Evergrey

Recreation Day

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Inside Out
Website: www.evergrey.net
MySpace: www.myspace.com/officialevergrey
Tracklist
The Great Deceiver (4:18)
End Of Your Days (4:38)
As I Lie Here Bleeding (3:51)
Recreation Day (5:21)
Visions (6:01)
I'm Sorry (3:18)
Blinded (4:34)
Fragments (5:37)
Madness Caught Another Victim (2:59)
Your Darkest Hour (6:14)
Unforgivable (4:28)
Bonustrack:
Trilogy Of The Damned (9:00)
Patrick Carlsson: drums
Henrik Danhage: gitaar
Tom S. Englund: gitaren, zang
Michael Hakansson: bas
Rikard Zander: toetsen
Monday Morning Apocalypse (2006)
A Night To Remember (2005)
The Inner Circle (2004)
Recreation Day (2003)
In Search Of Truth (2001)
Solitude, Dominance, Tragedy (1999)
The Dark Discovery (1998)

“Recreation Day” is het vierde album van de Zweedse formatie Evergrey. Ten opzichte van het succesvolle vorige album, “In Search Of Truth” is de band slechts op één plaats gewijzigd. Toetsenist Sven Karlsson is vervangen door Rikard Zander, maar dit heeft geen invloed gehad op het kenmerkende Evergrey-geluid. De emotionele zang en dito teksten van Tom S. Englund, het heftige en zo nu en dan doomy gitaarwerk, de koorzang en de progressieve invalshoek welke door de toetsen worden verzorgd.

Het eerste dat opvalt zodra de laser van de cd-speler de cd aftast, is het tempo van het The Great Deceiver. Werd “In Search Of Truth” nog gedomineerd door rustige intro’s en veelal midtempo nummers, “Recreation Day” opent furieus. Lekker fel dubbel gitaarwerk, waarna het onmiskenbare stemgeluid van Englund de toon zet. Daarnaast bevat het nummer halverwege donker aandoend koorzang en eindigt abrupt. Ook de volgende nummers End Of Your Days, As I Lie Here Bleeding, Visions en het titelnummer zijn snelle nummers, waarbij wel de nodige rustpuntjes worden ingebouwd. De koorzang is in alle nummers uitstekend verzorgd en de toetsen kleuren alles in. Dan fel of sinister of juist ingetogen zoals in Recreation Day, maar altijd in de juiste proporties.

Het eerste rustpuntje op de cd wordt verzorgd door I’m Sorry. Dit nummer is een cover van de Zweedse artiest Dilba. Blinded is weer een fel nummer met staccato gitaarwerk. Ook Fragments kent een snelle start om daarna om te slaan in een rustiger gedeelte. Madness Caught Another Victim is het tweede rustpuntje van de cd. Een nummer met een emotionele Englund die daarbij wordt begeleid door een akoestische gitaar. Your Darkest Hour is misschien wel het mooiste nummer van de cd. Na een felle eerste helft slaat het nummer totaal om en volgt een rustig gedeelte met piano, drums en een vrouwenstem. Naar het einde toe keert het thema van het begin weer terug. Het laatste nummer van de reguliere cd is Unforgivable; een midtempo nummer.

Op de gelimiteerde uitgave van “Recreation Day” staat het nummer Trilogy Of The Damned. Dit uit As Light Is Our Darkness, Words Mean Nothing en The Shocking Truth bestaande nummer is maar liefst negen minuten lang en bevat alleen de stem van Englund, sporadisch gitaar en toetsen. Als je nog een paar euro over hebt, koop dan de gelimiteerde uitgave, want die extra centen zijn wel besteed.

Met deze vierde cd consolideert Evergrey hun positie in de progmetal. Een lekker fel en afwisselend werkstuk.

Rob van Oosten
Koop bij bol.com

Send this to a friend