Epica

The Score 2.0 [An Epic Journey]

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: Transmission
Website: www.epica.nl
MySpace: www.myspace.com/epica
Tracklist
Vengeance Is Mine (1:53)
Unholy Trinity (3:09)
The Valley (2:09)
Caught In A Web (4:25)
Insomnia (2:07)
Under The Aegis (2:49)
Trois Vierges [solo versie] (4:41)
Mystica (2:45)
Valley Of Sins (5:39)
Empty Gaze (2:09)
The Alleged Paradigm (2:23)
Supremacy (3:19)
Beyond The Depth (1:55)
Epitome (1:17)
Inevitable Embrace (3:50)
Angel Of Death (3:28)
The Ultimate Return (4:46)
Trois Vierges [reprise] (2:04)
Solitary Ground [single versie] (4:05)
Quietus [score versie] (3:55)
Yves Huts: bas
Mark Jansen: gitaar
Coen Janssen: toetsen
Jeroen Simons: drums, percussie
Simone Simons: mezzo-sopraan
Ad Sluijter: gitaar
Met medewerking van:
The Score orkest en Epica orkest
The Divine Conspiracy (2007)
The Road To Paradiso [Photo Sound Book] (2006)
The Score [An Epic Journey] (2005)
Consign To Oblivion (2005)
The Phantom Agony (2003)
EPICA - The Score 2.0

“Een jongensdroom die uitkomt!”

Die woorden laten zich optekenen uit de mond van Epica-gitarist Mark Jansen. Het is genoegzaam bekend dat deze Limburger zich in zijn composities altijd al heeft laten inspireren door filmmuziek. Die invloeden klinken dan ook onmiskenbaar door in de ‘reguliere’ gothic metal van Epica. Met “The Score” heeft Mark, samen met bassist Yves Huts en toetsenist Coen Janssen, de metal tijdelijk op een zijspoor gerangeerd en een ambitieus album vol filmmuziek in de beste Hollywood-traditie verwezenlijkt. Sommige dromen zijn dus geen bedrog!

De plannen voor dit project dateren uit de tijd dat Mark nog onderdeel uitmaakte van After Forever. Hij werd destijds al gevraagd om een soundtrack te componeren bij een op stapel staande Nederlandse film. Pas in de zomer van 2004 hebben daarvoor echter daadwerkelijk de opnames plaatsgevonden. De film beleefde begin september 2005, ongeveer gelijktijdig met de release van “The Score”, zijn première. Het gaat hier om de rolprent “Joyride”, een kruising tussen een ‘wegfilm’ (roadmovie) en een psychologische thriller. Voor de fijnproevers op acteergebied is het misschien het vermelden waard dat Georgina Verbaan een van de hoofdrollen vertolkt.

Overigens moet je “The Score” niet puur zien als de soundtrack bij “Joyride”. Een groot gedeelte van de twintig tracks is weliswaar bedoeld voor de film, maar een aantal nummers staat er helemaal los van. Het trio Mark, Yves en Coen was zo geïnspireerd tijdens het hele ontstaansproces, dat er uiteindelijk veel meer materiaal voorradig was dan waar de film om vroeg. Vanuit die overdaad aan kwalitatieve composities is eigenlijk het idee voor “The Score” geboren.

Er staan overigens ook enkele vertrouwde Epica-nummers op dit album. Het gaat hier om drie songs die we – weliswaar in een andere versie – kennen van “Consign To Oblivion”. Dat zijn ook meteen de enige momenten dat we zangeres Simone Simons te horen krijgen. Ze excelleert als soliste in de fraaie ballade Trois Vierges, die op “Consign To Oblivion” nog als duet met Roy Kahn (Kamelot) voorbij kwam. Tevens maakt ze haar opwachting in de singleversie van het kleine hitje Solitary Ground. Bovendien is Simone van de partij in het van de nodige hardheid ontdane Quietus.

