Dreamcarnation

Dreamcarnation

Info
Uitgekomen in: 2000
Heruitgave 2024 bij Freia Music, Website: http://www.timelockband.com/ 
Land van herkomst: Nederland
Label: LaBraD'or Records
Website: Timelock Website
Tracklist
Fugue (2:47)
Awaken (3:26)
Broken Dreams (3:27)
Salesman (4:55)
The Pact (3:09)
Incantatrix (2:33)
On The Run (3:49)
Xenophobia (3:31)
Nowhere City (3:20)
Orchard (3:43)
Between The Blind (2:26)
The Party (3:27)
Dreamcarnation (3:54)
Funeral (3:28)
Miracle (3:35)
An Ending (4:12)
Bonustrack 2024:
Memorize (5:39)
Mike Boekhout: drums
Marcel v/d Bosch: drums
Bert de Bruijne: basgitaar
Jurriaan Callenbach: basgitaar
Julian Driessen: keyboards
Martin Hendriks; gitaar, basgitaar
Pierre Jacobs: grunts
Arnold Jones: percussie
Karel Messemaker: zang
Harald O: drums
Arjen v/d Ree: drums
Ruud Stoker: zang
Jolanda de Vries: zang
Chantal de Vries: zang
Ed Wernke: drums
Ingrid Wigman: viool
Marco de Zeeuw: gitaar
Dreamcarnation (2000)

Dreamcarnation is een project, waaraan vele bekende Nederlandse musici hun medewerking hebben verleend. Op dit album, dat gebaseerd is op de boeken van horror / fantasie schrijver Clive Barker, hoor je o.a. Ruud Stoker (Timelock), Karel Messemaker (November) en Ed Wernke (For Absent Friends). Het geheel is geschreven door Rob Rehorst, Rob de Vries en Julian Driessen (Timelock, November, For Absent Friends), Driessen neemt op het album ook de keyboards voor zijn rekening. Het zal, met zo´n bezetting, dan ook niemand verbazen dat dit schijfje een dik uur interessante muziek oplevert.

Het openingsnummer Fugue opent mooi met keyboards. De zang op dit nummer wordt verzorgt door Jolanda de Vries en haar stem komt in dit nummer bijzonder mooi uit, dit mede door de echo effecten die regelmatig terugkeren. Later hoor je meer op de achtergrond zware gitaar riffs en zet Julian Driessen een prachtige keyboardsolo neer. Een prima opener.

Awaken Begint met zware keyboards en vette gitaar riffs. Jolanda de Vries en Ruud Stoker nemen hier de zang voor hun rekening en vooral de krachtige stem van Stoker maakt behoorlijk indruk op me. Jammer is het alleen dat de zangpartijen in dit nummer wat ver weg klinken, het lijkt net of ze in een andere ruimte staan te zingen met de deur dicht. Als luisteraar blijft het onduidelijk of dit zo bedoeld is of niet. Het nummer eindigt weer met een heerlijke solo van Driessen die helaas, al vrij snel, wordt weg gefade.

Een wat rustiger nummer is Broken Dreams. Later zwelt het nummer wel weer wat aan, maar het blijft allemaal vrij relaxed. Naast Jolanda en Chantal de Vries, hoor je in dit nummer ook Karel Messemaker (November) en ook zijn stem valt in een positieve zin op. Het nummer eindigt met een prima keyboardsolo die weer veel te snel wordt afgebroken. Dit vind ik erg jammer, de keyboardsolo´s zijn tot nu toe allemaal van hoogstaande kwaliteit, maar worden naar mijn mening te weinig uitgebuit. Met het nummer Salesman komen we bij het hoogtepunt van dit album. Zware donkere gitaren zetten de toon. De stem van Ruud Stoker is weer erg goed en de zware grunts van Pierre Jacobs geven dit nummer de juiste lading. De gevoelige gitaarsolo van Hans van der Klugt is ook het vermelden waard.

De nummers The Pact en Incantatrix staan verkeerd om in het boekje vermeld, een slordig foutje. Het eerst genoemde nummer is een wat meer up-tempo song. De zangcombinatie van De Vries en Stoker komt hier goed uit de verf. Incantatrix is wat donkerder met wederom grunts. Het gebruik van blazers in dit nummer is verfrissend. On The Run wordt volledig gedomineerd door de indrukwekkende zang van Messemaker en is een ander hoogtepunt van de cd. Naar mate de cd vorderd wordt de zang van Jolanda de Vries steeds vlakker en wordt ze overtroefd door haar mannelijke collega’s. In het instrumentale Between the Line gaat de keyboards het muzikale duel aan met de trompet en dit levert een mooi schouwspel op. Het album wordt mooi afgesloten met het toepasselijke An Ending waarin een belangrijke plaats in weggelegd voor de viool.

Julian Driessen, Rob de Vries en Rob Rehorst hebben met Dreamcarnation een bijzonder album afgeleverd. Het gebruik van instrumenten als viool, trompet en zelfs een muziekdoosje, geven dit album een extra tintje. De keyboards en de zang van de twee mannelijke zangers zijn van hoge kwaliteit. Ik denk dan ook dat For Absent Friends een goede keuze heeft gemaakt om Driessen in de gelederen op te nemen. Als minpunt moet genoemd worden dat alle nummers erg kort zijn, het langste nummer duurt maar 4:55 en zo is er weinig ruimte voor instrumentale uitstapjes. Helaas is Dreamcarnation een éénmalig project en kunnen we dus geen nieuw werk verwachten, maar, zeg nooit nooit. Misschien heeft daarom het afsluitende nummer wel de titel “An Ending” en niet “The End” gekregen…

Maarten Goossensen

Aanvulling heruitgave 2024 door Jacco Stijkel

De Nederlandse band Timelock is de laatste jaren druk bezig met het oppoetsen en heruitgeven van zijn catalogus. Op deze manier kan een nieuw publiek kennis maken met prima platen als “Louise Brooks”, “The Dawn” en “Circle of Deception” die anders wellicht in de vergetelheid zouden raken. In 2008 maakten muzikanten van The Last Detail, Timelock, For Absent Friends en November (drie bands van het vermaarde SI Music label) de cd “Dreamcarnation”, gebaseerd op het boek van Clive Barker. Julian Driessen van Timelock heeft de muziek opnieuw laten masteren en het resultaat hiervan is de heruitgave van “Dreamcarnation”. Bovendien is het album in een nieuwe hoes gestoken.
Als bonustrack componeerde Driessen het nummer Memorize, een ode aan de muzikanten die inmiddels overleden zijn die aan dit project hebben meegewerkt. Dit is een orkestraal en  melancholiek nummer met verschillende stemmingswisselingen. Ik ga de recensie van Maarten Goossensen niet opnieuw doen. Ook omdat Maarten de kern wel raakt: het is krachtige, puntige, afwisselende en bijzondere symfonische rock van eigen bodem. Bovendien een album waar ik met plezier naar heb geluisterd.

Send this to a friend