Elephant Planet

Elephant Planet

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Oostenrijk
Label: Eigen beheer
Website: https://elephantpla.net/
Tracklist
Introduction (1:30)
You And I (3:43)
Dream (5:42)
Silence (5:12)
The End of Time (4:46)
Rain (6:52)
Sand (5:43)
Home (7:00)
J.P. Aguilera: zang, basgitaar, gitaar, percussie
Frederic Brünner: drums, toetsen, percussie
Alexander Haustein: gitaar

Met medewerking van:
Agnes Bischof: bansuri, dwarsfluit
Lilian Haustein: viool
Catrina Poor: achtergrondzang
Elephant Planet (2023)

Een roze olifant ken ik met name van Delirium, een zwaar Belgisch speciaalbier. Maar er is nu ook een progband die koketteert met dit bijzondere dier, aangezien de debuutplaat van de Oostenrijkse band Elephant Planet in een roze hoes met een dito olifant is gestoken. Nu is Elephant Planet ook wel een beetje vreemde eend in de progvijver. Denk aan een blend van progressieve pop, een vleugje jazz en alternatieve rock. De kern van de band bestaat uit J.P. Aguilera (zang, basgitaar, gitaar), Frederic Brünner (drums) en Alexander Haustein (gitaar). Deze band heeft de tijd genomen voor het schrijven van de songs, want volgens het boekje gebeurde dat tussen februari 2018 en 2021. In het najaar van 2021 werden de liedjes opgenomen. Een aantal nummers werd eerst als single met videoclip uitgebracht. Deze gelijknamige debuut-cd is uitgekomen in 2023.

Na Introduction trapt Elephant Planet af met You and I, een goed in het gehoor liggende progpopsong. Wat direct opvalt is de dromerige, wat hoge stem van Aguilera. Zijn stem past goed bij het poppy geluid en het alternatieve randje van de band. De muziek zit kunstig en doordacht in elkaar. Nummers als Dream en Silence hebben wat hardere en ook rustigere passages. Deze afwisseling, plus de lichte jazzy touch, zorgt ervoor dat de nummers aangenaam zijn om naar te luisteren.

Een goed voorbeeld van de wat hardere kant van Elephant Planet is het nummer The End of Time. De Oostenrijkers gaan een beetje de kant op van de recentere Riverside. Het liedje is bovendien meer gitaargericht. Een lekker nummer! Het nummer Rainis wat langer (bijna zeven minuten) met een interessant muzikaal middenstuk. Een fijne proggy en wat jazzy oase, ingeklemd tussen de verder energieke muziek, waarin veel gebeurt.

Het liedje Sand zet je als luisteraar steeds op het verkeerde been. Het is een wat weirde song met ook wat elementen uit de wereldmuziek, maar op de een of andere manier past het wel. Het album eindigt met Home, waarmee Elephant Planet zich van zijn meest progressieve kant laat horen. De band krijgt bovendien versterking van Agnes Bischof (dwarsfluit) en Lilian Haustein (viool). Zij toveren een mystiek laagje over de muziek en dat maakt het nog rijker. Het nummer zit uitstekend in elkaar en laat horen wat de band in z’n mars heeft.

Sowieso hebben de nummers van Elephant Planet een kop en een staart en (behoorlijk) sterke refreinen. Daardoor nestelt de muziek zich in je hoofd en beklijft het. De tempowisselingen, de afwisseling in de muziek, leuke vondsten en de mix van progressief, pop en alternatief zorgen ervoor dat dit debuut naar meer smaakt. Lekker plaatje van deze Oostenrijkers!

Send this to a friend