Elder

Omens

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label:  Stickman Records
Website: https://www.facebook.com/elderofficial/
Tracklist
Omens (10:53)
In Procession (9:22)
Halcyon (12:48)
Embers (10:48)
One Light Retreating (11:14)
Nicholas DiSalvo: gitaar, zang, toetsen
Jack Donovan: basgitaar
Georg Edert: drums
Michael Risberg: gitaar, toetsen
Met medewerking van:
Fabio Cuomo: Rhodes, synthesizer
Omens (2020)
The Gold & Silver Sessions EP (2019)
Reflections Of A Floating World (2017)
Lore (2015)
Spires Burn/Release EP (2012)
Dead Roots Stirring (2011)
Elder (2008)

We kunnen het Amerikaanse Elder met recht enige profetische gaven toekennen. De band komt midden in de Corona-crisis aanzetten met een conceptalbum met als onderwerp de levensduur van een beschaving, voorzien van een commentaar op ons winstbejag dat ten koste gaat van onze levens en de aarde. Het is alsof deze heren de heftigste crisis in tijden hebben zien aankomen.

Genoemd concept gaat gepaard met een buitengewoon sterk staaltje muziek. Het album bevat slechts vijf nummers, maar het klokt toch ruim boven de vijftig minuten. Lekkere lange tracks dus. De muziek is sterk gefundeerd in de jaren zeventig met bands als Deep Purple en Led Zeppelin als voornaamste invloeden. Maar de nummers bevatten meer dan genoeg progressieve trekjes om voor veel fans van progrock ook interessant te zijn. Motorpsycho, Source en het recentere werk van Opeth zijn wat meer hedendaagse referentiekaders.

Bovenal wordt er vooral heerlijk gerockt hier. Voor de liefhebbers van sterke gitaarriffs gecombineerd met hier en daar wat retro toetsenklanken valt hier volop te genieten. De nummers klokken tussen de negen en de dertien minuten en door dit veelvuldige riffwerk lijkt er misschien op het eerste oor weinig onderscheid tussen de nummers te zijn en de tracks lijken te zijn ontstaan uit jamsessies. Maar er is afwisseling genoeg en stilzitten is nagenoeg onmogelijk bij deze muziek.
De band bestaat al ruim dertien jaar, maar pas op dit album is er voor het eerst sprake van een bezettingswisseling. Toch wordt er dusdanig strak gemusiceerd dat het lijkt alsof deze vier heren al jaren met elkaar samen spelen. Beide gitaristen nemen ook de honneurs op toetsen waar en de ritmesectie is een van de strakste die ik in tijden heb gehoord.

Voor liefhebbers van psychedelische Stoner-rock is dit album een must. Hou je meer van de hard rock uit de beginjaren van het genre is dit ook een zekerheidje. Verwacht hier echter geen combinatie van tempowisselingen en flitsende solo’s. Dát soort prog is het zeker niet. Dat is helemaal niet erg. Soms is het gewoon heerlijk om die volumeknop op elf te draaien en lekker te rossen. Dit is te goed om links te laten liggen.

CD:

LP:

Send this to a friend