De resterende zeventien tracks zijn dus puur instrumentaal. Verwacht echter geen gitaren, bas of drums want daar zal je vergeefs naar zoeken. Het is georkestreerde, epische filmmuziek met gedetailleerd uitgewerkte arrangementen. Bij vlagen zwaar symfonisch en niet gespeend van de nodige bombast, maar ook soms subtiel en ontroerend. De heren van Epica steken niet onder stoelen of banken waar ze de mosterd vandaan hebben gehaald. Je hoort invloeden van grote filmmuziekcomponisten als Hans Zimmer (o.a. “Gladiator” en “The Last Samurai”), Danny Elfman (o.a. “Mission: Impossible” en “Men In Black”), Howard Shore (“Lord Of The Rings”) en ook wel John Williams (o.a. “Star Wars”). Althans, zo klinkt het voor een relatieve leek op het gebied van filmmuziek. Misschien hebben de echte kenners een heel ander oordeel. Dat zou zomaar kunnen. In elk geval geven de bovenstaande namen wel genoeg indicatie om te weten in welke hoek je de muziek op “The Score” moet zoeken.

“The Score” is bovenal een hele moedige en gedurfde plaat. Het pleit voor Epica dat ze proberen om hun muzikale horizon te verbreden. We mogen hier wel spreken van een geslaagd experiment. Vooral zo doorgaan!

Joost Boley

Aanvulling The Score 2.0

Als ik hier vraag wie de Nederlandse film “Joyride” uit 2005 – met onder andere Georgina Verbaan, Peggy Vrijens en Dorien Haan – nog kent, dan denk ik dat er weinig reactie komt. Als ik echter vraag wie het album “The Score” van Epica uit datzelfde jaar nog kent, zullen de reacties uitbundiger zijn. “The Score” was de soundtrack muziek bij “Joyride” maar heeft overduidelijk de film overtroffen. De muziek is dan ook de epische reis gebleken waarmee Epica heeft aangetoond dat hun muziek tijdloos is en ook zonder woorden boekdelen spreekt. Volgens Mark Jansen is de muziek “Typisch Epica, maar dan zonder zang, zonder gitaren, zonder bas en zonder drums.”

Zoals Joost hierboven al schreef is het de droom van Mark Jansen geweest om eindelijk een soundtrack te mogen schrijven. Dat Epica georkestreerde, epische filmmuziek niet schuwt is overigens algemeen bekend en ook in hun latere albums treffen we vaker deze filmische muziek aan. Denk maar eens aan Star Wars The Imperial March, de uit Spiderman en Pirates Of The Caribbean Medleys op het album “The Classical Conspiracy”. Ook tijdens hun 10-jarige jubileum optreden “Retrospect” in Eindhoven horen we onder andere Battle Of The Heroes & The Imperial March uit de Star Wars films voorbij komen.

Producer Miro Rodenberg heeft zich ontfermt over de originele opnamen en additionele arrangementen geschreven, keyboardpartijen toegevoegd en een nieuwe mix gemaakt. Het geheel is in 24 bit geremastered en het resultaat is vastgelegd in “The Score 2.0”. Daarnaast bevat de Deluxe versie een prachtige uitklapbare hoes met een 20 pagina tellend boekje met schitterende foto’s en een toelichting op het gehele project met tekst van Esther Schulting en Edgar Kruize. Naast de 2.0 versie is ook het originele album – dat al enige tijd uitverkocht is – toegevoegd.

Net zoals het origineel neemt “The Score 2.0” de luisteraar mee op een reis langs denkbeeldige plaatsen en oorden. Sluit je ogen en verbeeld je in een eigen gecreëerde droomwereld en beleef je eigen film. De muziek is de film ontgroeid en staat op zichzelf als een monument voor de symfonische en bombastische filmmuziek. Wellicht tijd voor een volgende film?

Mario van Os
Koop bij bol.com

Send this to a friend