Dream Theater

Live At Budokan

Info
Uitgekomen in: 2004
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label:  Warner Music
Website: www.dreamtheater.net
MySpace: www.myspace.com/dreamtheater
Tracklist
Cd 1:
As I Am (7:25)
This Dying Soul (11:44)
Beyond This Life (19:37)
Hollow Years (9:18)
War Inside My Head (2:22)
The Test That Stumped Them All (5:00)
Cd 2:
Endless Sacrifice (11:18)
Instrumedley (12:15)
Trial Of Tears (13:49)
New Millennium (8:01)
Keyboard Solo (3:58)
Only A Matter Of Time (7:21)
Cd 3:
Goodnight Kiss (6:16)
Solitary Shell (5:58)
Stream Of Consciousness (10:54)
Disappear (5:56)
Pull Me Under (8:38)
In The Name Of God (15:49)
James LaBrie: zang
John Myung: bas
John Petrucci: gitaar
Mike Portnoy: drums
Jordan Rudess: toetsen
Greatest Hit... And 21 Other Pretty Cool Songs (2008)
Systematic Chaos (2007)
Score 2DVD (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan DVD (2004)
Live At Budokan (2004)
Images And Words: Live In Tokyo/5 Years In A LIVEtime 2DVD (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Metropolis 2000 DVD (2001)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LIVEtime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
A Change Of Seasons (1995)
Awake (1994)
Live At The Marquee (1993)
Images And Words (1992)
When Dream And Day Unite (1989)

Wat hebben Asia, Ozzy Osbourne en Cheap Trick gemeen? Inderdaad, ze hebben allemaal een release met de titel “Live At Budokan” op hun naam staan. En zo is er nog wel een fors aantal artiesten op te noemen. Nu is het de beurt aan Dream Theater om hun plekje te claimen op deze lange lijst. Ook zij hebben hun concert in deze legendarische Japanse zaal laten vereeuwigen.

De registratie vond plaats op 26 april 2004. De heren staan erom bekend dat ze de fans waar voor hun geld bieden, vandaar dat er maar liefst 3 cd’s voor nodig waren om het complete optreden te kunnen weergeven. Je moet er dus een halve middag voor uittrekken om dit werkje in zijn geheel te beluisteren. Maar goed, dat zal voor de liefhebbers geen straf zijn.

Tja, wat moet je verder eigenlijk over deze trio-plaat zeggen? De muzikale capaciteiten van de afzonderlijke muzikanten zijn genoegzaam bekend en worden ook nu weer ruimschoots geëtaleerd. Zanger James LaBrie is haast traditioneel een punt van discussie. Bij vlagen zingt hij uitstekend, maar er zijn genoeg momenten waar hij de luisteraar geen plezier doet met zijn uithalen. Het zal altijd een kwestie van smaak en voorkeur blijven. Over de geluidskwaliteit hoeven we het ook niet te hebben. Die is nagenoeg perfect, zoals je mag verwachten van een band met de status van Dream Theater. Gelukkig is de inbreng van het aanwezige publiek niet hinderlijk. Weinig gillende Japanse keukenmeiden.

De achttien songs zijn gelijkelijk over de drie cd’s verdeeld en daardoor bevat elk schijfje zes tracks. Cd 1 opent met de beginknaller As I Am van “Train Of Thought” (TOT) en vervolgt met This Dying Soul van hetzelfde album. Daarna kun je genieten van Beyond This Life, het enige nummer van “Scenes From A Memory”. Vervolgens krijg je een opgeleukte versie van Hollow Years – één van de drie songs van “Falling Into Infinity” – voor de kiezen. De andere twee, Trial Of Tears en Millenium, zijn terug te vinden op cd 2. De eerste cd eindigt zoals cd 3 begint, met twee nummers van “Six Degrees Of Inner Turbulence” (SDOIT), te weten War Inside My Head en The Test That Stumped Them All.

Een in het oor springende song op cd 2 is Instrumedley, waarin het zijproject Liquid Tension Experiment (LTE) om de hoek komt kijken. Fragmenten van Paradigm Shift en Universal Mind van LTE zijn in deze medley verwerkt. Voor de keyboardfanaten is er ook een plek ingeruimd voor de vier minuten durende solospot van Jordan Rudess. Only A Matter Of Time van Dream Theater’s eersteling “When Dreams And Day Unite” is de opvallende afsluiter van schijfje twee.

Zoals reeds gememoreerd begint cd 3 met twee songs van “SDOIT”, Goodnight Kiss en Solitary Shell. Daarna excelleren de heren in de instrumentale krachtproef Stream Of Consciousness, afkomstig van “TOT”, om vervolgens met Disappear weer terug te grijpen naar “SDOIT”. Tja, en dan is het langzamerhand tijd voor de onvermijdelijke toegift Pull Me Under, de enige representant van het legendarische album “Images And Words”. Daarmee is de koek echter nog niet op, want het echte slotakkoord is In The Name Of God, waarmee ook “TOT” eindigde.

Het complete concert is trouwens ook verkrijgbaar op een dubbele dvd, mocht je graag de plaatjes bij de muziek willen zien. Je kunt dan ook nog genieten van vele extra’s, zoals een uitgebreide documentaire over de Japanse tour. Maar ja, de echte fans hebben waarschijnlijk allang beide versies in de kast staan. Dit kwalitatief hoogstaande live-document mag natuurlijk, in welke variant ook, niet ontbreken in hun collectie.

Joost Boley

Send this to a friend