Dream Theater

Images And Words: Live In Tokyo / 5 Years In A LIVEtime

Info
Uitgekomen in: 2004
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Elektra Entertainment
Website: www.dreamtheater.net
MySpace: www.myspace.com/dreamtheater
Tracklist
DVD 1:
Intro
Under A Glass Moon
The Making Of "Images And Words"
Pull Me Under [video clip]
Take The Time [video clip]
Kimonos & Condoms
Wait For Sleep
Surrounded
Ytse Jam / Drumsolo
Another Day [video clip]
To Live Forever
A Fortune In Lies
Abbey Road
Puppies On Acid / Take The Time
On The Road '93
Pull me Under
DVD2:
Intro
Burning My Soul
Cover My Eyes
The Making Of Awake
Lie [video clip]
6:00
Voices
The Silent Man [video clip]
Damage Inc.
Easter
Starship Trooper
The Making Of "Falling Into Infinity"
Hollow Years [video clip]
Puppies On Acid / Just Let Me Breathe
Perfect Strangers
Speak To Me
Lifting Shadows Off A Dream
Anna Lee
To Live Forever
On The Road '98
Metropolis Pt.1
Peruvian Skies
Learning To Live / A Change Of Seasons Pt.VII
James LaBrie: zang
Kevin Moore: toetsen
John Myung: bas
John Petrucci: gitaar
Mike Portnoy: drums
Derek Sherinian: toetsen
Greatest Hit... And 21 Other Pretty Cool Songs (2008)
Systematic Chaos (2007)
Score 2DVD (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan DVD (2004)
Live At Budokan (2004)
Images And Words: Live In Tokyo/5 Years In A LIVEtime 2DVD (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Metropolis 2000 DVD (2001)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LIVEtime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
A Change Of Seasons (1995)
Awake (1994)
Live At The Marquee (1993)
Images And Words (1992)
When Dream And Day Unite (1989)

Oude wijn in nieuwe zakken!

Kent U die uitdrukking? Hij is zeker van toepassing op deze release van Dream Theater, want dit is niet veel meer dan twee reeds lang bestaande videobanden die nu op even zovele DVD’s zijn geperst. Hoewel, er zijn enkele kleine verschillen. De sound is opgepoetst tot 5.1 Dolby Surround en het audio commentaar is van recente datum. Maar daarmee is dan ook alles gezegd, voor de rest is het gewoon een opgewarmde hap, die overigens nog best goed te eten is.

De hoofdmoot van DVD 1 wordt gevormd door een concert dat de groep gaf in 1993 in Tokio, Japan. Dit optreden vond plaats in het kader van de ‘Music In Progress’ wereldtoer en diende als promotie van het inmiddels legendarische doorbraakalbum ‘Images And Words’. Wat je te zien krijgt zijn dan ook voornamelijk nummers van deze CD. Ook het debuut “When Days And Dreams Unite” wordt met A Fortune In Lies even aangestipt. Tijdens dit nummer wordt dan al de kwetsbaarheid van zanger James LaBrie geëtaleerd. Zijn stem vertoont hier al behoorlijk wat schimmelplekjes, een gemiddeld Frans kaasje zou er jaloers op zijn.

Verder word je een kijkje achter de schermen gegund tijdens de opnames van “Images And Words“. De kwaliteit van deze beelden is matig, evenals het bijgeleverde geluid. Daarnaast zie je sfeerbeelden uit Tokio waar de heren kimono’s passen en slap staan te lullen bij een condoomposter. Leuk is het stukje waarin de heren Londen aandoen tijdens deze toer. In deze stad wandelt Mike Portnoy blootsvoets, als een kind zo blij, over het historische zebrapad vlakbij de Abbey Road Studios. Ook krijg je nog wat sfeerimpressies van het Amerikaanse gedeelte van de toer te zien. Als toetje bevat deze DVD ook nog videoclips van Pull Me Under, Take The Time en Another Day.

DVD 2 geeft een beeld van vijf jaar Dream Theater. Het gaat hier over de periode 1994-1998. Je ziet de heren werken aan de totstandkoming van “Awake” en “Falling Into Infinity“. Kwalitatief magere opnames overigens. De videoclips van Lie, Hollow Years en The Silent Man zien er uiteraard een stuk beter uit. Dat kan dan weer niet gezegd worden van de homevideo die geschoten is tijdens de toer van ’98, daar gaat het dan ook meer om een korte sfeerreportage.

Interessant zijn de opnames van de ‘unplugged’ show die de band gaf in Juni 1998 in Rotterdam. In een mooie setting werden daar minimalistische vertolkingen gegeven van songs als Anna Lee en To Live Forever. Verder krijgen we diverse fragmenten te zien uit liveshows die de groep gaf tijdens de ‘Waking Up The World’ toer in 1994/1995 en de ‘Touring Into Infinity’ uit 1997/1998. Deze beelden hebben een heel behoorlijke kwaliteit voor de maatstaven van die tijd.

Het allerleukste is echter het gedeelte dat opgenomen is in de Ronnie Scott club in Londen in Januari 1995. Tijdens dit concert speelde Dream Theater allerlei covers met enkele boeiende gastmuzikanten. Je ziet hun versie van Metallica’s Damage Inc., met Napalm Death’s Barney Greenway als zanger, Easter van Marillion, met Steve Hogarth en Steve Rothery in de gelederen en Starship Trooper van Yes, met Steve Howe aan de zijde van John Petrucci. Mooie momenten.

Maar wie zit er eigenlijk te wachten op een dergelijke release? De echte fan? Waarschijnlijk niet want die krijgt weinig nieuws te zien en horen, die moet alleen wederom diep in de buidel tasten om zijn Dream Theater verzameling compleet te houden. Wie dan wel? Nou, misschien mensen die Dream Theater pas net hebben ontdekt, zij krijgen door deze 2DVD een aardig beeld van de historie van de band. En natuurlijk de heren zelf! De investeringen in dit product zullen gering geweest zijn, dus de kassa zal wel weer lekker rinkelen. Dat neemt niet weg dat deze 2DVD een mooi en waardevol tijdsdocument is van de grondleggers van de progressieve metal.

Joost Boley

Send this to a friend