Dream Theater

Metropolis 2000

Info
Uitgekomen in: 2001
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Warner
Website: www.dreamtheater.net
MySpace: www.myspace.com/dreamtheater
Tracklist
Opening Scene
Regression
Overture 1928
Strange Déjà Vu
Through My Words
Fatal Tragedy
Beyond This Life
John & Theresa Solo Spot
Through Her Eyes
Home
The Dance Of Eternity
One Last Time
The Spirit Carries On
Finally Free
+ Closing Scene
+ Credits

Extra's:
Erotomania
Voices
The Silent man
Learning To Live
A Change Of Seasons
+ Documentaire Achter De Schermen
+ Foto's van de wereldtournee Metropolis 2000
James LaBrie: zang, percussie
John Myung: basgitaren
John Petrucci: gitaren, zang
Mike Portnoy: drums, zang
Jordan Rudess: toetsen

Met medewerking van:

Theresa Thomason: zang
Greatest Hit... And 21 Other Pretty Cool Songs (2008)
Systematic Chaos (2007)
Score 2DVD (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan DVD (2004)
Live At Budokan (2004)
Images And Words: Live In Tokyo/5 Years In A LIVEtime 2DVD (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Metropolis 2000 DVD (2001)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LIVEtime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
A Change Of Seasons (1995)
Awake (1994)
Live At The Marquee (1993)
Images And Words (1992)
When Dream And Day Unite (1989)

Toen de cd “Metropolis: Scenes From A Memory” uitkwam heb ik het album gekocht, maar het heeft een behoorlijk tijd geduurd voordat ik het op juiste waarde kon schatten. En heden ten dage heb ik nog steeds moeite met sommige nummers c.q. stukken van nummers, maar daar staan weer andere geweldige vondsten tegenover. Toch hoefde ik niet lang na te denken toen deze DVD uitkwam, want het grote voordeel van DVD is dat je als toeschouwer op de vingers van de muzikanten kan kijken en je weer even terug waant bij het concert.

Zoals we van een band als Dream Theater gewend zijn is alles tot in de puntjes verzorgd. De verrichtingen van de bandleden zijn perfect in beeld gebracht. Zelden is er een camera of cameraman in beeld. Het complete album “Metropolis Pt 2: Scenes From A Memory” werd in zijn geheel op 30 augustus 2000 in de Roseland Ballroom te New York uitgevoerd. Beginnend met het tikken van de klok waarna zanger James LaBrie bij de psychiater op de bank ligt en de psychiater het inleidende praatje houdt. Geweldige stem heeft deze man. Hierna gaat de band lekker vlot van start. Het tempo ligt live iets hoger als op de cd.

De muziek wordt ondersteund met beelden, die tijdens het concert op beeldschermen werden geprojecteerd, en nu op de dvd ertussen zijn gemonteerd, zodat je bijvoorbeeld aan één kant de beelden van het verhaal krijgt voorgeschoteld en aan de andere kant de livebeelden. Tijdens Fatal Tragedy wordt de snelheid van bijvoorbeeld van John Petrucci goed in beeld gebracht. Verder valt tijdens dit nummer op dat Jordan Rudess veel van zijn toetsensolo’s slechts met één hand speelt. Het opvolgende nummer Beyond This Life is zo’n nummer dat ik op de cd één van de mindere nummers vindt. Vooral het begin is compleet over zijn toeren. Tijdens dit nummer wordt veel gewerkt met psychedelische beelden zoals die in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikelijk waren, veel kleuren, golvende beelden en spiegelbeeld. Knap is zondermeer dat men het nummer precies zo speelt zoals men dat ook op cd heeft gezet.

Hierna volgt een solo van gitarist John Petrucci ondersteund door gospelzangeres Theresa Thomason. Het is echt onvoorstelbaar wat Petrucci laat zien, wat een snelheid, maar toch ook gespeeld met het nodige gevoel.  Het opvolgende Through Her Eyes is een ballade waardoor je even kan bijkomen van het instrumentale machtsvertoon. Aan het einde van dit nummer is er voor het eerst sprake van improvisatie, want dit staat dus niet op cd. Nog eenmaal mag Petrucci laten zien wat een geweldige gitarist hij is.

Door de Oosterse sfeer brengt Home de nodige afwisseling. Tijdens dit nummer mag toetsenist Jordan Rudess zich helemaal uitleven. The Dance Of Eternity kent een dreigend gedeelte, maar daar staat het geweldige Charleston-achtige gedeelte tegenover. Geniale vondst. Na dit instrumetale gedeelte wordt het beeld voor een paar seconden zwart, het publiek blijft nog wel te horen, voordat men One Last Time inzet. The Spirit Carries On krijgt een iets langzamere uitvoering, zeker in het begin,  en dit komt het nummer nog meer ten goede. Een aantal zanglijnen van James LaBrie komen nu voor rekening van zangeres Theresa Thomason. Ook maakt het complete gospelkoor zijn opwachting voor een geweldige finale waarin ook zij mag improviseren.

De verteller van het begin maakt opnieuw zijn opwachting en het beeld wordt weer een paar seconden donker, waarna het laatste nummer van de cd en de reguliere concertregistratie een feit is. Echter dit nummer laat slechts kort Dream Theater zien, terwijl de rest van het nummer als een minispeelfilm aan je voorbij trekt, waarin de ontknoping van het verhaal wordt verbeeld. Op het einde zien Dream Theater nog even terug en kun je volop geniet van het drumwerk van Mike Portnoy dat terecht nog even in het licht wordt gezet.

Een geweldige registratie van een geweldig concert door een band in topconditie. Het geluid is alleen beschikbaar in stereo, maar dat is geen enkel probleem want ik vind het geluid van de dvd beter als dat van de cd. De dynamiek is beter, het geheel klinkt iets helderder. Er zal het nodige in de studio aan geknutseld zijn want James LaBrie heb ik live nog nooit zo goed gehoord.

De dvd bevat bovendien nog, voor diegene die geen genoeg van Dream Theater kunnen krijgen, een uur extra live materiaal met onder andere de enige bekende live-uitgave van het 25 minuten durende A Change Of Seasons.

De documentaire “Behind The Scenes” laat de mensen achter de schermen zien, maar ook de band, de fans, de repetities en de uiteindelijke show zelf. Je krijgt zo een indruk van welke werkzaamheden aan een dergelijk concert vooraf gaan. Indrukwekkend.

Rob van Oosten

Send this to a friend