Empusae Ft. Peter Bjärgö

Onus

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: België
Label: Consouling Sounds
Website: www.empusae.com
Tracklist
Overwhelming Cruelty (10:21)
Coiling Despair (9:55)
Unavoidable Darkness (11:25)
The Unsound of Love (8:06)
Peter Bjärgö: zang, gitaar, e-cello, programmering
Nicolas Van Meirhaeghe: zang, stem

Met medewerking van:
Ia Bjärgö: zang
Onus (2024)
Proslambanomenos (2016

Nicolas Van Meirhaeghe is een uit Gent afkomstige kunstenaar die onder het alter ego Empusae diverse albums uitbracht. Hij combineert atmosferische elementen en soundscapes met industriële donkere ambient waardoor de muziek een experimenteel karakter heeft. Peter Bjärgö is een Zweedse neofolk- en dark ambient muzikant. Zijn muziek kenmerkt zich door intrigerende melodieën met thema’s als introspectie en melancholie. Het mag duidelijk zijn dat de samenwerking van de Belg en de Zweed muziek oplevert die niet gangbaar is, maar tegelijk opvalt door het bijzondere karakter.

“Onus” is het vervolg op “Proslambanomenos” uit 2016 waarin Van Meirhaeghe en Bjärgö onder de naam Onus voor het eerst met elkaar samenwerkten. Waar op “Proslambanomenos” Empusae instrumenten toevoegde aan Bjärgö’s composities, doen de heren dat op “Onus” omgekeerd. Bjärgö voegt op dit album zijn stem en extra geluiden toe aan de composities van Empusae.

Onus betekent letterlijk ‘last van het leven’ en gaat over de ketens die we als individu hebben verbonden met onze demonen, maar ook over de donkerste en meest wrede aspecten van de mensheid. Het is een omschrijving die hier muzikaal volledig opgaat.

Het album telt vier nummers met een speelduur tussen acht en twaalf minuten. De sfeer is over het algemeen onheilspellend en donker en wordt hoofdzakelijk gecreëerd met elektronica. Op Overwhelming Cruelty wordt deze sfeer benadrukt door duistere en monotone zang van Van Meirhaeghe die doet denken aan Nick Cave. Ook in de overige drie nummers, die vrijwel volledig instrumentaal zijn, laat het duo horen meesters te zijn in het neerzetten van sfeer.

Met “Onus” geeft het duo zijn weinig positieve kijk op de wereld en het volgens hen uiteenvallen van onze beschaving en de naderende vernietiging van de wereld. Deze kijk, die ik overigens niet deel, zetten zij knap neer in een kleine 40 minuten. Daardoor fascineert, boeit en beklijft het album.

 

Send this to a friend