Ensemble Nimbus

Scapegoat

Info
Uitgekomen in: 1998
Land van herkomst: Zweden
Label: TAP
Website: http://www.tap-records.com/
Tracklist
Burning Arrows (8:48)
Three Figures (5:30)
Empty Chairs (2:39)
Algebra Of Needs (3:43)
Useless Passion (3:43)
Offering (7:22)
The Cross Of Infamy (1:55)
Trial By Error (4:42)
Middle Of The Moment (1:59)
Wooden Tuxedo (5:17)
Epigram (3:26)
Hakan Almkvist: gitaar, basgitaar, toetsen, zang
Lars Bjork: clarinet
Hasse Bruniusson: drums, percussie
Kirk Chilton: viola, viool, zang

Met medewerking van:
Tomas Bodin: toetsen
Stefan Carlsson: toetsen, accordion
Stomu Imazawa: basgitaar
Garmonbozia (2000)
Scapegoat (1998)
Live (1998)
Key Figures (1994)

Ensemble Nimbus is een Zweeds RIO-kwartet dat in 1992 is opgericht. Kernlid is Hasse Bruniosson die in de jaren zeventig deel uitmaakte van Samla Mammas Manna (zie elders in deze RIO-special). Bruniosson heeft daarnaast als percussionist meegespeeld op diverse albums van The Flower Kings. De man valt zelfs te bewonderen op de dvd “Meet The Flower Kings”. “Scapegoat” is het tweede van totaal drie cd’s die de Zweden hebben gemaakt.

Voor de liefhebber van ‘gangbare’ progressieve rock is “Scapegoat” net als de andere albums van dit ensemble uitstekend te verteren. Je moet wel houden van volledig instrumentale muziek met authentieke toetsen, veel percussie en de klassieke instrumenten viool en klarinet. De stemmen die je soms hoort, worden ingezet als instrument. Een nummer als Empty Chairs, met Tomas Bodin op toetsen, is daar een goed voorbeeld van, waarbij de muziek overigens doet denken aan Samla Mammas Manna.

In Algebra Of Needs is een muzikale lijn ver te zoeken. Dit nummer is niets meer (of minder) dan een verzameling van percussie-instrumenten en spookachtige toetsengeluiden die eigenlijk nergens heengaan. Op zulke momenten ben je geneigd de skip-vooruit toets aan te tikken. Tegelijkertijd ben je nieuwsgierig hoe het nummer verder gaat met als gevolg dat je het nummer helemaal beluistert. Persoonlijk vind ik dat een van de interessante dingen aan deze muziek. Muziek als kunst in de letterlijke betekenis. Met meer dan zeven minuten is Offering het langste nummer van de cd die bijna 50 minuten duurt. We horen pastoraal klinkende orgelklanken die langzaam overgaan in gitaarspel en na een kort ritmisch stuk met viool overgaan in een monotoon vocaal stuk wat lijkt op een biddende monnik. Het vioolspel geeft het nummer een volksmuziekachtig karakter, waarna vreemde drumpatronen en spannend tromgeroffel weer overgaan in de declamerende monnik en vreemde wegstervende stemmen. Voordat je het weet zit je in het twee minuten durende bizarre The Cross Of Infamy. Met Trial By Error en Wooden Tuxedo keert de volksachtige muziek met viool en klarinet weer terug.

“Scapegoat” is een uitdagende luisterervaring. Ondanks wat buitenissige momenten is de muziek van Esemble Numbus beter toegankelijk en serieuzer dan de muziek van Samla Mammas Manna. Mocht deze schijf je smaken probeer dan ook “Key Figures” uit 1994 en “Garmonbozia” uit 2000.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend