Dream Theater

Score

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Warner / Rhino
Website: http://www.dreamtheater.net/
MySpace: http://www.myspace.com/dreamtheater
Tracklist
Dvd 1:
· The Root Of All Evil
· I Walk Beside You
· Another Won
· Afterlife
· Under A Glass Moon
· Innocence Faded
· Raise The Knife
· The Spirit Carries On
· Six Degrees Of Inner Turbulence
I. Overture
II. About To crash
III. War Inside My Head
IV. The Test That Stumped Them All
V. Goodnight Kiss
VI. Solitary Shell
VII. About To Crash (Reprise)
VIII. Losing Time / Grand Finale
· Vacant
· The Answer Lies Within
· Sacrificed Sons
· Octavarium
Intro
I. Someone Like Him
II. Medicate Me
III. Full Circle
IV. Intervals
V. Razor's Edge
Metropolis
Dvd 2:
· 20th Anniversary Documentaire
· Octavarium Animatie
· Another Day (Tokyo - 1993)
· The Great Debate (Boekarest, Roemenie - 2002)
· Honor Thy Father (Chicago - 2005)

Beeld: 16:9 en 4:3
Geluid:
· 2.0 Stereo
· 5.1 surround
Regio: NTSC 2 - 5

Band:

James LaBrie: zang
John Myung: bas
John Petrucci: gitaar, achtergrondzang
Mike Portnoy: drums, achtergrondzang
Jordan Rudess: toetsen, lap steel gitaar, continuum fingerboard
Met medewerking van:
Het Octavarium Orkest

James LaBrie: zang
John Myung: bas
John Petrucci: gitaar, achtergrondzang
Mike Portnoy: drums, achtergrondzang
Jordan Rudess: toetsen, lap steel gitaar, continuum fingerboard
Met medewerking van:
Het Octavarium Orkest
Greatest Hit... And 21 Other Pretty Cool Songs (2008)
Systematic Chaos (2007)
Score 2DVD (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan DVD (2004)
Live At Budokan (2004)
Images And Words: Live In Tokyo/5 Years In A LIVEtime 2DVD (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Metropolis 2000 DVD (2001)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LIVEtime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
A Change Of Seasons (1995)
Awake (1994)
Live At The Marquee (1993)
Images And Words (1992)
When Dream And Day Unite (1989)

dream-theater-score-dvd.jpg

Hartelijk gefeliciteerd! Maar wie moeten we nu eigenlijk feliciteren?

Moeten we de leden van Dream Theater feliciteren omdat ze reeds twintig jaar op uiterst succesvolle wijze hun muzikale ding doen? Of moeten we de luisteraars feliciteren die daar al twintig jaar van mogen meegenieten? Voor beide valt iets te zeggen. Dit jubileum heeft in elk geval voor de luisteraars – en zeker ook voor de kijkers – een schitterende dubbel dvd opgeleverd. Overigens blijkt uit de beelden, dat de heren zelf ook behoorlijk hebben genoten van het maken ervan. Kortom; iedereen meer dan tevreden. Mooier kan het toch niet!

Wat maakt deze 2dvd nou zo speciaal? Laten we bij het begin beginnen. Op dvd 1 mogen we zo’n drie uur lang getuige zijn van een historisch optreden in de geschiedenis van Dream Theater. Het concert vond plaats op 1 april 2006 in de befaamde Radio City Music Hall te New York. Aldaar genoten 6000 gelukkigen van het slotconcert van de ‘Octavarium Wereld Tour’. Een heel bijzonder concert dat bestond uit twee verschillende sets. In het eerste gedeelte passeerde het complete, in twintig jaar opgebouwde, band-oeuvre de revue, terwijl in het tweede gedeelte een speciale rol was toebedeeld aan het 30-koppige Octavarium Orkest.

