Electric Light Orchestra

Electric Light Orchestra Live

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Frontiers Records
Website: https://jefflynneselo.com/
Tracklist
Evil Woman (4:27)
Showdown (4:09)
Secret Messages (4:07)
Livin' Thing (4:09)
Sweet Talkin' Woman (3:16)
Mr. Blue Sky (3:32)
Can't Get It Out Of My Head (4:12)
Twilight (3:31)
Confusion (3:35)
Don't Bring Me Down (4:08)
Roll Over Beethoven (6:26)
Bonus nummers:
Out Of Luck (2:36)
Cold Feet (2:18)
Jeff Lynne: solo zang,
Richard Tandy: toetsen, synthesizer, vocoder
Marc Mann: solo- en slaggitaar, toetsen, achtergrondzang
Matt Bissonette: basgitaar, achtergrondzang
Gregg Bissonette: drums, achtergrondzang
Peggy Baldwin: elektrische cello
Sarah O'Brien: elektrische cello
Rosie Vela: achtergrondzang
From Out of Nowhere (2019)
Wembley Or Bust (2017)
Alone in the Universe (2015)
Live (2013)
Zoom (2001)
Balance Of Power (1986)
Secret Messages (1983)
Time (1981)
Xanadu (1980)
Discovery (1979)
Out Of The Blue (1977)
A New World Record (1976)
Face The Music (1975)
The Night The Light Went On [In Long Beach] (1974)
Eldorado, A Symphony (1974)
On The Third Day (1973)
E.L.O. 2 (1973)
The Electric Light Orchestra (1971)

“Electric Light Orchestra Live” is een live-album van… Electric Light Orchestra (ELO), verrassende titel. Het werd in april 2013 uitgebracht op Frontiers Records. Het album bestaat uit nummers van hun ‘Zoom Tour Live’ tournee en betreft PBS-opnames uit 2001 vanuit het CBS Television City theater in Los Angeles. Het album bevat daarnaast twee niet eerder uitgebrachte studiotracks, Out Of Luck en Cold Feet. De cd is ook nog eens relatief uniek: Secret Messages, Sweet Talkin’ Woman, Twilight en Confusion komen niet voor op de “Zoom Tour Live” dvd die in 2001 zou verschijnen.

Ergens halverwege roept Lynne: ‘Hello, I’m Jeff Lynne and we are ELO!’ Daar klopt natuurlijk niets van: met uitzondering van ouwe getrouwe toetsenist Richard Tandy is er niemand meer aanwezig van de oorspronkelijke band. Dat wil niet zeggen dat hier geen goed stel muzikanten staat: naast Tandy is daar multi-instrumentalist en producer Marc Mann op gitaar en toetsen, de ervaren ritmetandem bestaat uit de broers Matt en Gregg Bissonette op respectievelijk basgitaar en drums. Daarnaast is er een drietal dames waarvan er twee, Peggy Baldwin en Sarah O’Brien, de elektrische cello hanteren en Rosie Vela de achtergrondvocalen voor haar rekening neemt. Een hecht en veelzijdig collectief dat wel raad weet met de serie hit-songs die voorman Lynne de revue laat passeren.

Want hoewel het hier gaat om de promotie tour ter gelegenheid van nieuw studio album “Zoom” zag geen enkel nummer van dit album kans door te dringen tot de uiteindelijke keuze van songs voor dit live-album. Hierbij dient opgemerkt worden dat de reeds gememoreerde live dvd “Zoom Tour Live” uit 2001, waarvan deze cd is afgeleid, nog wel een vijftal “Zoom” nummers herbergt. Die live-tour was overigens de eerste in 15 jaar dat ELO weer eens in levende lijve van zich deed spreken. Hoewel tour… wat oorspronkelijk als een grote tournee door Noord-Amerika werd aangekondigd werd snel weer gecanceld als gevolg van tegenvallende kaartverkoop. Het bleef dus bij dit eenmalige optreden in Los Angeles.

We boffen dus een beetje dat dit document überhaupt bestaat, want Lynne mag gerust een menselijke jukebox genoemd worden: met zijn strakke 4-minuten format ziet hij kans de ene na de andere herkenbare hit ten gehore te brengen, gesteund door zijn ervaren collega-muzikanten. De ene hit is nog niet afgelopen of de andere wordt al weer ingezet, je wordt er bijna door murw gebeukt. Ware het niet dat de kwaliteit van de songs afdruipt; of het nou de uptempo rockers Evil Woman, Secret Messages, Twilight en Don’t Bring Me Down of de ballade Can’t Get It Out Of My Head betreft, het is één groot feest der herkenning. Met als apotheose superhit Mr Blue Sky (in verkorte versie) en de Chuck Berry klassieker Roll Over Beethoven. Geen Turn To Stone, Telephone Line of Tightrope deze keer, had van mij best gemogen.

En dat door een man die eigenlijk niet zoveel op heeft met optreden, zeker indertijd niet. Hij werd met frisse tegenzin door zijn management herinnerd aan het feit dat een nieuw studio-album ook gepromoot diende te worden. Veel liever was hij bezig in de studio om urenlang alle (on)mogelijkheden uit te proberen met weer een nieuwe song. Vooral het feit dat de live-versies vaak niet voldeden aan de uiterst geoefende en veeleisende oortjes van hun schrijver/producent was hiervan de oorzaak. Waarschijnlijk ook de reden dat ELO relatief weinig live-albums heeft uitgebracht en dat er zelfs geen enkel (officieel) live-album bestaat ten tijde van de hoogtijperiode van de band, tussen pakweg 1972 en 1979. In dat verband is “Live” zelfs een unicum en, hoewel met enige vertraging pas in 2013 uitgebracht, het eerste officiële live-album van de band. Onvoorstelbaar eigenlijk, zeker in vergelijking met tijdgenoten die in die periode het ene na het andere live-album uitbrachten.
De twee niet eerder uitgebrachte studiotracks, beide klokkend rond de 2,5 minuut, zijn matig van kwaliteit en voegen weinig toe. Out Of Luck is een snel rockabilly nummer in de beste Elvis PresleyBuddy Holly traditie, Cold Feet is een onopvallend mid-tempo nummer wat meer in het verlengde van het solowerk van Lynne ligt. Hij neemt in zijn eentje alle partijen voor zijn rekening.

Al met al een leuke verzameling van solide uitvoeringen van oude hits, waarbij de niet eerder uitgebrachte live-nummers in meerdere mate en de nooit uitgebrachte studio-nummers in mindere mate het unieke karakter van het album onderstrepen.

Send this to a friend