Elements

The Greatest Game

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Finland
Label: Eigen beheer
Website: www.elementsweb.net
MySpace: www.myspace.com/elementsmyspace
Tracklist
The Greatest Game(Radio edit) (3:44)
Silent River (5:33)
The Greatest Game(Full version) (3:46)
Ida Lindell: zang
Jarmo Hyvarinen: gitaar
Joni Juuti: gitaar
Ilpo Luoma: drums
Jani Seppanen: basgitaar
The Greatest Game (single) (2009)
Northern Echoes (2009)
One In The Dark (single) (2008)

Elements is een beginnende powermetalband uit Finland. Nee,ik vergis me niet. Element is echt de bandnaam en niet de titel van het schijfje. Het zou goed gekund hebben. We hebben het hier trouwens over een singletje, drie tracks van slechts twee liedjes die op zich vrij weinig voorstellen maar ja, als de band een mening wil kunnen ze die krijgen.

Dit “The Greatest Game” is het derde wapenfeit van de enthousiastelingen. In 2009 verscheen in eigen beheer hun debuutalbum “Northern Echoes”, een plaat die ik overigens niet ken maar als hij dezelfde soort simpele metal bevat als die op “The Greatest Game”, hoef ik daar niet rouwig om te zijn.

De single gaat van start met de radio-edit van The Greatest Game, hoe hoopvol. Het is een lekker vlot nummer met goede strakke zang en een aanstekelijke melodie van zangeres Ida Lindell, maar jemig wat storten de muzikanten een bak vol stereotypen over ons uit met hun afgedempte gitaren en voorspelbare drumbreaks. De bas daarentegen klinkt lekker speels. De daaropvolgende ballad Silent River is in eerste instantie best aardig, vooral de lieflijke zang. Het nummer ontspoort echter gigantisch in een bombastische finale compleet met clichématige gitaarsolo. Yak! Tot slot is er nog de full version van The Greatest Game zodat ik met recht kan zeggen dat het nummer ’twee keer niks’ is.

Ik ben dan wel geen profeet, maar zo gaat Elements het toch echt niet redden binnen de wereld van ons proggepeupel! Simpelweg omdat het te simpel is.

Dick van der Heijde

Send this to a friend