Dyble / Longdon

Between A Breath And A Breath

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: English Electric Recordings
Website: https://www.bigbigtrain.com/dyble-longdon/
Tracklist
Astrologers (5:57)
Obedience (5:14)
Tidying Away The Pieces (5:00)
Between A Breath And A Breath (4:04)
France (11:40)
Whisper (7:32)
Heartwashing (2:42)
Luca Calabrese: trompet
Jeff Davenport: drums
Nick D’Virgilio: drums
Judy Dyble: autoharp, zang
Dave Gregory: gitaar
Rachel Hall: viool
Andy Lewis: basgitaar
David Longdon: zang, gitaar, mandoline, toetsen
Danny Manners: contrabas,
Rikard Sjöblom: accordeon
Greg Spawton: basgitaar
Dave Sturt: basgitaar
Between a Breath and a Breath (2020)

Ze moest en ze zou werken met David Longdon. Dat wist folk-rock vedette Judy Dyble zeker toen zij prog-gigant Longdon hoorde tijdens een Big Big Train concert in 2015. Wat ze echter niet wist, is dat “Between A Breath And A Breath” haar laatste album zou worden. Een fragiel maar sereen melancholisch testament dat je verslagen maar optimistisch achterlaat.

Voor dit album heeft Dyble de teksten voor haar rekening genomen, en dit doet zij met een vloeiende en poëtische pen. De thema’s zijn niet bepaald licht en de nummers ook niet heel vrolijk: van de valse hoop die astrologen aansmeren tot het verlies van geliefden of mensen wier stem niet wordt gehoord. Toch schemert er in elk nummer een hoopvolle en optimistische boodschap, waardoor het album nooit naar het duistere of deprimerende neigt.

Hoewel Longdon de muziek componeerde bij de teksten van Dyble en menig Big Big Train collega de revue passeert, hoeft men geen Big Big Train album te verwachten. Dit betekent niet dat het album de invloeden van eerdergenoemde band moet ontberen, maar de muziek doet gewoon meer denken aan het werk van Dyble (solo, met Trader Horne en Fairpoint Convention) en ook een vergelijking met Flairck vind ik hier en daar niet te ver gezocht. Het album kan daarbij worden omschreven als naar prog neigende folk-rock.

Een persoonlijk favoriet is het bijna twaalf minuten durende France, een epos in twee delen over een dromerige reis naar Frankrijk waarbij de herinneringen aan een oorlog steeds meer overhand krijgen. De twee delen worden met een heerlijke wals aaneengeschakeld en met de smartvolle, warme klanken van de accordeon waan je je bij vlagen midden in La Douce France.

Prachtig is ook de hoes van het album, geschilderd door Sarah Louise Ewing. Afgebeeld staan een hond wiens droevige blik vol is van verlangen, een diepblauwe vleugel en de schedel van een vogel omringd als drie-eenheid door een krans van prachtige bloemen. Het leven omringd de dood. De hoop omringd de rouw; passend gezien de sfeer en de context van het album.

Met Between A Breath and A Breath Is Where Magic Lies begint het titulaire nummer. Die zin gaat zeker op voor een album als dit. Een prachtige samenwerking tussen twee mooie mensen die me toch achterlaat met een wat wrange nasmaak… Deze samenwerking smaakt mij namelijk naar meer.

Judy Dyble heeft ons helaas 12 juli 2020 op 71-jarige leeftijd verlaten.
Send this to a friend