De eerste set start met twee nummers van ‘Octavarium’, maar daarna worden we teruggeleid in de tijd. Dit gegeven wordt fraai gevisualiseerd op de drie videoschermen die op het podium zijn opgehangen. We zien alle cd-hoezen in vogelvlucht voorbij flitsen, totdat het jaar 1985 op de schermen verschijnt. Dat is het sein om Another Won in te zetten, een nummer dat nog dateert uit de tijd dat Dream Theater als Majesty door het muzikale leven ging. Er zijn gelijk twee zaken die opvallen. De band is in topvorm en geniet zichtbaar van deze avond, en ook James LaBrie laat zich van zijn allerbeste kant zien, of eigenlijk horen. Dat mag ook wel eens benadrukt worden, gezien de soms niet malse kritiek op ’s mans presteren in de afgelopen jaren. Hij kan het nog steeds, en hoe! Via Afterlife van “When Dream And Day Unite” wordt de reis door de tijd voortgezet, om via alle tussenliggende albums te belanden bij het kippenvelbezorgende The Spirit Carries On van “Scenes From A Memory”. Het is duidelijk te zien, dat met name drummer Mike Portnoy zichtbaar ontroerd is als het publiek uit volle borst deze song meezingt. Een mooi moment! Overigens wordt een album min of meer overgeslagen in het chronologische overzicht. Het elf minuten durende Raise The Knife stamt weliswaar uit de tijd van de “Falling Into Infinity-sessies”, maar heeft de tracklijst van die plaat nooit gehaald.

De tweede set kent een zeer speciale tint. Hier maken we kennis met het 30-koppige Octavarium Orkest o.l.v. Jamschied Sharifi, die overigens zelf een groot fan van Dream Theater is. Hij heeft voor deze gelegenheid de nummers van Dream Theater in bladmuziek omgezet. Het orkest zet in met het majestueuze epos Six Degrees of Inner Turbulence, dat in zijn totale omvang wordt gespeeld. Al snel blijkt dat de uitstekende wisselwerking tussen de band en het orkest voor een groot, erg lang hoogtepunt van deze dubbelaar zorgt. Echt fantastisch! Ook de uitvoering van Sacrificed Sons, die visueel wordt ondersteund door beelden van 9/11, is ontroerend en meeslepend. Een zelfde kwalificatie kan meegegeven worden aan de vertolkingen van dat andere epos Octavarium en de weergaloze toegift Metropolis. Alles wordt trouwens op zeer professionele wijze in beeld gebracht. Dat compliment mogen het camerateam en filmregisseur Mike Portnoy in hun zak steken. Maar goed, eigenlijk verwacht je ook niet anders dan het beste wanneer het werk van Dream Theater betreft. Het geluid doet overigens kwalitatief gezien zeker niet onder voor het beeld. Beide facetten zijn meer dan voortreffelijk verzorgd. Topklasse!

Dvd 2 bevat een uitgebreide documentaire waarin twintig jaar Dream Theater voorbij trekt. In pakweg een uur wordt de wording van de groep nader belicht. Zo gaan de heren Portnoy, Petrucci en Myung terug naar het Berklee College of Music in Boston, waar het allemaal begon met de oprichting van Majesty. Je ziet interviews met ex-zanger Charlie Dominici, ex-toetsenisten Kevin Moore en Derek Sherinian en een gesprek met Mike Portnoy over all ups en downs die de band heeft gekend. Het is echt een razend interessante documentaire die goed laat zien wat er in twee decennia met de grondleggers van de progressieve metal is gebeurd. Leuk en vermakelijk is ook het animatiefilmpje ‘Octavarium’. Als toetje kun je ook nog genieten van drie live tracks, die door Mike Portnoy zijn opgeduikeld uit zijn eigen privé-archief.

Iedereen zal begrijpen dat deze 2dvd, die tevens als 3cd-variant verkrijgbaar is, gewoon verplichte kost is voor alle liefhebbers van deze topband. ‘Score’ is wellicht de beste, zo niet de meest aantrekkelijke dvd-release uit de historie van Dream Theater. Het laat de groep op de toppen van zijn kunnen zien in een unieke omgeving op een gedenkwaardige dag. Een prachtig verjaardagscadeau voor de trouwe fans en een fraai document voor de groep zelf.

Joost Boley

Send this to a friend