Epinikion

Inquisition

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: België
Label: Eigen beheer
Website: https://www.epinikion.org/
Tracklist
The Council Of Troubles (1:36)
Inquisition (7:21)
Love So Sublime (6:09)
Welcome To The Wonderful World Of Jealousy (4:34)
Stand Up And Fight (5:07)
On The Brink Of Despair (5:13)
In The Middle Of The Night (5:47)
Sail Away (8:26)
False Faced Demon (6:20)
If I Could Turn Back Time (3:22)
Strangers In The Dark (5:35)
The Courage To Change (4:24)
Renate de Boer: toetsen
Eleonora Damiano: zang
Emre Demir: basgitaar
Robert Tangerman: gitaar

Met medewerking van:
Tamara Bouwhuis: zang
Monique de Bruin: zang op If I Could Turn Back Time
Levent Gaşgil: gitaar
Laura Guldemond: zang op False Faced Demon
Loek Verlaan: zang
Debby Zimmermann: zang op If I Could Turn Back Time
Inquisition (2022)

Epinikion is een symfonische metalband gevestigd in Essen, België, net over de grens bij Zeeland. De band is in 2020 opgericht door twee Nederlanders, Renate de Boer op toetsen en Robert Tangerman op gitaar. Beiden hebben eerst een topsportcarrière opgebouwd en besloten daarna de muziekwereld binnen te stappen. In die eerste carrière was Tangerman actief als atleet en De Boer als psycholoog en coach van sporters, hoewel zij daarvoor ook topsport heeft bedreven als hardloper. Als ex-topsporters kregen de twee een relatie die inmiddels vijftien jaar duurt.

Nadat ze met hun sportloopbaan waren gestopt, speelde Robert met het idee iets in de muziek te gaan doen, een hobby die beiden al beoefenden voordat topsport überhaupt in beeld kwam. De combinatie van zijn elektrische gitaar en Renate’s klassieke piano leidde tot de keuze voor symfonische metal. Als bandnaam kozen ze voor Epinikion, wat ‘hymne voor de winnaar’ betekent. In het oude Griekenland werden de heroïsche verhalen van atleten in een epinikion gezongen na overwinningen op grote evenementen. Een feniks werd toegevoegd aan het bandlogo, als teken van atleten die als muzikanten uit hun as zijn herrezen. Mede door de passie en sportmentaliteit van Robert en Renate evolueerde de band snel. Dit album “Inquisition” is voltooid met sessiemuzikanten Eleonora Damiano als zangeres, Levent Gasgil op leadgitaar en Emre Demir op basgitaar. Vanaf het begin combineerde Epinikion zware gitaarriffs met subtiele progressieve en metalinvloeden, aangevuld met harmonische, bombastische en orkestrale lijnen.

De band is als project met veel gastmuzikanten opgestart, maar al snel veranderde dat in een vaste band met als boegbeeld zangeres Eleonora Damiano. De Boer en Tangerman bedachten een rockopera met als concept de Tachtigjarige Oorlog. Naast Damiano is er nog een aantal gastvocalisten actief, waaronder de Nederlandse Laura Guldemond, bekend van Shadowrise, Burning Witches, Ayreon en The Gentle Storm. Het artwork van de cd is in handen van de Italiaanse Beatrice Demori.

Bijna vanzelfsprekend zijn er overeenkomsten met bands als Nightwish, Epica en Within Temptation wanneer een nieuwe symfonische metalband zich met een frontvrouw presenteert. Dat is natuurlijk wat gechargeerd, maar ook in dit geval gaat die toetsing parallel. Opvallend zijn de volle songs, elk detail is goed doordacht en ingekleurd. De orkestraties en toetsen staan wat klinisch in de productie en ik had graag naar  natuurlijke of akoestische pianoklanken van De Boer geluisterd. Door die statische toetsen ontbreekt het wat aan meeslepend karakter binnen de tracks. De gitaren zijn prima gedoseerd, je vindt niet overdreven veel gitaarsolo’s op het album. Zijn ze er wel, bijvoorbeeld in If I Could Turn Back Time, daar is deze van prima kwaliteit. Ook het gitaarintro, de solo en de riffs in Welcome To The Wonderful World Of Jealousy zijn een genot voor het oor.
De Italiaanse Damiano zingt netjes maar het ontbreekt aan absolute power bij deze dame. Ze heeft een ietwat geknepen manier van zingen maar vliegt anderzijds nergens uit de bocht. De productie van haar zang had wat mij betreft ook wat dynamischer gekund. De gastzangeressen vervullen daardoor een opvallende rol, bijvoorbeeld Laura Guldemond in False Faced Demon. Zij klinkt in deze song theatraal, gepassioneerd en in vergelijking met Damiano vooral ook accentloos. De combinatie van zangeressen Monique de Bruin en Debby Zimmermann in If I Could Turn Back Time is een regelrecht schot in de roos; wat maken zij er een geweldige song van!

Kwalitatief is de muziek van Epinikion van prima niveau maar na een complete luisterbeurt kun je constateren dat de productie vol en verzadigend is. Elk detail, elk vlak is ingekleurd, de bombastische elementen zijn na een goed uur iets teveel van het goede en het geheel is té intensief. Maar eerlijk is eerlijk, dat is smaakgevoelig en gebruikelijk binnen het genre. Hoe dan ook is dit een prima debuut om mee voor de dag te komen. Spreekwoordelijk nog de puntjes op de i zetten en als het aan de wilskracht van deze voormalige atleten ligt, verwacht ik voor de toekomst mooie prestaties.

Send this to a friend