Entropy

Echoes From The Past

Info
Uitgekomen in: 2001
Label: Xymphonia
Website: http://www.surrealm.net/entropy/
Tracklist
Phases Of Being (5:04)
The Shapes That Won't Fit (1:59)
Withheld (6:04)
Crossroads [Deathbed Regrets] (6:46)
Mouths In War (6:56)
Luna (1:50)
Masquerade (7:00)
After This (5:23)
Theatre Of Repression (5:41)
For He Who Walks Among Us (2:44)
An Eye For An Eye (6:59)
Maaike Breijman: zang, piano
Daniel Crom: drums
Erik van Duin: gitaar
Tom Kuilboer: gitaar
Esther Ladiges: zang
Martin Stoop: bas
Stephan Stoop: synthesizer
Echoes From The Past (2001)

 

Wij van Progwereld hebben het Nederlandse product hoog in het vaandel staan. Dit betekent uiteraard niet dat iedere recensie vanzelfsprekend positief uit zal vallen. Ook Nederlandse bands worden zo objectief mogelijk beoordeeld. Helaas slaat de weegschaal in het geval van het Noord-Hollandse Entropy naar de negatieve kant uit.

Op haar CD “Echoes From The Past” komt de groep niet bijster sterk voor de dag. Qua stijl gaat de muziek het meest in de richting van landgenoten The Gathering, maar dan kwalitatief en ook productioneel van een beduidend minder niveau. Er wordt een goedbedoelde poging gedaan om een spannende, mystieke sfeer te creëren. Wat mist is de zeggingskracht. Je wordt niet gepakt door de songs, het is te steriel en afstandelijk. Debet hieraan is de vocale inbreng van zangeres Maaike. Haar stem is zeker niet slecht maar mist de overtuiging en vormt geen geheel met de muzikale begeleiding. Dit gevoegd bij het feit dat de meeste nummers in hetzelfde, vrij trage, tempo voortkabbelen, maakt dat je constant het idee hebt dat er wat ontbreekt.

Ondanks deze weinig lovende woorden blijkt toch in een paar liedjes dat er meer in zit dan er nu uitkomt. In After This, komt de zang wel over en is het ook compositorisch goed te genieten. Ook epiloog An Eye For An Eye brengt de goede dingen in Entropy boven.

Mij bekruipt het gevoel dat dit 7-koppige gezelschap met deze plaat te hoog heeft ingezet. De ideeën zijn zondermeer aanwezig. Qua groepsgevoel cq. eenheid scoort Entropy jammer genoeg te laag. Toch bieden misschien de genoemde lichtpuntjes genoeg aanknopingspunten om met een beter vervolg te komen.

Joost Boleij

Send this to a friend