Fröberg, Hasse & Enchant

10 oktober 2015, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
Cultuurpodium De Boerderij, Zoetermeer
Hasse Fröberg And The Musical Companion:
Hasse Fröberg: zang, gitaar
Kjell Haraldsson: toetsen
Anton Lindsjö: gitaar
Ola Strandberg: drums
Thomas Thomsson: basgitaar

Enchant:
Sean Flanegan: drums
Bill Jenkins: toetsen
Ted Leonard: zang, gitaar
Douglas Ott: gitaar, zang
Ed Platt: basgitaar
Hasse Fröberg And The Musical Companion:
Can't Stop The Clock
Everything Can Change
Godsong
Pages
Genius
Something Worth Dying For
In The Warmth Of the Evening
Fallen Empire
Toegift: Life Will Kill You

Enchant:
At Death's Door
Sinking Sand
Hostile World
Deserve to Feel
Monday
Acquaintance
Within an Inch
The Great Divide
Nighttime Sky
Toegift: Oasis

Gezamenlijke toegift:
Fat Bottom Girls

De eerste contacten voor deze gezamenlijke tour van Hasse Fröberg en Ted Leonard dateren van de  “Progressive Nation At Sea Cruise” van vorig jaar waar zowel The Flower Kings als Spock’s Beard van de partij waren. Beide heren nemen in deze bands de zang voor hun rekening. Hasse Fröberg al sinds mensenheugenis en Ted Leonard sinds 2012, terwijl hij sinds de oprichting in 1991 al frontman van Enchant is. Zo kan het gebeuren dat Hasse Fröberg And The Musical Companion en Enchant dit najaar gezamenlijk optrekken om een aantal Zweedse, Duitse, Nederlandse, Britse en Franse podia onveilig te maken. 10 oktober 2015 was het de beurt aan De Boerderij in Zoetermeer.

Hasse Fröberg And The Musical Companion openden het bal. Het eerste album van deze band dateert uit 2010 en werd destijds goed ontvangen. Het tweede album viel een beetje tegen. Het repertoire op beide albums behelst een mix van hardrock, AOR/melodieuze rock en een vleugje prog/symfo. Op het recente derde album heeft de band een duidelijke move richting progrock gemaakt, hetgeen resulteerde in een dijk van een album.

OlaStrandberg(HFMC)

Tijdens dit concert lag de focus dan ook nadrukkelijk op dit derde album met van beide voorgangers nog elk één nummer. Deze twee nummers sloten goed aan bij het overige repertoire, waardoor we getrakteerd werden op een strakke, maar vooral coherente set, waarbij ook de complexere nummers van HFMC goed uit de verf kwamen. Vooral de ritmetandem Strandberg/Thomsson maakte een zelfverzekerde indruk. Dat was in 2010 wel anders. Publiekstrekker en frontman Hasse Fröberg is gelukkig nog altijd gezegend met een dijk van een stem met dat mooie hese randje. Daarnaast is gitarist Anton Lindsjö een muzikant die met zijn fraaie en, met vlagen, flitsende spel ook nadrukkelijk de aandacht van het publiek trekt. Opvallend sterk vond ik ook de meerstemmige zang, waarin vooral drummer Ola Strandberg een belangrijke rol speelde. Dat Hasse voor Nederland een extra plekje in zijn hart heeft gereserveerd, werd duidelijk toen we nog een toegift opgediend kregen in de vorm van Life Will Kill You van het “Paradox Hotel” album van The Flower Kings. De Boerderij was de enige concertlocatie tijdens deze tour die dit voorrecht ten deel viel.
Als Hasse en zijn Musical Companion op deze wijze muziek blijven maken en optreden, zullen wij ook een apart plekje voor hen in onze Nederlandse progharten blijven bewaren.

HFMC

Na een niet al te lange pauze betrad Enchant het podium. Deze Amerikaanse progband maakte vorig jaar een comeback, na een afwezigheid van tien jaar, bij het InsideOut-label van Thomas Waber, die ook in de zaal aanwezig was. Ted Leonard deed quasi voorkomen alsof hun eventuele nieuwe platencontract mede af zou hangen van dit optreden.
Er waren in het begin wat probleempjes met de basgitaar van Ed Platt, maar toen die waren opgelost, bestonden er geen beletsels meer om De Boerderij inclusief Waber plat te spelen. Ik kreeg al snel het gevoel dat hiervoor te veel de spierballen tactiek werd gehanteerd. De ruimte in de muziek die je op het cd-werk van Enchant hoort, was veelal afwezig tijdens dit concert. De gitaar en drums domineerden het klankbeeld, waardoor ook de zang van de overigens uitstekende zanger Ted Leonard niet zelden tot pijnlijke volumes moest worden opgeschroefd. Basgitaar en toetsen waren in dit geweld vaak het kind van de rekening. Vooral de drie nummers van het laatste album “The Great Divide” hadden zwaar te lijden onder dit geforceerde geluid. Verder werden er nog vier tracks van het eerste album “A Blueprint Of The World” gespeeld. De overige albums kwamen met één nummer aan bod of werden volledig genegeerd.

DouglasOtt(Enchant)

Zoals al eerder gememoreerd is Ted Leonard een uitstekende zanger die enerzijds op weergaloze wijze werd geflankeerd door Douglas Ott op gitaar en anderzijds door een zeer energieke Mike Platt op basgitaar die voortdurend de grenzen van zijn beperkte podiumruimte opzocht. Hij zat klem tussen de uitstekend drummende Sean Flanegan en de zeer bescheiden ogende, maar goed spelende Bill Jenkins op toetsen. Kortom, er stond een uitstekende band op het podium wiens uitgebalanceerde muziek helaas onvoldoende tot zijn recht kwam.

TedLeonard(Enchant)

In navolging van The Flower Kings en The Neal Morse Band werd de avond gezamenlijk afgesloten met een uitvoering van Fat Bottom Girls van Queen, al is het woord ‘uitvoering’ hier enigszins misplaatst. De heren hadden dit ’s middags in de tourbus ingestudeerd en dat was te horen en te zien, maar wel tekenend voor de goede sfeer tussen beide bands.

HFMC&Enchant(gezamenlijjke toegift)

Verslag: Math Lemmen
Fotografie: Ron Kraaijkamp

Send this to a friend