Epica

23 maart 2013, Retrospect Eindhoven

Locatie
Klokgebouw, Eindhoven
Isaac DeLaHaye: gitaar
Coen Janssen: toetsen
Mark Jansen: gitaar, zang (grunts, screams)
Rob van der Loo: basgitaar, zang
Simone Simons: zang (mezzo-sopraan)
Ariën van Weesenbeek: drums

Featuring Symfonisch orkest en koor (70 personen):
Extended Reményi Ede Chamber Orchestra, onderleiding van Zsolt Regos
Miskolc National Theatre Choir

Met Medewerking van:
Floor Jansen: zang op Stabat Mater Dolorosa en Sancta Terra
Yves Huts: basgitaar op Quietus
Jeroen Simons: drums op Quietus
Ad Sluijter: gitaar op Quietus
Basic Instinct (Intro)
Monopoly on Truth
Sensorium
Unleashed (Orchestral Intro from "This ... more)
Martyr of the Free Word
Chasing the Dragon
Presto (Antonio Vivaldi cover)
Never Enough
Stabat Mater Dolorosa (Giovanni Battista Pergolesi cover) (with Floor Jansen)
Twin Flames (Live Premiere)
Serenade of Self-Destruction
Feint / Fools of Damnation / Mother of Light / Kingdom of Heaven / Run for a Fall / Deep Water Horizon (Orchestral Medley)
The Divine Conspiracy
Delirium
Blank Infinity
The Obsessive Devotion
Retrospect (Unreleased Song, Live Premiere)
Battle of the Heroes / The Imperial March (John Williams cover) (Star Wars Medley)
Quietus (With Yves Huts, Jeroen Simons and Ad Sluijter)
The Phantom Agony
-------
Cry for the Moon (Extended Drum Outro)
Sancta Terra (with Floor Jansen)
Design Your Universe
-------
Storm the Sorrow
Consign to Oblivion

Verslag: Mario van Os
Foto’s: Ard van den Heuvel
Datum: 23 maart 2013

Epica bestaat 10 jaar en pakt groots uit in het Klokgebouw te Eindhoven met een zeer speciale show getiteld Retrospect. In deze show wordt deze symfonische metalband begeleid door het Hongaarse Extended Reményi Ede Chamber Orchestra, onderleiding van Zsolt Regos, en het Miskolc National Theater koor. In totaal ruim 70 man extra op het podium met hetzelfde orkest en koor waarmee het live-album “The Classical Conspiracy” is opgenomen. Daarnaast zijn speciale gasten aangekondigd, speciale effecten en vooral veel vuurwerk – letterlijk en figuurlijk. Maar dat is nog niet alles; tijdens Chasing The Dragon komen twee danseressen/acrobaten op, of eigenlijk boven, het podium een extra show geven in de opgehangen doeken.

Het optreden is volkomen uitverkocht, 4500 toeschouwers vanuit 45 landen zijn aanwezig in Eindhoven om dit speciale jubileumoptreden mee te maken. Via Twitter meldt de wijkagent van Strijp dat ’s ochtends vroeg de eerste bezoekers al koukleumend in de rij staan. Een Italiaans stelletje schijnt de avond er voor al vanaf 11 uur te staan wachten. De fans van Epica zijn dus ook echte fans, iets waarvoor de band dan ook zeer dankbaar is. De zaal is dus al helemaal gevuld, ruim voordat Epica zal aanvangen. Een groot gordijn hangt voor het podium, zodat het orkest en koor rustig het podium kan opkomen. Maar dit gordijn wordt ook gebruik voor het projecteren van diverse felicitatievideo’s van de vrienden van Epica. Bands waarmee Epica ooit heeft getoerd, producers, managers, familie en andere vrienden. Bassist van het eerste uur – Yves Huts – komt onder andere uitleggen dat het wel degelijk hun elfde verjaardag is en Arjen Lucassen komt enigszins jaloers de band feliciteren met het feit dat ze grootser (niet groter) zijn geworden dan hijzelf. In zijn carrière heeft hij nog nooit voor 4500 toeschouwers mogen optreden.

