Eden Shadow

Hail

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: White Knight Records
Website: http://edenshadow.net/
Luisteren kan via: http://edenshadow.net/
Tracklist
Submerged (5:52)
Hail (7:20)
Run Away With Me (5:28)
Forest Dance (8:22)
Alex Broben: basgitaar
Tom Burgess: drums
Ryan Elliott: gitaar, toetsen, zang

Met medewerking van:
Rob Reed: toetsen op Hail en Run Away With Me
Hanna Wakeford: zang
Hail ep (2012)

Al op jonge leeftijd, nog voordat er sprake was van Eden Shadow, begon Ryan Elliott met het schrijven van muziek voor een ooit uit te brengen album. Toen hij in oktober 2011 op de ‘Academy of Contemporary Music’ de medestudenten Alex Broben (basgitaar) en Tom Burgess (drums) ontmoette, resulteerde hun gezamenlijke passie voor progressieve rockmuziek al spoedig in Eden Shadow. De talenten van Elliott en co bleven niet verborgen voor William Mackie en Rob Reed (Magenta) die samen het platenlabel White Knight Records bestieren. Nadat ondergetekende door Mackie werd getipt op dit in 1992 geboren trio lag hun ep “Hail” al snel in de postbus van Progwereld.

Op “Hail” staan vier nummers die niet passen op het later in 2012 te verschijnen volwaardige album “Phases”. Ondanks dat Rob Reed heeft meegewerkt aan twee van de vier nummers is het talent van deze jonge gasten luid en duidelijk aanwezig.

Op Submerged horen we een pot stevige symfonische metal met dubbele gitaarlijnen waar een flinke dosis galm aan toegevoegd is. Rush en Porcupine Tree zijn de voornaamste invloeden. Nadat het nummer onverwacht in een korte fade-out komt, wordt met Hail dezelfde draad weer opgepakt. Het degelijke gitaarspel van Elliott voert de boventoon, waarbij Broben en Burgess in een puur ondersteunende rol zitten. Zware gitaarriffs worden afgewisseld met akoestische gitaar en we horen het zwevende toetsenspel van Rob Reed. Gelukkig is niet elk gaatje dichtgetimmerd waardoor het mooie en technische spel van Elliott tot volle wasdom komt. Het nummer eindigt in rust met een toetsensolo en woordloze zang. In Run Away With Me blijft de voet op het gaspedaal en horen we Elliott voor het eerst zingen. Opnieuw levert Reed een fraaie bijdrage op synthesizer en piano. Gaandeweg voegt het ritmetandem Broben en Burgess een ritmisch sausje toe aan de muziek waarna op de achtergrond onheilspellend shreddend gitaarspel opdoemt. In het meer dan acht minuten klokkende instrumentale Forest Dance horen we na een onschuldig begin met geluiden van vogeltjes vooral psychedelisch gitaarwerk met wederom veel galm. Het toetsenspel wordt hier door Elliott verzorgd.

“Hail” is een eerste kennismaking met een nieuwe talentvolle Britse progressieve rockband. Wil je meer weten over Eden Shadow en de achtergronden van dit schijfje, klik dan door naar dit mini-interview.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend