Ereb Altor

Vargtimman

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Zweden
Label: Hammerheart
Website: https://www.erebaltor.com/
Tracklist
I Have the Sky (5:25)
Vargtimman (5:07)
Fenris (5:47)
Rise of the Destroyer (3:58)
Alvablot (6:23)
Den Dighra Döden (5:38)
Ner I Mörkret (6:06)
Heimdals Horn (4:02)
Mats: zang, gitaar, toetsen
Mikael: basgitaar
Ragnar: zang, toetsen, gitaar
Tord: drums
Vargtimman (2021)
Järtecken (2019)
Ulfven (2017)
Blot - Ilt – Taut (2016)
Nattramn (2015)
Fire Meets Ice (2013)
Gastrike (2012)
The End (2010)
By Honour (2008)

Het Nederlandse Hammerheart is een label gehuisvest in het Limburgse Valkenburg. Het label wordt geleid door Guido Heijnens en het richt zich voornamelijk op verschillende vormen van (extreme) metal.

Binnen die gevarieerde wereld heeft het label een paar klinkende namen weten te strikken. Ereb Altor is een band die voor de doelgroep van Progwereld een interessante naam kan zijn, zeker met de nieuwe release “Vargtimman”.

Petje af: Ereb Altor is een Zweedse band die al negen studio-albums binnen veertien jaar heeft geproduceerd. De band kent zijn ontstaan vanuit het black metal genre, maar de muziek is in de loop der jaren flink geëvolueerd. Om een precieze omschrijving ge geven : de band is ontstaan uit andere bands die op hun beurt de inspiratie halen uit het zogenaamde ‘Viking” of “Pegan’ metal. Die stijl is hoofdzakelijk geleest op folkloristische rock en episch bombast. Concreet is Ereb Altor een eerbetoon aan de legendarische band Bathory en diens leider Quorthon. Die band is met zijn zanger de grondlegger van de Zweedse blackmetal scene uit de jaren tachtig. De verschillende zangers binnen Ereb Altor zingen in zowel het Engels als in hun eigen Zweedse taal. Zo betekent de titel van deze cd “Vargtimman” in het origineel Zweeds “het uur voor de dood”. Vikingmetal gaat vaak gepaard met veel uitingen op het gebied van mythologie, heidendom en het verheerlijken van de Vikingen die Europa hebben veroverd. Datzelfde geldt dan ook voor deze band.

In de muziek van Ereb Altor zijn er absoluut overeenkomsten met black metal te vinden, maar onderschat vooral het melodische aspect niet. Wat opvalt is dat de muziek meeslepend en sferisch is en duidelijke overeenkomsten kent met het Noorse Borknagar. Op vocaal gebied heeft zanger Mats overeenkomsten met zowel Vortex en Lars Nedland, de zanger van Borknagar. Laten we het houden dat Mats een mooie mix van beide stemmen heeft. De zang wordt regelmatig ondersteund door de drie zangers binnen de band en is een mix van grunts en cleane zang. Die laatste is wat mij betreft leidend op dit album. Laten we de achtergrond, samenzang en meerdere zanglijnen niet vergeten, want vooral daarmee worden de raakvlakken met Borknagar versterkt.

De progressieve invloeden komen op dit album meer dan voorheen bovendrijven, Ner I Mörkret is daar een goed voorbeeld van. Het bestaat uit heerlijke epische bombast. Ook albumafsluiter Heimdals Horn heeft die kenmerken. Het gebruik van een Hammondorgel is niet altijd prominent aanwezig maar verrijkt het geluid substantieel. Een geslaagde combinatie van Viking metal en het traditionele Zweeds is Fenris. Het is enorm aanstekelijk, catchy en verslavend lekker.

De originele black metal achtergrond is te vinden in Rise Of The Destroyer. Dat geldt ook voor het donkere Den Dighra Döden. Smerige zang versterkt het black metal etiket, hoewel de muziek ook tegen doom metal aanschurkt.

Van het label kreeg Progwereld een speciale boxset, waar ook de in 2021 verschenen ep “Eldens Boning” als extra bonus zit. Deze ep is fysiek alleen op vinyl uitgekomen, maar samen met “Vargtimman” verpakt in een mooie en unieke deluxe boxset. Op deze ep vind je bijvoorbeeld een prachtig akoestisch nummer, Fenrisulven, wat kennelijk de voorloper is van het elektronische Fenris, te vinden op ”Vargtimman”. Wil je deze boxset hebben, raadpleeg dan de website, vermeld aan de rechterkant van deze pagina.

Ereb Altor heeft met deze cd geen knetterharde metal afgeleverd waardoor het interessant kan worden voor de liefhebbers van symfonische rock en metal. De band schurkt met deze plaat meer richting Borknagar en daarmee krijgt de formatie meer voet aan de grond bij liefhebbers van stevige progressieve rock en metal. Het is geen topalbum waar je nog weken van overdonderd bent, maar als de aanwijzingen je liggen, zeker de moeite waard te checken.

Send this to a friend