Dumbsaint

Panorama, In Ten pieces

Info
Uitgekomen in: 2015  - heruitgave 2021
Land van herkomst: Australië
Label: Bird’s Robe Records
Website: https://dumbsaint.bandcamp.com/
Tracklist
Low Visions (6:38)
Communion (7:38)
Love Thy Neighbour (5:30)
(Partition) (2:01)
Cold Call (4:12)
Graceland (2:39)
Long Dissolve / Temps Mort (10:02)
Neighbour (Reprise) (1:57)
Of No Return (8:35)
Barren Temples (3:59)
Nicholas Andrews: drums
James Thomas: basgitaar
Michael Tokar: gitaar
Met medewerking van:
Dax Liniere: toetsen op Communion, Of No Return
Setec: zang op Love Thy Neighbour
Brendan Sloan: gitaar op Of No Return
Another Scene (2017) EP
Panorama, in ten pieces (2015)
Disappearance In A Minor Role (2014)
Disappearance In A Minor Role - Part I: Gabrielle (2014) EP
Disappearance In A Minor Role - Part II: Sara (2014) EP
Disappearance In A Minor Role - Part III: Celeste (2014) EP
The Auteur (2013)
Something That You Feel Will Find Its Own Form (2012)

Instrumentale post metal rock gedijt op meerdere continenten. Zo biedt het Australische Dumbsaint een zeer interessante aanvulling in dit verder overvolle genre.

Hoewel het als een op zichzelf staand album te beluisteren is combineert het luidruchtige trio, naast de bekende zware en donkere muzikale aspecten, ook op deze Dumbsaint release weer een passende film. Naast alle geschreven en uitgevoerde muziek is de 60 minuten durende speelfilm namelijk ook volledig  geschreven, gemonteerd en gefilmd door Michael Tokar, James Thomas en Nicholas Andrews waarmee zij hun kunst uitdrukkingen extra willen benadrukken.

Deze film wordt omschreven als een ‘suburban horror’ die, gehuld in duisternis, de bewoners van een straat volgt. Deze straat wordt bevolkt door een ensemble van disfunctionele minnaars, eenlingen en opgeslotenen. Zo tuur je ongemakkelijk naar de vreemde relaties en huiselijke rituelen die zich ’s nachts daar achter de gesloten deuren afspelen. Op “Panorama, In Ten Pieces” wordt, u raad het al, in tien nummers de onvoorspelbaarheid en het gevoel van verborgen geheimen en disfunctioneren muzikaal perfect ondersteund. Als luisteraar zonder gewenste visuele ondersteuning kun je gerust ook je eigen verbeelding creëren. Je eigen geïnterpreteerde beelden zullen niet veel afwijken naar wat we horen.
 

Liefhebbers van This Will Destroy You, Russian Circles en het Japanse Mono gaan met dit album helemaal aan hun trekken komen. Dit zijn identieke bands uit het post rock genre die toch elk op zijn eigen manier een diep donkere sfeer kunnen creëren. Niet geheel toevallig zijn dit ook groepen waar Dumbsaint ook al eens mee getourd heeft. En iedere metalfan van pak hem beet Tool of 65 Days Of Static kunnen zich tevreden stellen met de dreigende gloed die over het album en de cinematische inbreng hangt.

Al met al is dit kunstwerk met twee gezichten knap en indringend gemaakt en beperkt het zich niet tot de moderne luisteraars die alleen twee media willen combineren.

Send this to a friend