakkende melodie en sterk refrein kom je niet ver. Bij dit genre kun je je niet verschuilen achter enorme instrumentale stukken. En de songs op dit album zijn stuk voor stuk van grote klasse.

Bijzonder voorbeeld is de titeltrack Skyscraper Souls. Het bevat prachtige melodieën en zanglijnen en weet je helemaal mee te nemen. Alles op dit nummer klopt. Ik had in het begin dan ook totaal niet door dat dit nummer dik achttien minuten klokt! Hoe knap is dat, een epic maken die nergens gekunsteld overkomt en die ‘klein’ blijft aanvoelen. Naast Chris Braide hoor je overigens ook Kate Pierson (B52’s). Het uit nog geen 2 ½ minuut bestaande Glacier Girl is net zo mooi en intens als het titelnummer van achttien minuten. Ik neem daar mijn hoed voor af.

Je zou je afvragen hoe het zit met de inbreng van Geoff Downes, maar ook dat is dik in orde. Op de achtergrond zitten zijn subtiele toetsentapijten overal in verweven en met regelmaat zoekt hij even de voorgrond en zit je meteen op het puntje van je stoel. Een ‘typisch’ Downes Braide nummer is het pakkende Angel On Your Shoulder. Het is lekker uptempo, bevat een uitstekend refrein dat je zo mee zingt, het heeft iets extra’s (in dit geval de trompet), de toetsen zitten er zalig doorheen en de korte gitaarsolo maakt het geheel af.

Als het om de symfonische pop gaat, toch een beetje een onderschoven kindje helaas, dan behoort Downes Braide absoluut tot de champions league van dit genre. Mooi stel!

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend