Event

Scratching At The Surface

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Inside Out
Tracklist
Make Your Way (3:08)
Under My Skin (3:22)
Someone (3:37)
One Simple Fall (3:34)
Live Life Love Breed (3:40)
Scratching At The Surface (3:40)
Won't Come Loose (4:15)
Siren (3.34)
Into The Fray (3:49)
All Too Real (3:10)
It Makes Me... Me (3:36)
Pleasure In The Pain (4:47)
Too Much (3:44)
Dave Deluco: zang
Shaun Michaud: gitaar
Jay Rigney: bas
Matt Scurfield: drums
Scratching At The Surface (2003)
Human Condition (2001)
Electric Skies (1998)

Inside Out Music valt bijna nooit te betrappen op het uitbrengen van kwaliteitsarme cd’s. Dat is ook met “Scratching At The Surface” van het Amerikaanse Event niet het geval. Alleen de stijl die door deze vier heren wordt gehanteerd is er wel een die afwijkt van de meeste groepen op dit label.

Event liet voor het eerst van zich horen in 1997 met de release van “Electric Skies”, een typisch traditioneel progmetal-album. In 2001 verscheen opvolger “Human Condition”, waarop al afscheid werd genomen van de oorspronkelijke muzikale wortels. Deze ontwikkeling wordt op “Scratching At The Surface” nog verder doorgetrokken. “Event” anno 2003 is erg moeilijk in een bepaald hokje te stoppen. Het is moderne, alternatieve rock/metal met progressieve invloeden maar ook met raakvlakken aan de huidige generatie van nu-metal bands.

Opener Make Your Way hakt er meteen lustig op los met stevig gitaarwerk en doet qua zang enigszins denken aan Nine Inch Nails. Het zware Under My Skin en het rustige Someone verraden daarentegen duidelijk invloeden van King’s X. Vervolgens One Simple Fall, één van de betere nummers, vooral door het pakkende refrein. Wat inmiddels wel opvalt, is dat er veel gebruik wordt gemaakt van effecten, vervormers en andere toeters en bellen. Ook de zang van Dave Deluco, die een ietwat rauwe maar zeer krachtige stem heeft, wordt regelmatig elektronisch gemanipuleerd. De nummers Siren en All Too Real vallen op door hun moddervette basloopjes en hebben een zelfde soort experimenteel karakter als terug te vinden is op het album “Here In The Now Frontier” van Queensrÿche. De laatste twee composities Too Much en Pleasure In The Pain bevestigen eens te meer de vernieuwingsdrang van Event.

“Scratching At The Surface” is een echte groeiplaat. Er zijn meerdere luisterbeurten nodig om deze cd goed te laten doordringen. Ook dan is het nog maar de vraag of de meeste progressievo’s dit schijfje echt kunnen waarderen. Een ruime muzikale geest en avontuurlijke instelling is daarvoor wel een vereiste.

Joost Boley

Send this to a friend