20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0086 20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0254

Om klokslag half negen doven de zaallichten en wordt de intro (Basic Instinct) ingezet door het symfonische orkest. Als het doek daarna valt staat ook de band op het podium en galmt Monopoly On Truth door de zaal. Een magnifieke opening voor een schitterende avond.
Epica is een symfonische gothic metalband, met duidelijk klassieke invloeden. De mezzo-sopraan stem van Simone Simons afgewisseld door de stevige grunts en screams van Mark Jansen vormen een perfecte basis voor de snoeiharde, maar gevoelige metal die Epica maakt. Het 70-koppige symfonische orkest en klassiek geschoold koor vormen samen de perfecte balans voor deze muziek.
Maar ook de rest van de band is duidelijk in topvorm. Mark Jansen en Isaac DeLaHaye vullen elkaar perfect aan met prachtige gitaarsolo’s, Rob van der Loo voegt hier stevige baspartijen aan toe en Ariën van Weesenbeek hakt er stevig op los achter zijn drumkit. Opvallend is ook Coen Janssen, die zeker geen statische plek achter een reeks toetseninstrumenten heeft opgezocht. Zijn ‘vaste’ toetsenbord is volledig draaibaar en regelmatig komt Janssen met zijn Numotion Curved toetsenbord vooraan op het podium staan, daarmee zeker de show stelend.
De muziek staat als een huis en alhoewel we keiharde metal horen, zijn oordopjes niet direct nodig, het geluid is goed in het Klokgebouw.

20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0464 20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0510

Het orkest heeft vanavond een prominente rol. Alles is dan ook exact ingesteld, het gehele plaatje klopt gewoon. De strijkers, van klassieke viool tot contrabas, de blazers, percussie met bekken en grote trom en natuurlijk het koor dat een duidelijke aanvulling is. Regelmatig mag het orkest ook de hoofdrol pakken. Halverwege de set wordt een orkestrale medley gespeeld met Feint, Fools Of Damnation, Mother Of Light, Kingdom Of Heaven, Run For A Fall en Deep Water Horizon. Een band die drie uur op podium staat, pakt vaak even een pauze, dat wordt hier dus goed opgevuld door deze medley. En het publiek smult er van. Ook de filmmuziek, waardoor Mark Jansen zich vaak laat beïnvloeden bij het schrijven van nummers, komt goed aan bod. Zo krijgen we onder andere een orkestrale versie van Unleashed en een stevige versie van The Imperial March.

20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0586 20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0599

Bij de aankondiging van de show heeft Epica een aantal speciale gasten aangekondigd en al redelijk vroeg in de set komt Floor Jansen onder luid gejuich het podium op om Stabat Mater Dolorosa samen met Simone Simons ten gehore te brengen. Later in de eerste toegift zal Floor Jansen nogmaals terugkomen voor Sancta Terra. Verder zijn ook de oud-leden Yves Huts, Jeroen Simons en Ad Sluijter aanwezig om Quietus te spelen. De instrumenten worden overgedragen en de eerste line-up staat op het podium. Dit is toch even een speciaal moment!

Alle overige aankondigingen voor deze show werden meer dan waar gemaakt, diverse speciale effecten met vuurwerk, vlammenwerpers en sterretjes, een lasershow, acrobatiek en een overweldigende lichtshow. Het gehele oeuvre van Epica passeerde de revue met oude en nieuwe nummers en speciaal voor de gelegenheid is het nummer Retrospect geschreven. Dit nummer werd opgedragen aan alle trouwe fans overal op de wereld.

20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0328 20130323_Epica_Retrospect_Eindhoven_0681

Het 10-jarige feest van de Limburgse band Epica is meer dan geslaagd. Niet alleen 4500 bezoekers uit 45 landen in Eindhoven, maar ook een goed uitgevoerde livestream – de “Epica Retrostream” – zodat iedereen ter wereld toegang kreeg tot dit optreden. Ruim drie uur knallen op het podium, diverse hoogtepunten, goede showelementen, een perfecte geluidskwaliteit en een goed op de muziek ingespeeld klassiek orkest en koor. Het geheel werd waardig afgesloten met Consign To Oblivion. De gehele show zal binnenkort uitkomen op dvd, een must voor iedere symfonische-, gotische- en metalfan.

Send this to a friend