Evergrey

A Night To Remember

Info
Uitgekomen in: 2005
Heruitgave: 2021
Label: Inside Out
Website: www.evergrey.net
MySpace: www.myspace.com/officialevergrey
Tracklist
Cd1:
Intro (1:38)
Blinded (4:45)
End Of Your Days (4:38)
More Than Ever (5:18)
She Speaks To The Dead (4:16)
Rulers Of The Mind (5:33)
Blackened Dawn (4:04)
Waking Up Blind (4:05)
As I Lie Here Bleeding (4:43)
Mislead (7:24)
Mark Of The Triangle (6:58)
Cd 2:
When The Walls Go Down (5:28)
Harmless Wishes (4:38)
Essence Of Conviction (6:07)
Solitude Within (5:48)
Nosferatu (5:41)
Recreation Day (7:25)
For Every Tear That Falls (5:22)
Touch Of Blessing (7:19)
The Masterplan (11:13)
DVD1:
Gelijk aan beide cd’s
DVD2:
The Shocking Truth Backstage:
The Dark Discoveries
European Adventures 2001
In Search Of Truth
The Recreation Days
North American Fairytales
The Shocking Truth
North America 2004: The Return
Inside The Inner Circle
Interviews By Andy Read:
In Bed With Evergrey
In Bed With Tom
In Bed With Michael
In Bed With Henrik
In Bed With Rikard
In Bed With Jonas
Gear-Talk With: Tom, Jonas, Henrik, Michael
Arnold’s Mixing School
E-TV Cribs: A Tour Of The Evergrey Headquarters
Videos:
For Every Tear That Falls
The Masterplan
Blinded
I’m Sorry
More Than Ever
A Touch Of Blessing
Henrik Danhage: gitaar
Jonas Ekdahl: drums
Tom S. Englund: zang, gitaar
Michael Hakansson: basgitaar
Rikard Zander: toetsen
Monday Morning Apocalypse (2006)
A Night To Remember (2005)
The Inner Circle (2004)
Recreation Day (2003)
In Search Of Truth (2001)
Solitude, Dominance, Tragedy (1999)
The Dark Discovery (1998)

Voor de recensie van de 2021 heruitgave, scroll je helemaal naar beneden.

Na vijf studioalbums vond Evergrey de tijd rijp voor een live cd. Het is gelijk een dubbel cd geworden welke is opgenomen in een 19e eeuwse concertzaal van het Storan theater in Gothenburg. De verwachtingen zijn derhalve hooggespannen, want van een concertzaal mag een goede, zoniet schitterende akoestiek worden verwacht. Ik denk dat de zaal waarin dit concert is gehouden in staat van verval is, want het geluid is niet echt denderend. Het lijkt alsof Evergrey in Ahoy staat te spelen. Alsof het geluid door een wollen deken wordt gedempt; het geheel klinkt gewoon niet lekker helder. Gebleven is echter wel de energieke presentatie van de voornamelijk zware progressieve rock.

De band laat een mooie dwarsdoorsnede van het materiaal horen. Van elk album zijn minimaal twee nummers te horen, waarbij natuurlijk de nadruk ligt op het laatste album “The Inner Circle” dat met zes nummers vertegenwoordigd is. Evergrey staat bekend om hun krachtige optredens. Na de intro zet de band gelijk alles in de hoogste versnelling met Blinded. Zanger en gitarist Tom S. Englund klinkt live nog iets rauwer. Het spel van toetsenist Rikard Zander is niet altijd even duidelijk te volgen en dat is jammer, omdat zijn spel toch een wezenlijk deel uitmaakt van het totaal geluid van Evergrey.

Met het dreigende More Than Ever wordt het tempo teruggeschroefd, evenals bij Rulers Of The Mind dat gedragen wordt door een splijtende riff. Op deze momenten vind ik Evergrey op hun best. De dreigende muziek krijgt op die momenten nog meer lading. Het echte rustpunt komt voor rekening van Waking Up Blind. Het opvolgende As I Lie Here Bleeding kent vervolgens nog een rustig begin, maar mondt al snel uit in een onvervalste nekkraker.

De afsluitende nummers van de eerste cd, Mislead en Mark Of The Triangle, behoren tot de langere nummers. Uitermate bombastisch, afwisselend en orkestraal trekken deze nummers aan de luisteraar voorbij. Jammer toch van het geluid. Hopelijk klinkt de 5:1 mix op de dvd beter.

De tweede cd begint uitermate rustig met het spel van Rikard Zander waarover gesproken woord klinkt. Langzaam zwelt de muziek aan en wordt deze meer symfonisch, daarbij geholpen door een strijkkwartet. De volgende nummers hakken met de gekende Evergrey-stijl door: zwaar, bombastisch en afwisselend.

Pas met een nummer van het allereerste album, namelijk For Every Tear That Falls, wordt er serieus gas teruggenomen en is er sprake van een heuse ballade. Op dit nummer zingt Tom S. Englund een duet met zijn echtgenote, Carina Kjellberg. Deze dame verzorgt met een ander dame en een heer tevens het achtergrondkoor bij een aantal nummers.

Op het laatste nummer van het album, The Masterplan, vindt er de nodige interactie met het publiek plaats dat zich de longen uit het lijf mag schreeuwen. Daarnaast worden het koor, het strijkkwartet en de roadies voorgesteld. Zonder beelden blijft dat toch een rare gewaarwording.

Het optreden is ook vastgelegd op dvd. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar de dvd-versie, want de energie spat dan ook nog van het scherm af. Ik blijf me echter afvragen wat dat babygehuil op de cd doet.

Rob van Oosten
Koop bij bol.com

 

Heruitgave 2021:

“A Night To Remember” werd oorspronkelijk uitgebracht in 2005. Het was de eerste live-release van Evergrey. Omdat alle albums van de band opnieuw als remaster uitgebracht worden, is deze plaat nu ook aan de beurt. Het is verkrijgbaar als digipack met twee cd’s en twee dvd’s en als set van drie elpees, waarbij je de keuze hebt uit verschillende kleuren.

Bij de oorspronkelijke uitgave was het geluid niet overal even goed. Dat is wel verholpen, het album klinkt nu prima. Dat geldt voor zowel de cd’s als de dvd’s. Het pakket komt met een tweetal dvd’s. De eerste bevat het volledige concert. De tweede bevat uren aan materiaal achter de schermen in de vorm van interviews, backstage beelden en gear-talk. Sommige beelden zijn best interessant – met name de stukken waarbij de heren ons meenamen naar hun instrumentarium vond ik de moeite waard – maar er komt ook wel erg veel ongein voorbij en met name de backstage beelden zijn niet altijd even scherp. Tot slot bevat de laatste schijf ook nog een zestal videoclips. Erg veel materiaal, maar het overgrote deel is louter voor de echte fan. Ook jammer is dat de beelden van het concert worden omgeven door een groot zwart kader, dat had wellicht wel beter gekund.

De verpakking is om door een ringetje te halen. Zoals gezegd is deze release op gekleurd vinyl te verkrijgen en het pakketje dat ik mocht ontvangen zit in een mooi doosje, waarvan de inhoud kan worden uitgevouwen. Het artwork is fraai en het boekje bevat een hele rits aan foto’s en uitgebreide verhalen over de avond waarop dit concert is opgenomen. Hier zit veel werk in.

De band speelt een uitgebreide bloemlezing uit zijn oeuvre en is op deze avond goed in vorm. Dat in combinatie met de verbeterde geluidskwaliteit rechtvaardigt de aanschaf van deze heruitgave zeker. De uitgebreide extra’s zijn waarschijnlijk alleen de moeite waard voor de Evergrey-verzamelaar. Maar in hun collectie mag dit zeker niet ontbreken.

Ralph Uffing

Send this to a friend