Downes Braide Association

Suburban Ghosts

Info
Uitgekomen in 2015
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Cherry Red Records
Website: www.downesbraide.com
Tracklist
Machinery of Fate (5:12)
Suburban Ghosts - Parts 1 & 2 (6:46)
Suburban Ghosts - Part 3 (6:00)
Vanity (4:14)
Number One (4:20)
Interlude (1:14)
North Sea (5:15)
One of the Few (4:03)
Time Goes Fast (4:06)
Live Twice (3:52)
Dreaming of England (5:55)
Finale (1:45)
Chris Braide: zang, toetsen, piano, programmering
Geoff Downes: toetsen, piano, programmering
Met medewerking van:
Elijah Braide: zang
Dave Gregory: gitaarsolo op Dreaming Of England
Lee Pomeroy: basgitaar op Dreaming Of England
Suburban Ghosts (2015)
Pictures Of You (2012)

Amper bekomen van het heerlijke debuutalbum “Universal Mind” van This Oceanic Feeling, laat Chris Braide opnieuw van zich horen; deze keer in een samenwerking met Geoff Downess. Dit is overigens niet hun eerste samenwerking. Hun eersteling met de titel “Pictures Of You” zag in 2012 het daglicht. Toen noemden ze zich nog D.B.A.

Dat Braide een voorliefde heeft voor sterke popmuziek die met één been in de jaren ’80 staat, was al wel duidelijk en ook Geoff Downes heeft wat dat betreft zijn steentje bijgedragen. Denk aan zijn samenwerking met Trevor Horn in The Buggles die een gigantische hit hadden met het catchy Video Killed The Radio Star. Beide mannen weten hun voorliefde voor popmuziek met symfotrekjes uitstekend samen te smelten op dit ronduit verslavende zilverwerkje.

Tekstueel gaan ze terug naar hun jeugd in noord-west Engeland. Het gebied daar bestaat uit een prachtig gevarieerd landschap, hetgeen een groot contrast vormt met de vele industrie. Het gaf beide mannen een claustrofobisch gevoel dat ze wilden ontvluchten op zoek naar avontuur. Het album gaat over het gevoel van nostalgie en over het ontmoeten van de geesten uit het verleden.

Downes bewijst ook op dit album een geweldig goed toetsenist te zijn. De manier waarop hij steeds weer de lijnen inkleurt, is bijzonder fraai. Maar ook wanneer hij meer de voorgrond opzoekt blinkt zijn spel uit in effectiviteit en goede smaak. Vergeleken met This Oceanic Feeling is er op dit album meer ruimte voor de toetsen. In het prachtige Vanity is het hoofdzakelijk Downes’ pianospel dat voor de emotionele lading zorgt. En wat dacht je van zijn pakkende neoprog solo in het aanstekelijke Time Goes Fast?

Maar Chris Braide verdient zeker net zo veel credits. Wat een heerlijke stem heeft deze man! Af en toe moet hij flink aanzetten, zoals in Dreaming Of England, maar dat klinkt nergens geforceerd. Als duo halen deze mannen het beste bij de ander naar boven, want de songs zijn stuk voor stuk bijzonder sterk. Er zit geen zwakke broeder tussen; een ultieme mix van pop, new-wave en symfo. Geniet ervan!

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend