Edison's Children

Somewhere Between Here And There

Info
Uitgekomen in 2015
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Random Disturbance Records
Website: www.edisonschildren.com
Luistermogelijkheid: edisonschildren.bandcamp.com
Tracklist
Light Years (Single Edit) (3:51)
Stranger in a Foreign Land (4:41)
Ever Be Friends (4:56)
Solstice (3:56)
Growing Down in Brooklyn (5:46)
Someone Took My Heart Away (5:43)
A Million Miles Away (I Wish I Had a Time Machine) - Live from Wolves UK (6:11)
The Seventh Sign (Jakko Mix) (7:07)
The Longing (Mike Hunter Orchestral Mix) (7:50)
Sinners Minus (2:31)
Light Years (Jakko Mix) (6:05)
Light Years - The Fading (Jakko Mix) (1:28)
The Darkness (3:30)
Where Were You (Jakko's "Whisper Ending Mix") (13:10)
The Second Coming of the Morphlux (John Mitchell Mix) (2:39)
Eric Blackwood: zang, gitaar, toetsen, basgitaar op Someone Took My Heart Away
Pete Trewavas: basgitaar, gitaar, zang, orkestrale en drum programmering, piano

Met medewerking van:
Rick Armstrong: gitaar op Stranger in a Foreign Land
Chris Mack: drums op Stranger in a Foreign Land
Henry Rogers: drums op The Seventh Sign en The Longing
Wendy Darling: achtergrondzang op Where Were You
Somewhere Between Here And There (2015)
The Final Breath Before November (2013)
In The Last Waking Moments (2011)

“Somewhere Between Here And There” is een brugalbum dat het laatste conceptalbum “The Final Breath Before November” verbindt met het volgende. Dit staat te lezen in de inner-sleeve van het album. Omdat komend jaar een nieuw Marillion album zal verschijnen heeft Pete Trawavas voorlopig geen tijd om zich te concentreren op dit project met Eric Blackwood. Om de tijd tot het volgende volledige conceptalbum te overbruggen, brengen de heren deze nummers – die ergens anders geen plek konden krijgen – uit op dit speciale album.

Zeven nieuwe nummers, vier nummers van “The Final Breath Before November” die oorspronkelijk werden gemixed door Jakko Jakszyk (zanger bij King Crimson), de orkestrale versie van The Longing, De live versie van A Million Miles Away – live uitgevoerd tijdens het Marillion Weekend in Wolves, Groot Brittannië in 2013 – en als opening de single versie van Light Years en als slot John Mitchell’s versie van The Second Coming Of The Morphlux. In totaal 15 nooit eerder uitgebrachte nummers, die tezamen een mooi zoethoudertje vormen voor de fans.

Laten we vooraan beginnen met de single versie van Light Years. Een nummer dat we kennen van hun vorige album, maar nu ontdaan van het specifieke krakende begin en teruggebracht naar iets minder dan vier minuten waardoor het ook radio airplay kan krijgen. Waarschijnlijk hebben ze hier niet eerder over nagedacht, maar door hun hitsingle A Million Miles Away, die tien weken in de Amerikaanse hitlijst stond, lijkt dit een goede zet.

Dan volgen een aantal van de nieuwe nummers. Zoals aangegeven geen samenhangend geheel, maar een aantal nummers waaruit blijkt dat Trawavas en Blackwood vooral plezier hebben in het maken van hun muziek. Invloeden van de oude klassieke rocknummers, op een zeer speciale wijze gespeeld door dit tweetal. Op Stranger In A Foreign Land worden ze geholpen door Chris Mack op drums en Rick Armstrong op gitaar, maar de overige nummers worden alleen door de beide heren gespeeld en een eigen geprogrammeerde drumcomputer. Op Ever Be Friends klinkt hun grote liefde voor The Beatles duidelijk door.

Bij de Jakko mixes ga je automatisch een vergelijking maken met het John Mitchell eindresultaat voor “The Final Breath Before November”. Jakszyk heeft inderdaad een andere stijl en maakt wellicht een mooiere mix, maar – zoals Trawavas zelf ook aangeeft – het geeft een ander gevoel aan de nummers. Het specifieke en mystieke geluid van Edison’s Children wordt door Mitchell vertolkt zoals de heren Trawavas en Blackwood dat willen. Zeer speciaal is wel het fluisterend einde van Where Were You, dat volgens mij ook perfect had gepast bij het concept “Silhouette”.

Een tussendoortje is altijd moeilijk te kwalificeren, maar dit album van Trawavas en Blackwood is een zeer welkom extraatje. Na hun experimentele en science fictionachtige “In The Last Waking Moments” en het mysterieuze en griezelige “The Final Breath Before November” bevat “Somewhere Between Here And There” gewoon een aantal nummers waarop het plezier en vakmanschap van beide heren te horen is. Ze hebben al beloofd om na de drukke periode met Marillion wederom een nieuw conceptalbum te maken, dus tot die tijd vermaken we ons gewoon met dit album en al hun ander werk.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend