Elements

Monument

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Nederland
Label: Cyborg Music Limited
Website: www.Elementsmusic.nl
Tracklist
The Ongoing Circle of Life  (6:58)
Intimacy (5:48)
Values   (6:35)
Your Way  (4:35)
I Miss You (7:16)
Looking Back For Tomorrow  (4:48)
Symphony For The Nerds  (5:55)
Imprisoned Angel (8:49)
The Edge Of Time (4:39)
René Alblas: gitaar
Sander De Jong: drums
Kees Van Oosten: toetsen
Joost Donkersloot: basgitaar, zang
Monument (2015)

Elements is een nieuwe Nederlandse  progband die debuteert met het album “Monument”. Dit uit Den Haag  afkomstige kwartet  bestaat uit zanger/bassist Joost Donkersloot, gitarist René Alblas, toetsenist Kees Van Oosten en drummer Sander De Jong. De heren komen met een pot tamelijk ongecompliceerde progrock, nou ja ongecompliceerd, er zijn de nodige tempo- en sfeerwisselingen. Het is meer dat de plaat zo lekker lichtvoetig klinkt. Het negen nummers tellende album is opgenomen in de Holland Spoor studio, daar waar PBII zijn albums ook altijd opneemt en dat is op z’n minst een indicatie voor de kwaliteit. De muziek is enorm gebaat bij het sprankelende geluid waardoor “Monument” doet denken aan platen als “More Than Meets The Eye” van Jadis en “All About Yourself” van Different Light. Op de een of andere manier komt de cd met z’n Genesis-achtige muziek toch ook wat over als een verloren gewaande uitgave van het SI- label. Toch is het uit 2015 stammende “Monument” een hedendaags product. Laat dat duidelijk zijn.

De muziek is een  beetje ‘prog volgens het boekje’. Niet dat dat erg is. Hooguit is het jammer dat de heren nergens buiten  de lijntjes hebben gekleurd. Wat meer vuur en expressie  hier en daar had geen kwaad gekund. Overigens kan ik daar goed mee leven, sterker nog: deze wat voorzichtige houding neemt met zich mee dat de band zich nergens vergaloppeerd heeft. Dat zou ook vreselijk hebben misstaan.

Dat ik toch doorga over het brave komt omdat het de kapstok is van deze recensie. De warme zang van Donkersloot is nogal netjes, misschien wel té netjes maar dat heeft net als de verzorgde manier van spelen zo z’n charme. Deze grenst aan het aandoenlijke en ik weet niet of dat de bedoeling is. Het heeft me dan ook een paar luisterbeurten gekost om daar doorheen te prikken. Wat dat betreft ben ik geen uitzondering, denk ik. De muziek is vrij alledaags te noemen. Uiteindelijk krijg je het besef dat de nummers bestaan uit mooie melodieën, fraaie harmonieën en treffende ritmieken. We horen uitstekende solo’s, smaakvolle thema’s en dat alles in een uitgekiende en verzorgde omgeving. Vanzelf ga je uitzien naar die melodische gitaarsolo in The Ongoing Circle Of Life, naar de jazzy akkoorden in het refrein van Intimacy of naar de bombastische intro van Values. Zelfs het pakkende Your Way heeft zo z’n aantrekkingskracht.

Elements is een band waar de leden niet dwepen met hun virtuositeit. Het is meer dat een ieder zijn kunde aanwendt om de nummers zo goed mogelijk te laten klinken. Je hoort gitarist Alblas flink in z’n element zijn tijdens de solo van I Miss You, terwijl  bas en drums hem heerlijk ondersteunen. Eigenlijk had het hele album zo moeten klinken. Een ander moment van bekwaamheid komt  voorbij als toetsenist van Oosten z’n handjes laat wapperen in Values. Wel is de solo enorm schatplichtig aan het oude IQ. Het zij zo.

Elements gaat onverminderd door. De intro van Looking Back For Tomorrow kent fraai pianospel. Symphony For The Nerds is een stemmig niemendalletje, Inprisoned Angel een complexe toestand en het afsluitende The Edge Of Time met z’n rockinsteek een onvervalst slot.

Om nog even terug te komen op het brave van de muziek en dan met name het nette zingen: ik kan het wel verklaren. Alle teksten op dit album zijn geschreven door Govert Jan Repelaer van Driel, de vorige drummer. Helaas is hij op 35- jarige leeftijd aan kanker overleden. Hij heeft de cd nooit gehoord. Het is dan ook logisch dat Donkersloot met 300% zorg om is gegaan met de schrijfsels van zijn vriend.

“Monument” is een uitermate geslaagd debuutalbum dat mij als liefhebber van bands als Silhouette,  PBII, Pendragon, Winter, IQ en Different Light bijzonder goed is bevallen. Tevens is het een cd die bij mij als recensent een enorm cliché naar boven weet te halen: ik ben benieuwd naar het volgende album.

Dick van der Heijde

Send this to a friend