Eureka

The Best Of Eureka 1997 - 2010

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Duitsland
Label: Tempus Fugit
Website: http://www.eureka-music.de/
MySpace: www.myspace.com/frankbossert
Tracklist
Solid Ground (4:42)
The Challenge (3:36)
Departure (3:13)
Going Home (5:15)
Will You Ever Return? (3:33)
The Calling (5:52)
Sol Y Sombra (4:15)
The Village (6:50)
Hunting The Frog (2:58)
Highland Sun (3:42)
Arabesque (3:44)
Tempus Novum (3:40)
The Full Circle (9:07)
Into The Blue (3:24)
Frank Bossert: zang, gitaar, basgitaar, Moog, baspedalen, toetsen, percussie, drums, piano

Met medewerking van:
Stephan Bork: achtergrond zang
Björn Both: digeridoo
Troy Donockley: Uilleann Pipes, fluit
Nico Fintzen: toetsen
Steve Hanson: drums
Martje Johannsen: achtergrond zang
Manuel Knortz: doedelzak
Yogi Lang: toetsen
Esther Marake: zang
Stephan Markus: Uilleann Pipes
Katharina Rasschke: achtergrond zang
Ralph Schmedeke: percussie, drums
Billy Sherwood: zang
Claudia Sokollek: fluit
Lena Wulff: achtergrond zang
Silverware – The Best Of Eureka 1997-2010 (2011)
Shackleton's Voyage (2009)
The Compass Rose (2005)
The Full Circle (2002)
Eureka (1997)

Eureka is het geesteskind van multi-instrumentalist Frank Bossert. Deze muzikale Duitser beheerst een flink aantal instrumenten en heeft het talent om uitstekende nummers te schrijven. Zijn eerste album “Eureka” kwam in 1997 uit. Daarna volgden er nog drie. Het historische conceptalbum “Shackleton’s Voyage” is het meest recente album tot nu toe. Het hier besproken verzamelalbum is een uitgelezen kans om de muziek van Eureka te (her)ontdekken.

Ik ben zelf alleen bekend met zijn laatste album, maar dat vind ik bijzonder sterk. Met name het toetsenspel vind ik op dat album erg gaaf en deed me terugdenken aan de in de jaren ’80 bekende synthesizer greatest albums. Na het beluisteren van dit ‘best of’ album ben ik nog meer gecharmeerd geraakt van de muziek van deze man en vastbesloten ook het oudere werk te gaan ontdekken.

Zijn muziek is prettige en toegankelijke progressieve rock met uitstekende instrumentale stukken en ruimte voor folkinvloeden. Neem bijvoorbeeld het mooie Tempus Novum. Het is als hymn geschreven en dat klinkt verrassend goed. Een prachtige combinatie van Oosterse mystiek met percussie en een ingetogen gitaarsolo. Het vele gebruik van niet alledaagse percussie-instrumenten geeft de muziek sowieso iets extra’s. Daarbij komen zowel liefhebbers van toetsen- als gitaarsolo’s ruimschoots aan hun trekken bij de muziek van Eureka.

Een andere sterke troef zijn de vele gastmuzikanten die aan de albums hebben meegewerkt. De bekende namen zijn altijd goed voor extra publiciteit maar uiteraard ook een garantie voor uitstekende bijdragen. Naast een scala aan lokale muzikanten hebben bijvoorbeeld ook Yogi Lang (RPWL.), Billy Sherwood (Yes) en Troy Donockley (ex-Iona) ooit hun muzikale steen bijgedragen. Ze zijn ook op dit verzamelalbum te horen.

Om het album voor de fans die alle cd’s al in de kast hebben staan ook interessant te maken heeft hij de nummers The Calling, The Village en Into The Blue opnieuw opgenomen en hier en daar aangepast. Daarnaast heeft hij een nieuw nummer voor dit album gemaakt, het openingsnummer Solid Ground. Hierin neemt hij zelf de (prima) zang voor zijn rekening. Het is een mid-tempo nummer met een lekkere gitaarsolo op het eind.

Mocht je nog niet bekend zijn met de muziek van Eureka, dan is dit hét album om mee te beginnen. Ik kijk uit naar wat deze talentvolle muzikant ons nog meer zal gaan voorschotelen.

Maarten Goossensen

Send this to a friend