Ex Libris

Ann (Anne Boleyn Chapter 1)

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: https://exlibrismusic.com/
Tracklist
The Courtship (6:13)
The Miscarriage (4:33)
The Beheading (6:56)
Luuk van Gerven: basgitaar
Dianne van Giersbergen: zang
Harmen Kieboom: drums
Koen Stam: toetsen
Bob Wijtsma: gitaar
ANN - Chapter 2: Anastasia Romanova (2019)
ANN - Chapter 1: Anne Boleyn (2018)
Medea (2014)
Amygdala (2008)
Drawn (Ep) (2005)

Ex Libris is geen vreemde van Progwereld en zeker geen onbekende band in de wereld van female fronted symfonische metal. Boegbeeld van deze band is ongetwijfeld de knappe Dianne van Giersbergen, die de band samen met toenmalige drummer Joost van de Pas in 2003 heeft opgericht.

In het vorige decennium van deze eeuw bracht de band één EP en twee cd’s uit, het debuutalbum “Amygdala” zag het levenslicht in 2008 en het album “Medea” verscheen in 2014. Daarna valt de band stil en wordt van Giersbergen aangenomen als frontvrouw binnen de Duitse symfonische metal/gothic band Xandria, waar zij drie jaar werkt en het album “Theater Of Dimensions” mee uitbrengt. Mede door prive omstandigheden wordt ze in 2017 op weinig chique wijze door de bandleden van Xandria uit de groep gezet.

Kort daarna besluit van Giersbergen haar band Ex Libris weer vers adem in te blazen en werkt zij samen met Koen Stam en een aantal nieuwe bandleden aan de muzikale trilogie “ANN”. Koen Stam kennen we onder andere van de Nederlandse band Equisa. De basis voor de financiering van deze drie cd’s wordt via crowdfunding bij elkaar gescharreld. Als leidraad voor de cd’s zullen drie beroemde vrouwen uit de historie fungeren, naast Anna Boleyn figureert in deel twee Anastasia Romanova, de dochter van de Russische tsaar Nicolaas II. Wie de derde vrouw is die wordt uitgelicht in het derde en laatste deel is nog niet bekend. Dit eerste deel is dus gewijd aan Anna Boleyn, de vrouw van de Engelse koning Hendrik VIII en koningin van Engeland. Anne Boleyn, koningin van Engeland van 1533 tot 1536, stierf op jonge leeftijd door onthoofding door het zwaard. De beschuldigingen aan haar adres waren overspel, hekserij en incest. Anne Boleyn stierf op 19 Mei 1536.

Het is een bijzondere uitgave deze trilogie, want het is in feite een full length album wat in drie fases wordt uitgegeven. De eerste track gaat gelijk voortvarend van start in de vorm van The Courtship. Ferme gitaarriffs, fijne baslijnen, proggy drums en natuurlijk de uitstekende sopraanstem van Dianne van Giersbergen beloven veel goeds voor het vervolg. Het concept van deze cd doet aan als een rockopera en kent qua muzikale aanpak veel overeenkomsten met een project als Ayreon. Dat uit zich in de toetsen, maar ook in het karakteristieke gitaargeluid die Bob Wijtsma ons voorschotelt. En de vergelijking met Ayreon is ook niet zo gek als je de producer van het concept kent, dat is namelijk Joost van den Broek van Sandlane Recording in Rijen. En in vergelijkingen met eerdere producties van Ex Libris is er nu wel een uitstekende mix gecreëerd tussen instrumentarium en zang.

Topstuk op deze korte cd is wat mij betreft de kortste track The Miscarriage; naast het feit dat de muziek groots gecomponeerd is, is de song geweldig ingezongen door van Giersbergen. Zonder te vallen in grote woorden is het talent van deze zangeres van buitengewone kwaliteit. Zoals ook Mario van Os in de recensie van “Medea” aangeeft; van Giersbergen beheerst haar zangtechnieken tot in de puntjes. Zeker wanneer je je verdiept in het kortstondige en turbulente leven van Anna Bolyn krijgen de zang en composities bij elke luisterbeurt meer lading.

Progrock met sopraan zang en symfonische randjes; het is geschikt voor een select gezelschap binnen de prog community, maar wanneer je ervoor openstaat is dit verplichte kost. Wat dat betreft mag en moet deze cd toch echt worden opgenomen in de catalogus van onze partner Bol.com. Voorlopig kan je deze cd alleen via de website van de band aanschaffen en dat is een gemiste kans voor de platenhandel!

Ruard Veltmaat

Send this to a friend